Ik heb elke takenapp uitgeprobeerd en ben dus zelfbenoemd expert op dit gebied. En voor mij is er een winnaar! Welke app past het best bij jouw takenlijstjessysteem?

Lijstjes maken. Als student ontkom je er vaak niet aan. Deadlines, zelfstudie, presentaties, tentamens… Op de een of andere manier moet je dat bijhouden. Mijn leven hangt vaak bij elkaar van de lijstjes. En dat is (soms) problematisch. Op welk lijstje moet ik nu focussen?! Digitaal en op papier, mijn takenlijstjes leven in chaos. Maar zonder lijstjes ben ik ook ner-gens. Ondanks dat ik een gigantische paper lover ben, gedijen mijn overzichtelijke takenlijstjes nu eenmaal beter in de virtuele wereld van mijn computer en telefoon. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik zo ongeveer elke takenapp die er is heb uitgeprobeerd. De mensen bij Google die je data analyseren zullen wel met hun ogen gerold hebben: is er weer eentje die niet kan kiezen. Wel, dat is verleden tijd, denk ik. Helemaal zeker weten doe ik het nooit, maar ik geloof dat ik een winnaar heb gevonden wat betreft productiviteitsapps. Dus hier volgt een lijstje (ironisch genoeg) met een aantal apps die ik geprobeerd heb.

Afbeeldingsresultaat voor google tasks

Google Tasks

Het fijne van Google Tasks is dat het geïntegreerd is met Google Calendar en Gmail. Je kan gemakkelijk e-mail toevoegen aan een taakje, en de taken ook weergeven in je agenda. Klinkt top, maar de verdere functionaliteit valt erg tegen. Ik heb het een klein weekje gebruikt, maar was er toen wel weer klaar mee. Je kunt verschillende lijsten aanmaken, maar die moet je dan handmatig doorzoeken. Ook voor het toevoegen van extra info of een vervaldatum aan je taak moet je best veel handelingen doorlopen (anders gezegd: veel geklik). Hoewel je dus notities toe kan voegen, is het verder net zo onoverzichtelijk als een gekrabbeld to do lijstje op het bonnetje van je boodschappen. Als dat your way of living is, is dit wellicht de app voor jou, maar niet voor mij.

Swipes

Hoewel Swipes in wezen niet veel verschilt van Google Tasks, is het toekennen van een datum een stuk makkelijker in deze app. Het is echter ook makkelijker om een taak uit te stellen, en uit te stellen, en… In deze app kun je dus alleen ‘sorteren’ op datum, en dat is niet altijd genoeg. Wel is het ideaal voor het indelen van je dagen wat betreft taken, het wegswipen van taken zorgt onmiddelijk voor een fijn gevoel (maar dat geldt natuurlijk voor alle apps). Als je alle taken voor de dag hebt afgevinkt, schiet je gevoel van productiviteit natuurlijk de lucht in.

Afbeeldingsresultaat voor any.do android

Any.Do

Any.Do wordt door veel mensen gebruikt. Toch is het ook niet helemaal mijn app. Je kan verschillende lijstjes maken, dus al je lijstjes op één plek, maar ik wil ook tags of iets dergelijks toe kunnen voegen, en dat soort functionaliteiten kunnen alleen als je Premium koopt. ARGH! Todoist is ook zo’n app waar de fijnste functionaliteiten geld kosten, en dat willen we natuurlijk niet als student. Zo moeilijk is een fijne GRATIS takenapp toch niet?! Ondanks dat het niet mijn app is, is het wel chill voor mensen die veel informatie kwijt willen bij al hun taken. Zo houd je alles op één plek.

MeisterTask

Meike schreef al eerder over MeisterTask als productiviteitsapp. Ik, als lijstjesverslaafde en altijd op zoek naar een nieuwe, potentieel betere app voor mijn takenlijstjes, probeerde ook deze app uit. Het heeft wat weg van Trello, maar ook hier moet je voor alle fijne functionaliteiten die het een potentiële winnaar maken, betalen. Ook dit heb ik een weekje of wat uitgeprobeerd, maar ook hier moest ik te veel “handelingen” uitvoeren om mijn taken fijn op te schrijven. Werkt wel ideaal als je ideeën wilt bewaren, of anderszins bepaalde taken en notitites van een project op één plek wilt hebben.

Todotxt

Na een zoektocht van letterlijk jaren heb ik ein-de-lijk dé takenapp gevonden. Of app, het is meer een format. Gratis en in te richten zoals jij het wilt. Oké, je kunt geen notities aan je taken toevoegen, maar leidt dat ook niet alleen maar af van de daadwerkelijke taak? Je taakomschrijving zou de essentie van je taak moet vatten, zodat je precies weet wat je moet doen. Todotxt gaat uit van een simpel txt.-bestand. Elke regel is een nieuwe taak. Met + kun je een taak toekennen aan een bepaalde lijst. Met @ geef je extra informatie (bijvoorbeeld: kost de taak veel of weinig tijd/energie?). Gebruik (A) t/m (Z) om prioriteit te geven en je kunt ook een vervaldatum of drempeldatum toevoegen (drempeldatum verbergt een taak tot een bepaalde datum, bijvoorbeeld als je er nu nog niets mee kunt).

Nou, dat is dus eigenlijk alles wat ik nodig heb. Voor Windows gebruik ik het programma “todotxt.net“, die hele fijne sneltoetsen bevat waardoor je dus alles met je toetsenbord kan doen en je je muis niet nodig hebt (hou ik van). Voor mijn Android-telefoon gebruik ik SimpleTask. Beide apps zien er niet heel gelikt uit (ze worden al een aantal jaar niet meer geüpdatet), maar het laat je gewoon zien waar het uiteindelijk om draait: een lijstje met taken die je uiteindelijk moet afvinken. Dikke plus: als je je txt.-bestandje opslaat in Google, dan synchroniseert ‘ie dus wel tussen laptop en telefoon, wat voor mij wel een must was!

De takenapp der apps

Ik gebruikte todotxt een tijdje, en toen ben ik eventjes “vreemdgegaan” met een andere app, maar uiteindelijk ben ik toch weer teruggekeerd naar dit fijne, simpele concept. Ik ben fan, wat mij betreft hebben we een winnaar! Wil overigens niet zeggen dat ik helemaal geen papieren lijstjes maak, maar dat zijn altijd afgeleiden van mijn masterlijst in todotxt. Soms geeft een lijstje op papier net dat extra beetje focus.

Wat is jouw favoriete to do-app?