Een rommella, een overvol bureau, een onoverzichtelijke agenda: herkenbaar? Iedereen heeft wel een of meerdere chaotische aspecten in zijn leven, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan is het tijd om orde in de chaos te scheppen. Hoe? Lees in deze blog mijn tips!
Er zijn van die momenten (of dagen of weken) dat je als een kip zonder kop rond rent. Alles gaat een beetje langs je heen en je probeert met alle macht een beetje wijs te worden uit de onoverzichtelijke bende die je leven is, op dat moment. De dagen vliegen aan je voorbij zonder dat je er erg in hebt, je huis is een bende en jijzelf ook enigszins.
Voor je het weet staan er vijftien tabbladen open in je browser en heb je geen idee meer waarom ook alweer. Je bureau trekt als een soort magneet papieren, boeken en losse blaadjes aan, waarvan je niet weet of en hoe je ze een plekje moet geven elders dan je bureau. Help! De chaos overheerst, en dan is het moeilijk om de focus op je doelen te behouden; alles is immers onscherp en warrig. Op zo’n moment zou je even een stapje terug moeten doen om orde in deze chaotische chaos te scheppen.
Chaos geeft een ongemakkelijk gevoel. Het ordenen van die chaos geeft de illusie van controle, het vertrouwen dat we de situatie in de hand hebben. Door deze illusie hoog te houden hopen we onze twijfels aan de kant te schuiven. Toch kan het ordenen helpen, zeker in deze tijd waarin er sprake is van een oneindige informatiestroom. De een kan daar natuurlijk ook beter mee omgaan dan de ander. Het overzichtelijk maken helpt om rust en helderheid te krijgen in je hoofd. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik, daarom wat tips!
Ruim je rommel direct op
Rommel creëert chaos in je hoofd en chaos in je hoofd creëert rommel. Doorbreek de vicieuze cirkel door op te ruimen. Het best kun je rommel direct opruimen. Zo blijven het kleine porties rommel in plaats van een hele berg in één keer en creëer je op die manier ook een soort gewoonte. ’s Ochtends meteen je bed opmaken (dat is ook leuk thuiskomen ’s avonds) en ’s avonds meteen na het eten afwassen (want daar heb je de volgende dag echt niet wel ineens zin in). Door meteen op te ruimen geeft het rust en ruimte in je huis en in je hoofd.
Chaos in je hoofd
Is je omgeving meer geordend, maar heb je nog steeds chaos in je hoofd? Kan je alleen maar denken aan hoe groot die chaos is? Dat helpt meestal niet, hoe meer je denkt aan de omvang van de chaos, hoe minder overzichtelijker het zal worden in je hoofd. Soms is het goed om dan gewoon iets te doen. Begin ergens, zet een eerste stap. Kijk hoe dat gaat, hoe je flaneert in de chaos.
Plan vooral niet alles helemaal suf. Een klein beetje planning bespaart je al ontzettend veel chaos, tijd, en gedoe. Bovendien houdt het ruimte voor spontaniteit.
Versimpel de situatie
Vaak geldt: hoe meer onderdelen er in een systeem zitten, des te makkelijker raakt het in de war. Door situaties te vereenvoudigen, verminder je de kans op chaos. Minder prulletjes op je kamer zorgt automatisch voor minder rommel. En ook minder verplichtingen maken je agenda een stuk overzichtelijker. Dat hoeft niet radicaal, maar bekijk kritisch wat je echt belangrijk vindt.
Omarm een beetje chaos
Tot slot: accepteer dat er altijd chaos is. Een beetje wanorde is ook goed. Anders kom je nooit vooruit! En het leven neigt ook naar chaos. Zelfs als je nog zo hard probeert orde te scheppen (je mail bijwerken, de was wegstrijken, de vaat doen), is er binnen de kortste keren weer nieuwe chaos (10 ongelezen berichten, was die ergens tevoorschijn komt, kopjes die op je tafel stonden).
Continu orde scheppen is ook onnodig en tijdrovend; dat ordenen kost ook heel veel tijd. Beter is het door te leren vertrouwen op je intuïtie en te weten wanneer je je met de stroom mee kan laten voeren.
Hoe ga jij om met chaos?