Mealpreppen: het is dé trend van de afgelopen jaren voor de drukke millenial.Het idee is heel simpel: je kookt op één of twee dagen voor de hele week, zodat je op je drukke dagen nog maar weinig moeite hoeft te doen. Werkt dit echt? Bespaart het echt tijd?

Ik snap het wel. Je zucht en rolt met je ogen. Het zoveelste artikel over mealpreppen?! Om tijd te besparen?! Een pizza (of wat dan ook) laten bezorgen scheelt óók tijd, en daarvoor hoef ik niets te doen. True, maar ik hoop dat je het met me eens bent dat eten laten bezorgen aan de prijzige kant is als je het (te) vaak doet, en elke avond pizza niet bepaald gezond is. Zeg eens eerlijk, dat wéét je toch wel ergens in je achterhoofd?

Instant ontbijt

Sommige mensen slaan misschien hun ontbijt over, maar zo’n persoon ben ik niet. Sinds kort ben ik na meer dan 15 jaar gestopt met mijn boterhammen met hagelslag en eet ik bijna iedere ochtend een havermoutontbijtje met fruit, noten en kaneel. Dat kan in een pannetje, maar dat duurt lang (koken, afkoelen en dan het liefst ook nog de pan afwassen, want dat is twee keer zo veel werk als je die de hele dag laat staan). Het kan ook in de magnetron, maar dat vind ik persoonlijk een stuk minder lekker. Het alternatief is… overnight oats. In plaats van de havermout te koken laat je het een nachtje “weken” in de koelkast. Nog beter: je kan gelijk een hele lading maken, zodat je altijd een chill ontbijtje uit de koelkast kan trekken.

Als je tijd hebt, kan je een kiwi of mango schillen en erin doen. Heb je minder tijd: hoppa, banaantje erin. Of wat bevroren blauwe bessen en frambozen, die je natuurlijk altijd op voorraad hebt (tippie!). O, en als je denkt dat je havermout niet lekker vindt, heb je het niet goed klaargemaakt! Voor meer smaak kan je ook speculaaskruiden toevoegen, noten, en vooral lekker veel fruit. Als je voldoende varieert verveelt het geen dag!

marokkaanse stoof met couscous en falafel - stoof is goed te mealpreppen

Plan de campagne

Neem één moment in de week de tijd om je menu voor die week te plannen. Kijk goed naar de aanbiedingen, ook daar haal je soms inspiratie vandaan. Haal in één of twee keer de boodschappen. Dat scheelt tijd én, als je normaal boodschappen doet op een lege maag, ook veel geld en onnodige boodschappen. Een lijstje met gerechten die je heel gemakkelijk van tevoren kan maken:

  • Pastasaus. Maak ‘m lekker rijkgevuld met groenten (die in de aanbieding zijn bijvoorbeeld!) en eventueel (vega)gehakt. Op de dag zelf is het een kwestie van pasta koken (doorgaans 8-9 minuutjes), saus opwarmen en je kan aan tafel. Goed in te vriezen ook!
  • Soep. Maak een grote pan! Vries eventueel al een deel in. Op de dag zelf kun je de soep even opwarmen en er een stokbroodje of geroosterde boterham bij serveren.
  • Stoofpotje. Met vega of vlees: stoofpotjes zijn de volgende dag nog lekkerder! Ideaal dus om op zondag te maken en op maandag te eten. Gebruik groenten als ui, wortel en champignons, voeg rode wijn en tomatenpuree toe en serveer met aardappeltjes of rijst.
  • Curry. Ook voor curry geldt dat het de volgende dag nog lekkerder is. Maak het jezelf gemakkelijk en koop kant-en-klare currypasta (geel is mijn favoriet!). Het enige wat je dan hoeft te doen is je favoriete groenten (wat in de aanbieding is) erdoor heen te mikken, kip of linzen/kikkererwten toe te voegen en op de dag zelf rijst te koken. Easy does it.
  • Chili. Chili kan ik áltijd maken omdat ik altijd bonen, mais en tomatenblokjes in huis heb. De rest van een chili sin/con carne is eigenlijk optioneel. Gebruik texmex-kruiden, die ook de volgende dag nog meer in je saus zijn getrokken. Ideaal voor te bereiden en weinig werk! Serveer met rijst of tortilla’s.
even zitten om mijn weekmenu op te stellen - klaar voor het mealpreppen

Stouw die (koel)kast vol!

Mealpreppen vergt wat voorbereiding, maar laat je je creatief gebruiken met als bonus dat je altijd goed eten in huis hebt. Jullie weten mijn motto: iedereen kan koken! En als je het even niet meer weet: internet. Allerhande is altijd een fijne app met een schat aan recepten.

Voorraadbakjes zijn voor mealpreppenin ieder geval key. Je kan nooit genoeg hebben, vind ik dan. Het geel-blauwe warenhuis heeft een hele chille serie bakjes met verschillende vormen (rond, vierkant en rechthoekig met variërende inhoud) en zowel plastic als glas. Ik heb in mijn voorraadkast een hele plank met bakjes en kommetjes…

Een goede voorraad aanleggen is ook fijn. Soms biedt het mij ook inspiratie als ik niet weet wat ik wil eten, maar ik wel nog het een en ander in mijn kast heb liggen. Creativiteit, daar draait ’t om!!

voorraadkast met voorraadbakjes - onmisbaar voor mealpreppen

Ik hoop dat ik jullie een beetje geïnspireerd heb om wat vaker te mealpreppen! Heb je vragen of tips, laat het gerust weten!