‘No internationals!’ Ik zal vast niet de enige zijn die dit weleens heeft zien staan bij een advertentie van een aangeboden studentenkamer. Dat er een kloof is tussen internationale en Nederlandse studenten is duidelijk. Voor internationale studenten kan studeren in Nederland daardoor soms best eenzaam zijn. Gelukkig bestaat er het Buddy Programme om hier verandering in te brengen.
Eenzaam
Dat veel onderdelen uit het Nederlandse studentenleven niet open staat voor internationale studenten, klinkt niet leuk, maar het is wel waar. Het is ook niet zo gek. Dat studentenhuizen liever een Nederlands huisgenootje willen hebben in plaats van een huisgenoot die misschien in een jaar alweer weg is, kan ik wel begrijpen. Ook dat studentenverenigingen niet de voertaal willen veranderen is logisch. Maar juist internationale studenten hebben behoefte aan dat soort gezelligheidsdingen; om hier te kunnen studeren hebben zij hun familie en vrienden achtergelaten. Zij zijn al veel kwetsbaarder dan de meeste studenten om te vereenzamen.
Zelf ben ik ook een half jaar lang een internationale student geweest in Japan. Ik heb daar alleen internationale vrienden gemaakt en bijna geen contact gehad met Japanse studenten. Het hielp natuurlijk niet dat ik geen Japans kon spreken en maar weinig Japanners een tweede taal kennen.
Wat hebben we wel?
Vanuit de Universiteit Leiden en studenten zelf zijn er wel initiatieven om Nederlandse en internationale studenten met elkaar in contact te brengen. De OWL is de introductieweek voor internationale studenten en kun je daarom vergelijken met de El-Cid. Ook als Nederlandse student mag je hieraan meedoen, maar de focus ligt op de internationale student. Dit brengt dus niet per se deze twee groepen samen.
Leiden United, een studentenvereniging, heeft dit wel als doel. Wat zij voornamelijk doen is samen eten bij verschillende studentenverenigingen. Dat is wel een goede manier om elkaar te leren kennen, maar voor studenten die dat niet zo leuk vinden is dit niet een oplossing. Ook voor studenten zonder kamer in Leiden zal dit lastiger zijn, omdat dit alleen in de avond is.
Het Buddy Programme
Dit is waar het Buddy Programme inspringt. Studenten die al langer in Nederland studeren – zij hoeven dus niet per se Nederlands te zijn – worden aan internationale studenten gekoppeld. Ik ben zelf in het begin van het vorige semester Buddy geweest in het Humanities Buddy Programme en heb hier hele goede herinneringen aan. Per faculteit bestaat er een eigen Buddy Programme en die organiseren allemaal hun eigen evenementen. Dus zelfs als je niet zoals ik aan de faculteit Geesteswetenschappen studeert kun je je ervoor aanmelden.
Als Buddy leer je deze nieuwe internationale studenten over het studentenleven en over de praktische zaken. Dit laatste gaat vooral over hoe zij zich bijvoorbeeld kunnen inschrijven voor vakken, omdat usis en blackboard voor de meeste mensen in het begin niet te begrijpen zijn. Het doel is daarnaast ook dat internationale studenten jou leren kennen en dus worden er allerlei leuke evenementen georganiseerd om dit voor elkaar te krijgen.
Buddy zijn is leuk!
Wat zo leuk is aan het Buddy Programma, en waarom het naar mijn idee beter werkt in het verbinden van studenten dan de OWL en Leiden United, is omdat er verschillende soorten evenementen worden georganiseerd. Er zit dus sowieso wat bij waar je naartoe wil gaan. Zo heb ik in de zomer een boottocht door de kanalen van Leiden meegemaakt en heb ik de Oude Sterrenwacht bezocht. Het is heerlijk om toerist te zijn in eigen land. Het allerleukste was het om met mijn buddies op 3 oktober hutspot te eten en urenlang over onze thuislanden en nationalisme in verschillende landen te discussiëren. Bij het Buddy Programme kun je echt veel leren over anderen.
Het Buddy Programme is nog niet heel erg groot, omdat het allereerste Buddy Programma pas sinds 2016 bestaat. Maar ik denk dat dit wel de oplossing zou kunnen zijn voor de eenzaamheid die veel internationale studenten ervaren. Voor Nederlandse studenten is dit ook dé manier om studenten die ergens anders vandaan komen te leren kennen.
Wat vind jij van het Buddy Programme? Zou dit de problemen die internationale studenten ervaren kunnen oplossen? Laat het achter in de reacties!