Vlam in de pan, verbranden aan de oven, in je vinger snijden… Floreren in de keuken is niet zonder risico’s, en een keukenongelukje ligt zo op de loer. Wil je je moeder vertellen dat je het zelf hebt gefixt in plaats van haar in paniek opbellen? Check dan mijn tips!

Uit eigen ervaring

Zoals je al in andere blogs hebt kunnen lezen, houd ik van koken en bakken. Ik ben vaak in de keuken te vinden. De kans op een keukenongelukje is dan ook zeker aanwezig. Mijn beide handen zitten onder de battle scars van mijn gevechten met de oven. En ook heb ik vaak genoeg per ongeluk het mes (mijn favoriete, lekker scherpe keukenmes) in mijn eigen vlees gepland in plaats van in de kipfilet of de courgette. Naast mijn handen, hebben ook mijn pannen al genoeg te verduren gekregen. Zo heb ik een keer een stoof met couscous gemaakt en was ik daar lekker van aan het smikkelen, terwijl het restje lekker stond aan te branden in de keuken: vuur vergeten uit te draaien. Ik heb enorm moeten zwoegen om die pan weer spic en span te krijgen. Omdat ik de beroerdste niet ben, deel ik in deze blog de wijze lessen die ik proefondervindelijk te weten ben gekomen. Zodat jullie poezelige vingertjes niet onder de littekens hoeven te zitten, en je het in één (of twee) keer goed kan doen. You can thank me later!

Toen ik tijdens het koken mijn huisgenootje foto's liet maken, heb ik ook mijn vingertoppen verbrand aan de hete soeppan... Dom dom dom
Toen ik tijdens het koken mijn huisgenootje foto’s liet maken, heb ik ook mijn vingertoppen verbrand aan de hete soeppan… Dom dom dom

Eerste hulp bij… brandwonden

Zo’n oven lijkt best groot, ook als je daar een medium formaat ovenschaal of bakvorm uit wil tillen. Think again. Ovens zijn kleine rotdingen met een temperatuur van gemiddeld 200 graden Celsius, en je moet minder enthousiast je handen erin steken dan je eigenlijk zou willen. Gouden tip: gebruik van die idioot grote ovenwanten die tot voorbij je polsen komen. Probleem opgelost. Het klinkt zo simpel, maar ik ben vier kleine brandwondjes en dus littekens verder voor ik echt overstag ben gegaan.

Brand je jezelf toch (of heb je een klunzige huisgenoot die je graag wilt helpen)? Luister naar het Rode Kruis! Het brandwondenmotto luidt “Eerst water, de rest komt later!”. Zorg dat je de wond 10 minuten koelt met lauw zacht stromend leidingwater. Dat is echt het allerbelangrijkste! Daarna het liefst afdekken met steriel verband of een schone doek. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Paradeer in je keuken dus met die ovenwanten alsof iedereen bij de Fashion Week ze aan had.

Gebruik altijd ovenwanten als je iets in of uit de oven haalt!
Gebruik altijd ovenwanten als je iets in of uit de oven haalt!

Eerste hulp bij… snijwonden

Enthousiast hak je met dat fijne grote groentemes alles in kleine stukjes. Zo enthousiast dat je datzelfde mes pontificaal in je wijsvinger zet. Bloed, bloed, bloed! Haal adem en blijf rustig. Spoel de wond schoon met lauw stromend water (als het flink bloedt). Droog rondom de wond af met een schone doek en dek de wond af met een pleister of bij een grotere wond een steriel kompres of snelverband. Houd de wond schoon en smeer er daarna regelmatig verzorgende crème op, om de kans op erg lelijke littekens zo gering mogelijk te houden.

Ingrediënten snijden doe je met gekromde vingers, dan snijd je minder makkelijk in je vingers
Snijd met gekromde vingers, dan heb je minder kans om in je vingers te snijden!

Eerste hulp bij… vlam in de pan

Ik heb het geluk dat ik nog nóóit vlam in de pan heb gehad, maar er is wel eens een stuk bakpapier in de oven in de fik gevlogen, en daar raakte ik zo van in paniek dat dit mijn grootste keukennachtmerrie is. Gouden tip: niet in paniek raken. Ga nooit lopen met brandende pannen of bakpapiertjes. Als je dan al aan het lopen bent met een beginnend fikkend bakpapiertje, gooi het dan in de gootsteen. Maar als je echt vlam in de pan hebt (als hete olie net iets te heet wordt), kun je beter naar de Brandweer luisteren. Zonder zuurstof geen vuur, dus belangrijk is om zo snel mogelijk de deksel op de pan te leggen, of anders een bakplaat. Laat de pan zo lang mogelijk afkoelen, zodat de kans op oplaaien van het vuur zo klein mogelijk is.

Aangebrande karamel voor én na een vaatwasblokje
Aangebrande karamel voor én na een vaatwasblokje

Eerste hulp bij… een aangekoekte pan

Dit is meer een huishoudelijke kwestie. Maar het is natuurlijk alsnog niet de bedoeling als je aan het kokkerellen bent, dat je daarna de bodem van de pan moet schrobben alsof je leven ervan afhangt. Zo ging ik laatst zelf gembersiroop maken, maar het duurde lang en ik werd ongeduldig. Ik geloofde het dus wel en ging ondertussen wat anders doen. Tot ik ineens opschrok van het rookalarm. Ik was die hele pan vergeten! Suikerwater wordt algauw karamel en karamel wordt na een tijdje verbrande suiker… De pan was niet om aan te gluren.

Maar niet getreurd! Ik heb de gouden tip. Zelfs als je geen vaatwasser in je keuken hebt, is het verstandig om wat vaatwasblokjes in huis te hebben. Als je een verschrikkelijk aangekoekte pan hebt, gooi je er zo’n blokkie in met wat heet water en laat je dit eventjes zachtjes koken. Als je daarna een afwasborstel door de pan haalt, zal je zien dat alle aangebrande viezigheid binnen de kortste keren als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Heb jij ook een gouden tip bij keukenongelukjes?