Op zondag 5 januari was het zo ver: mijn avontuur in Stockholm kon nu eindelijk beginnen! Een gek gevoel… Ik wist al sinds april dat ik naar het buitenland zou gaan voor mijn onderzoeksstage. Maandenlang had ik het erover. En nu woon ik alweer in week in hartje Stockholm. Hoe dat is? In deze blog vertel ik jullie meer over mijn eerste week in Zweden.

Dag Nederland! Hier kom ik aan.

Zondag: vaarwel Leiden!

Om half 9 ’s ochtends stond ik daar dan, op Schiphol Airport. Mijn vriendinnen en familie waren er ook om gedag te zeggen. En zoals voorspeld in mijn eerdere blog, was dat een best emotioneel moment. De gedachte dat ik alles in Leiden (tijdelijk) achterlaat voor het onbekende was erg spannend. Veel tijd om daarbij stil te staan had ik echter niet, omdat ik op de luchthaven van Stockholm direct opgevangen werd door de zoon van vrienden van mijn ouders. Zij wonen in Södertälje, niet ver van Stockholm. Ik zou daar de eerste nacht doorbrengen. Toen ik vertelde dat ik nog nooit bij de IKEA was geweest, hebben ze meteen meegenomen naar de dichtstbijzijnde vestiging. De IKEA is immers Zweeds erfgoed, toch?

Maandag: een eerste slechte nacht

Wat een slechte nacht. Mijn hoofd was zo vol met alles wat er de dag gebeurd was, dat ik maar niet in slaap viel. Gelukkig deed de frisse lucht (brrrrr… sneeuw!) me goed. ’s Middags hebben mijn kennissen me naar mijn verblijfplek gebracht in hartje Stockholm: een studentenhuis van het Karolinska Instituut. Omdat 6 januari (Driekoningen) in Zweden een vrije dag is, was er nog bijna niemand op mijn gang. Ik had vrijwel de hele verdieping voor mezelf, en daarmee genoeg tijd om alles rustig uit te pakken. Ook wel fijn, want ik ben het totaal niet gewend om met vijftien mensen samen te wonen. Mijn kamer is daarnaast erg klein (8,5 vierkante meter), maar verbazingwekkend genoeg past er meer in dan je zou denken! Zelfs mijn drie koffers passen in de grote inbouwkast hier.

Dinsdag: mijn eerste stagedag

Vandaag was mijn eerste stagedag. Ondanks dat het erg gehorig is in het studentenhuis waar ik woon, heb ik heerlijk geslapen (leve de oordoppen). Om tien uur had ik met mijn begeleider afgesproken. Uiteraard was ik veel te vroeg van huis vertrokken, in het geval ik verdwaald zou raken. Of uit zou glijden op de berg die ik iedere ochtend af moet. Uiteindelijk was dat een goed idee, want ondanks dat er om de vijf minuten een pendeltåg vertrekt richting het noorden van Stockholm, had Google Maps moeite nogal met het bepalen van mijn locatie.

Mijn begeleider heeft me eerst een kleine rondleiding door het gebouw gegeven. Een leuk feitje is dat iedere kantine minstens twintig magnetrons heeft, plus een grote keuken. Het is namelijk heel gebruikelijk in Zweden om ’s middags een warme maaltijd te nuttigen.

De vele magnetrons in een van de kantines op mijn stageplek!

Woensdag: meet the roommates

Ondertussen heb ik al wat meer huisgenoten ontmoet. Zoveel verschillende nationaliteiten bij elkaar! Grieks, Kroatisch, Amerikaans, Chinees, Japans, Tsjechisch, Nederlands (jawel, er woont een andere Dutchie!), Indiaas, Argentijns en Spaans. Het semester is bijna afgelopen, en iedereen heeft op dit moment tentamens. Het is dus vrij rustig in huis. Al mijn huisgenoten volgen hier hun master. Iedereen is trouwens superaardig, maar wel op zichzelf. Maar wie weet, als de tentamens over zijn verandert dat misschien wel!

Het uitzicht vanaf mijn flat in Södermalm!

Donderdag: het verhuizen is nog niet voorbij

Vandaag heb ik mijn project met mijn begeleider doorgenomen. En: ik heb er zin in! Momenteel is het een beetje chaotisch, omdat we volgende week verhuizen naar een onderzoeksafdeling ten zuiden van Stockholm, waar de andere campus van het Karolinska zit. Naast het schrijven van mijn onderzoeksvoorstel, ben ik dus veel bezig met dozen vullen.

Vrijdag: bijna weekend!

Het is bijna weekend! Dat is het eerste wat ik dacht toen mijn wekker ging om 07:15 uur. Morgen heb ik eindelijk tijd om Stockholm te ontdekken, want daar heb ik nu helaas nog geen tijd voor gehad. Vandaag heb ik samen met mijn begeleider een bezoek gebracht aan Uppsala om aldaar wat dingen op te halen voor een onderzoek. Een goed excuus om niet aan mijn onderzoeksvoorstel te hoeven werken 😊 Eenmaal thuis (dat is meestal tussen een uurtje of zes à half zeven, omdat het een stukje reizen is) heb ik samen gegeten met mijn huisgenoot uit Kroatië, om vervolgens even bij te komen van deze week!

Zaterdag: Stockholm verkennen

Vandaag ben ik op aanraden van een vriendin de Hornsgatan afgestruind, een lange straat in Stockholm die bekend staat om haar vintage shops. Ik ben geëindigd in Gamla Stan, het oude gedeelte van de stad. Na een koffie was het tijd om weer naar huis te gaan: rond drie uur gaat namelijk de zon onder. Dat is erg wennen! ’s Avonds ben ik wat gaan drinken met mijn vrienden (twee leeftijdsgenoten) uit Södertälje. Het is erg fijn hier al iemand te kennen, aangezien alles nog een beetje ‘onwennig’ aanvoelt. 

En verder?

Ik ben op dit moment volop aan het rondkijken welke activiteiten ik kan bijwonen: dé manier om nieuwe mensen te leren kennen! In ieder geval ga ik over een paar weken kijken bij een open repetitie van het Blåslaget, het orkest van de studievereniging Medicinska Föreningen (MF). Daar kijk ik enorm naar uit! Daarnaast organiseert de studievereniging talloze activiteiten, dus dat staat ook zeker nog op de planning. Tot slot is er ook een internationale vereniging in Stockholm voor Erasmus+ studenten (ESN Stockholm). Oftewel: voldoende opties om er hier een fantastische tijd van te maken!

Zit jij er ook over na te denken om in Zweden te studeren en wil je mij wat vragen hier over? Stel je vraag in de comments!