In de afgelopen weken heb ik al een concert, twee theatervoorstellingen en een dagje Efteling misgelopen. Hoe kom je dan toch aan je culturele trekken? Genoeg artiesten gaan creatief om met de hele quarantaine-situatie en overal ter wereld ontstaan te gekke online initiatieven. In deze blog zet ik mijn favoriete online vermaak op een rijtje.

Kijk, als je nu inderdaad weinig te doen hebt en op zoek bent naar vermaak, kun je natuurlijk je boekenkast eindelijk eens uitlezen of gewoon Netflix uitspelen. Dat kan altijd. Daar heb je mijn blog niet voor nodig. Je kan ook lekker veel gaan sporten en wandelen, of een creatieve hobby oppakken/beginnen, maar daar gaat deze blog niet over. Nee, deze blog gaat over alternatieven voor theater, concerten, musea, evenementen en entertainment, die je door de coronacrisis misloopt. O, en zij lopen jou ook mis, uiteraard. Nu blijkt des te meer hoe belangrijk muziek, kunst en literatuur is voor de mens.

Wat ik voorop wil stellen: je hoeft deze crisis echt niet per se uit te komen met een hele andere mindset, een nieuwe hobby of een jaloersmakende productiviteit. Sommige mensen of kanalen op internet doen je dat misschien denken. Dat je ineens een beter mens aan het worden bent. Dat je ineens elke ochtend om 6 uur opstaat om yoga te gaan doen of zo. Nee. De situatie is hartstikke bizar en beangstigend op sommige momenten, en dat is logisch. Het is logisch als je niet (meteen) je oude ritme vast kan houden. Als je het even allemaal niet meer trekt, dan is dat oké.

Nieuwe dingen leren

Als je je studie door wat voor reden dan ook nu niet voort kan zetten, dan slijt je je dagen waarschijnlijk thuis zonder dat je echt heel veel te doen hebt. Ik kan me zo voorstellen dat je jezelf op den duur gaat vervelen, dat je je nutteloos voelt. Gelukkig zijn er allerlei gratis cursussen die je op internet kan doen! Yale University heeft speciaal in deze tijden een gratis cursus online gezet over gelukkig zijn, “The Science of Well-Being“. Ikzelf hoef me nog niet te vervelen, maar dit lijkt me een ontzettend leuke cursus waar je persoonlijk wat van op steekt! Ook Leiden biedt gratis online cursussen aan, zoals “De-mystifying Mindfulness” en “Osteoarcheology: The Truth in Our Bones“.

Naast een verrijkende cursus kun je natuurlijk het voornemen hebben een taal te leren. Zo probeer ik al heel lang Zweeds te leren (gewoon voor de leuk). Ik kijk dan ook ontzettend veel Zweedse misdaadseries op Netflix, maar kan het niet goed genoeg verstaan om veel op te pikken. Daar hebben ze iets op bedacht! Een extensie voor in je browser die je je favoriete series in te de leren taal laat afspelen, met een dubbele ondertiteling eronder. Zo kun je continu de zinnen vergelijken en zo je vocabulair en grammatica vergroten. En dat gewoon tijdens je avondje Netflix!

Kunstwerkje

Eén van de leukste dingen die op mijn Instagram-feed voorbij komen, zijn de krankzinnige parodieën die mensen maken van een kunstwerk. Het principe van Tussen Kunst & Quarantaine is dat je een kunstwerk kiest en dat met huis- tuin- en keukenattributen zo goed en zo kwaad na probeert te maken. Het levert echt de meest lachwekkende foto’s op – echt genieten!

Ben je meer in voor het echte werk, dan kun je natuurlijk ook een virtuele museumrondleiding doen, Jannet schreef hier al eerder over.

Serie vanuit huis

Via de corona-mail van Theater Walhalla kwam ik achter de webserie “Toen wij de tijd hadden” die in deze tijden volledig vanuit huis bedacht, opgenomen én geproduceerd is. Je ziet opnames uit Zoom, Skype, FaceTime, Whatsapp en camera, wat tot een leuk en inmiddels herkenbaar geheel is gebrouwen. Erg vermakelijk! Meerdere malen per week komt er een nieuwe aflevering online.

Altijd positief, nooit cheesy

Toen duidelijk werd dat we allemaal zo veel mogelijk thuis moesten blijven, is Tim Hofman begonnen met de Boos Anti-Corona Depressie Podcast (voor het gemak afgekort tot BACDP), een podcast waar je, zo zegt hij zelf, blijer uit moet komen dan je erin ging. Elke aflevering heeft een ander thema, altijd positief, maar nooit echt cheesy. Voorlopig verschijnt elke dinsdag en donderdag een nieuwe aflevering en ik ben vanaf aflevering 1 trouwe luisteraar.

Voor wat perspectief

Ook op het gebied van literair vermaak kom je aan je trekken. Zo heeft het online magazine virusverhalen het levenslicht gezien, waar iedere dag mensen hun verhalen of poëzie kunnen publiceren omtrent dit virus. Dat biedt misschien wat perspectief hier en daar. Een voorbeeld:

Wanneer jij uittreedt / zullen de klokken luiden / komen we op straat en / zullen we mekaar / omhelzen en knuffelen / als nooit tevoren // Wanneer jij uittreedt / zullen we mekaar bewonderen / voor zoveel veerkracht (Wanneer jij uittreedt • Dimitri Casteleyn)

Tomeloze creativiteit

En nog even over de Efteling. Vorige week verscheen er een filmpje van een stel vrienden die hun geliefde Efteling zo erg miste dat ze het maar na hadden gemaakt in hun achtertuin, wat een vermaak hadden zij! Dat filmpje (al heb je het ongetwijfeld voorbij zien komen), wilde ik jullie niet onthouden. Het staat wat mij betreft symbool voor de tomeloze creativiteit waarmee mensen deze dagen doorkomen. Voor de grenzeloze mogelijkheden waar je normaal gesproken zo voorbij gaat omdat je geen tijd hebt om stil te staan.

Heb jij nog een tip van vermaak voor de geïsoleerde student?