De zomer staat alweer voor de deur en daarmee ook de vakantie. Het is natuurlijk heerlijk om bij te komen van al dat harde studeren (en Soggen) op een ligbedje in Spanje. Helaas stroomt de portemonnee van de meeste studenten nou eenmaal niet over van het geld en zit zo’n vakantie er niet in. Of je bent een weekje weg geweest en vraagt je af wat je dan met de rest van de weken aan moet (zonder blut te worden). Niet getreurd, er is genoeg vermaak voor iedereen deze zomer!

Een strandvakantie

Woon je in de buurt van Leiden? Dan heb je je vakantiebestemming praktisch naast de deur liggen. Een half uurtje fietsen en je bent in Katwijk aan zee met een heerlijk strand om je vakantiegevoel compleet te maken. Een extra budgetoptie: neem een picknickmand mee en vul deze met lekkere hapjes en drankjes. Zo kun je een hele dag op het strand doorbrengen zonder geld uit te hoeven geven aan dure strandtentjes. Hoewel je tijdens het fietsen meteen aan je beachbody werkt kun je er natuurlijk ook voor kiezen de bus te nemen. In dat geval wordt Noordwijk aan zee ook meteen wat bereikbaarder. Tijdens het tweede en derde jaar van mijn studie heb ik hier veel tijd doorgebracht en genoten van de zon, zee en strandtentjes. Oftewel: een aanradertje! Het is misschien niet Spanje maar als de zomer net zo warm wordt als vorig jaar is dat ook helemaal niet nodig.

Uitwaaien op het strand

Op bezoek bij familie of vrienden

Een neef in Italië, een vriend in Nieuw Zeeland of een tante in Marokko? Haal die emotionele banden maar aan en ga eens op bezoek bij deze mensen die je al veel te lang niet gezien hebt. Wonen ze toevallig ook mooi? Daar heb je je vakantie, inclusief goed gezelschap en geen of weinig verblijfskosten. Hoewel het een stuk goedkoper is dan een reguliere vakantie heb je bij reizen naar het buitenland wel te maken met reiskosten. Wil je dit niet, dan zijn vrienden en familie in (een ander deel van) Nederland ook een optie. Haal je OV maar tevoorschijn en een weekje op de Veluwe komt opeens een stuk dichterbij.

Zelf maak ik dankbaar gebruik van het feit dat mijn opa en oma in een prachtige streek van Duitsland wonen. Omringd door bossen en met de constante vertroeteling die ik daar krijg voelt het gewoon als een echte vakantie.

Gezellig bij oma op bezoek

Korte uitjes

Zit een langere vakantie er toch niet in? Dan zijn korte uitjes en activiteiten een leuke uitkomst om de dagen mee te vullen. Bij veel musea, theaters en zelfs restaurants krijg je op vertoon van je collegekaart korting of is de toegang zelfs gratis. Je hoeft je hierbij natuurlijk niet te beperken tot Leiden. Ook In andere steden zijn ze lief voor de bankrekening van de student en met je studenten OV zijn treinkosten ook geen probleem. Maak eens een lijstje met uitjes die je leuk lijken en kijk of er korting voor studenten is. Het zal je verbazen hoeveel je kan besparen als student als je hier eens goed naar kijkt!

Er zijn dus genoeg opties om deze zomer tot een geslaagde beleving te maken, ook zonder veel geld uit te geven. Ik heb maar een paar ideeen genoemd in deze blog maar er is natuurlijk nog veel meer te doen voor weinig geld. Wat zijn jouw favoriete budgetplannen voor deze zomer?