Drieoktoberrrr, Barry Badpak en Rapenbuuruuug. De Leienaarrrr is een apart soort wezen met z’n eigen taaltje en de daarbij behorende uitspraken en termen. In deze blog leg ik je wat Leidse begrippen uit die onmisbaar zijn voor je hier begint aan je studie.

Drieoktoberrrr

Je wordt er al snel mee geconfronteerd als je in september begint met je studie aan de universiteit: drieoktoberrrr. Docenten roepen massaal dat je op 3 oktober geen les hebt, maar waarom? Op 3 oktober is het Leidens Ontzet, dan vieren we dat Leiden in 1574 is bevrijd van de Spanjaarden. En dat feestje gaat samen met heel veel bier én Haring en Wittebrood (ja echt). Op 3 oktober is iedereen in Leiden vrij, zodat de vrijheid gevierd kan worden en daarom hoef jij deze dag niet naar de uni. Maar, er is nog iets dat bij 3 oktober hoort en dat is…


Barry Badpak

Deze band is voor de Leidenaar onderdeel van het cultureel erfgoed en daarom onmisbaar tijdens drieoktoberrrr. De band begon voor de grap met muziek maken, maar had in 2011 perongeluk een hit met Kamelenteen. Een andere bekende hit van Barry Badpak is ‘kratje bier’. Zorg dat je de tekst vast uit je hoofd leert (zo moeilijk is dat niet), zodat je lekker kan meezingen op drieoktoberrr.

Tijdens Leidens Ontzet met vrienden

Rapenbuuruuuggg

Wanneer iemand je vertelt dat iets op het Rapenburg is, heb je in eerste instantie waarschijnlijk geen idee. Het Rapenburg is dus een van de bekendste grachten van Leiden (ook de koninklijke familie komt er graag). Aan deze gracht vind je onder andere gebouwen van de faculteit geesteswetenschappen. Maar je vindt hier ook het RMO (het Rijksmuseum van Oudheden), het Academiegebouw en de Hortus. De Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en je hebt er als student van Universiteit Leiden gratis toegang. Heb je dus een paar uur geen les? Dan zou ik hier zeker even een kijkje nemen. Op het Rapenburg vind je ook nog verschillende studentenverenigingen en leuke kroegjes. Daarnaast biedt het Rapenburg je een waanzinnig decor wanneer de zon ondergaat.

Winkeluuuuhhh

Dat doe je in Leiden op verschillende plekken, maar de belangrijkste winkelstraat in Leiden is de Haarlemmer(straat). Hier vind je de wat grotere winkelketens zoals C&A, Pull & Bear en binnenkort ook de Zara. Een andere belangrijke Leidse straat is de Breestraat, hier vind je naast veel (boeken)winkels ook het stadhuis en de grootste studentenvereniging van Leiden (Minerva). Minerva hoort bij de zogeheten ‘Grote Vijf’, naast L.V.V.S. Augustinus, A.L.S.V. Quintus, SSR-Leiden en VSL Catena.

Vreemde afkortingen

Tenslotte nog twee vreemde afkortingen die belangrijk zijn als Leidse student. Allereerst de UB, dit staat voor Universitaire Bibliotheek. Een fijne studieplek, maar wel erg druk tijdens tentamenweken. Grappig feitje, voor internationale studenten is het Leiden University Library en wat is dat afgekort? LUL. Een andere veel gehoorde afkorting is het USC, dat staat voor Universitair Sportcentrum. Hier kun je als Leidse student voor een laag bedrag sporten.

Ik hoop dat je bij deze genoeg kennis hebt om iets meer van de Leienaarrrr en z’n uitspraken te begrijpen. Meer weten over studententaal? Lees dat hier. De grrrrroetjes.