Met zeeën van tijd als gevolg van de coronacrisis, lijkt het een stuk makkelijker om je scriptie te schrijven. Helaas niet het meest ideale scenario om in af te studeren, maar gelukkig niet onmogelijk met een goede planning.

Ik kan best snel in de stress raken als het gaat om mijn studie. Voordat het tweede semester begon, was ik in mijn hoofd al bezig met het maken van een planning voor mijn scriptie, zodat ik niet (zoals bij al mijn andere papers) te laat zou beginnen en mezelf twee weken voor de deadline maar op zou sluiten in de Universiteitsbibliotheek.

Zo kan je raden dat mijn stress niet minder werd toen de overheid de nieuwe maatregelen aankondigde. De universiteit is dicht, vrienden zie je bijna niet meer en mijn werk is ook gesloten. Iedereen om me heen doet alsof het vakantie is, maar ik kan alleen maar denken aan die scriptie die over een paar maanden af moet zijn.

Afleidingen

Aangezien heel Leiden leegliep, besloot ik om tijdens deze crisis maar bij mijn ouders te gaan bivakkeren. Het voelt een beetje als vakantie, en dat is niet de instelling die je nodig hebt als je aan het werk moet. ’s Ochtends lang in bed blijven liggen, de koelkast plunderen en Netflix klinken altijd als een beter idee dan echt studeren.

Van Leiden terug naar het pittoreske Oud-Beijerland.

Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik mis de UB. Daar had je sociale druk om toch wel echt aan het werk te gaan, het was er stil en je kon jezelf desnoods nog opsluiten in een studiecel om echt iets gedaan te krijgen. Dat is bij je ouders thuis of op je studentenkamer toch echt niet altijd zo makkelijk.

Planning voor je scriptie

Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan, om zo een ritme te creëren. Geef jezelf een uurtje om wakker te worden, te ontbijten en jezelf op te frissen. Ga dan een halfuurtje lezen, luister een podcast (grote tip: Man man man, de podcast) of mediteer.

Probeer drie tot vier uur lang te studeren en maak een to-do-list voor jezelf om alles zo goed mogelijk af te werken. Ga daarna lekker lunchen en loop na je pauze buiten een rondje of ga lekker in de zon zitten. Geniet ervan zolang je nog naar buiten kan!

Scriptie schrijven in coronacrisis
Als mijn ouders allebei aan het werk zijn, ga ik lekker in de woonkamer zitten omdat daar veel ruimte en licht is.

Daarna kan je nog eventjes verder studeren, of kun je deze tijd gebruiken om te bewegen. Dans een halfuurtje rond in de woonkamer, volg een leuke work-out video of doe een sport die jij leuk vindt.

In de namiddag is het dan tijd voor wat ontspanning. Je kan lekker lui doen en jezelf storten op Netflix of andere sociale media, of je kan een van je hobby’s uitvoeren. Dus ga lekker schrijven, lezen, tekenen of doe andere creatieve dingen die je leuk vindt.

De rest van de avond is om je hoofd tot rust te laten komen. Ga lekker douchen, neem je tijd, doe een maskertje op of doe iets gezelligs met je familie/huisgenoten, zodat je de volgende dag er weer vol goede moed tegenaan kan!

Trek aan de bel

Last but not least, houd goed contact met je studiebegeleider, bijvoorbeeld via Skype. Ik heb geluk met mijn begeleider, die snapt dat studenten zich nu minder goed kunnen concentreren. Trek altijd aan de bel als je vastloopt en stel niks uit! Op die manier zorg je voor minder stress en kan je je scriptie afkrijgen, ook al is het crisis.

Heb jij nog tips voor het schrijven van een scriptie? Laat ze dan hieronder achter in een reactie.