Woensdagmiddag 10 april. Ik open mijn mail. “Congratulations! You have been chosen for the participation in the Cologne Summer School on Personalized Medicine at the University of Cologne!” Na maanden te hebben gewacht, was het nu eindelijk definitief: ik zou in juli twee weken naar Keulen gaan om deel te nemen aan een summer school. In dit blog vertel ik meer over mijn deelname hieraan.

Op zoek naar een summer school

In december kreeg ik te horen dat ik in aanmerking was gekomen om via mijn opleiding deel te nemen aan een summer school naar keuze. Tsja… waar begin je dan? Genoeg mogelijkheden, maar toch weer niet. Veel opties vielen meteen af. Veel summer schools zijn namelijk in juni, maar dat zou lastig worden met mijn planning. Verder moet het onderwerp je natuurlijk ook aanspreken. Het dus ook een beetje een kwestie van geluk hebben: soms is het namelijk zo dat het onderwerp van een summer school in het ene jaar, niet meer hetzelfde is in het daarop volgende jaar. Geld was niet zo’n groot probleem: er zijn (in het algemeen) diverse beurzen die je kunt aanschrijven indien je naar het buitenland wilt voor bijvoorbeeld een summer school of congres.

Gevonden!

Via mijn opleiding worden regelmatig berichten m.b.t. vacatures, stages en buitenlandmogelijkheden geplaatst op Blackboard. Zodoende viel in januari mijn oog op de Cologne Summer School on Personalized Medicine die georganiseerd zou worden door de Universität zu Köln. Het programma en de accommodatie zouden volledig vergoed worden. Gunstig natuurlijk, maar het belangrijkste was dat het onderwerp van deze summer school (= personalized medicine) me enorm aansprak. Bij personalized medicine draait het allemaal om één ding: het behandelen van een patiënt op basis van zijn unieke eigenschappen. Het idee is dus dat iedere patiënt een unieke behandeling krijgt voor zijn aandoening. Klinkt allemaal fantastisch natuurlijk, maar op dit moment staat het idee van personalized medicine nog in de kinderschoenen. De huidige ontwikkelingen (en uitdagingen!) binnen dit vakgebied stonden daarom centraal tijdens deze summer school.

De voorbereidingen

Eenmaal besloten dat ik me wilde inschrijven voor de Cologne Summer School on Personalized Medicine, kon ik aan de slag met het schrijven van een motivatiebrief, het aanvragen van aanbevelingsbrieven, het updaten van mijn CV en het laten ondertekenen van mijn cijferlijsten. De procedure leek veel op die van het aanvragen van beurzen: veel papierwerk. Begin dus altijd op tijd, want de voorbereidingen kosten altijd meer werk dan je denkt.

De reis

Op 4 juli was het eindelijk zo ver: een vier uur durende treinreis naar Keulen. Met een vertraging van anderhalf uur kwam ik uiteindelijk aan op Köln Hauptbahnhof. Bij het metrostation ontmoette ik – enigszins gedesoriënteerd – een van de twintig andere deelnemers met wie het meteen erg goed klikte. Samen reisden we naar het hostel, waar we ingedeeld werden als kamergenoten. Het hostel waar we verbleven voelde meer als een hotel; het voelde dus meteen goed!

Laatste dag van de summer school, op het dak van de universiteit
Foto op het dak van de universiteit

Het programma

Aan de ene kant voelt deelnemen aan een summer school als een soort minivakantie: je bent in het buitenland, je ontmoet nieuwe mensen en verkent de omgeving. Aan de andere kant was het programma erg intensief: vaak hadden we van 9 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds lezingen. In het weekend van 6 en 7 juli bezochten we een tweedaags congres is Düsseldorf met aansluitend een diner. De eerste dagen waren dus erg intensief. De daarop volgende dagen werden vooral gevuld met lezingen en in de tweede week werkten we daarnaast aan een presentatie over ‘personalized medicine in cancer patients’ die we aan het eind van de summer school zouden geven.

Cultuur snuiven

Ondanks het intensieve programma, was er gelukkig genoeg tijd om de stad te verkennen. In Keulen kregen we een rondleiding door de stad. Daarnaast bezochten we de Dom van Keulen en hebben we een Duitse maaltijd genuttigd (met bier!) bij een Biergarten. ’s Avonds trokken we er vaak op uit om een gezellig restaurant op te zoeken of een wandeling te maken langs de Rijn. Verder kent Keulen een uitgebreid nachtleven, wat niet verrassend is aangezien tien procent van de inwoners uit studenten bestaat. Ook trekt de stad enorm veel bezoekers met evenementen als de Cologne Gay Pride (dit was tijdens de summer school) en het carnaval. Kortom: genoeg te doen.

Aan het einde van de eerste week zijn we met de trein naar Berlijn gereisd. De eerste dag hebben we lezingen bijgewoond verzorgd door het Hasso Plattner Institute for Digital Health in Potsdam, gevolgd door een bezoek aan slot Sanssouci. De daarop volgende dagen stonden voornamelijk in het teken van de stad verkennen. Een leuke extra van de Cologne Summer School on Personalized Medicine!

Groepsfoto bij de Dom van Keulen
Groepsfoto bij de Dom van Keulen

Meerwaarde?

Voor mij was het deelnemen aan een summer school een ervaring die ik iedereen zou aanraden. Allereerst leer veel over een specifiek onderwerp en vaak kun je voor je deelname studiepunten ontvangen. Maar er is zoveel meer! Denk aan buitenlandervaring (CV boost!) en het leren kennen van andere culturen. In mijn geval waren er deelnemers uit totaal dertien verschillende landen, dus er viel genoeg te ontdekken. Zo werd er op een van de eerste avonden van de summer school een etentje georganiseerd waarbij iedereen iets had meegenomen uit zijn/haar land (en ja, iedereen was dol op mijn stroopwafels). Een goed uitgangspunt om – letterlijk – wat meer van andermans cultuur te proeven!

Tot slot

Victoria, Marina, Moritz, Nora, Anne, Nerea, Lajja, Dyuti, Amrit, Mengyuan, Jessica, Alan, Scott, Sanam, Tahereh, Elnaz, Luz, Cosmin, Oscar, Mariana, Eric en Katka: bedankt voor dit geweldige avontuur!

Souvenirs vanuit Iran, India, Berlijn en natuurlijk Keulen!
Souvenirs vanuit Iran (linksboven), India (roodomrand kaartje), Berlijn en natuurlijk Keulen!

Wat zijn jouw ervaringen met het deelnemen aan een summer school?