Vandaag is het Bevrijdingsdag en dat wordt misschien wel de gekste Bevrijdingsdag ooit, zo vrij voel ik me dit jaar namelijk niet. Ondanks dat, ga ik (samen met mijn huisgenoten) er een topdag van maken, in deze blog heb ik wat tips voor een tof (t)huisfeestje.

Normaal is deze feestdag voor mij zo ongeveer de start van het festivalseizoen, bevrijdingsfestivals zijn vet leuk. Het is op een of andere manier altijd lekker weer op 5 mei en we hebben op deze dag reden genoeg voor een feestje. Dé manier om onze vrijheid te vieren. Dit jaar is dat niet zo, er is namelijk geen festivalseizoen vertelde Mark Rutte ons onlangs.

Vorig jaar tijdens Bevrijdingsdag

Tuurlijk vind ik dat niet leuk. Festivals zijn voor mij een manier van ontspanning en een ideale plek om samen te zijn met vrienden. Op mijn festivalagenda stond ook al een heleboel, waaronder bijvoorbeeld Lowlands en Zwarte Cross (je hebt er vast wel eens van gehoord haha). Naast dat ik zelf graag festivals bezoek, werk ik ook op festivals en ook dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Het bedrijf waar ik voor werkte is inmiddels zelfs failliet. Ik vind dat echt heel verdrietig voor ze. Als iets waar je jarenlang voor werkte, zo ineens instort is dat niet leuk om te zien. De festivalbranche heeft het zwaar.

(T)huisfeestje
Ondanks alles is er vandaag wel reden voor een feestje, we zijn dit jaar namelijk al 75 jaar bevrijd. Een soort jubileum bevrijdingsjaar. Ik vind eigenlijk dat we dat volgend jaar nog even over moeten doen met grootse feestjes. Dit jaar blijf ik binnen en vier ik het met mijn huisgenoten, op afstand natuurlijk.

Bij deze nog wat leuke dingen om te doen voor het ideale (t)huisfeestje. Allereerst kan je bijvoorbeeld onze vrijheid vieren met je huisgenoten door verschillende soorten bier, wijn of fris in te slaan en die allemaal te proeven. Een echte proeverij vanuit je eigen huis. Als je nou lokale wijntjes of biertjes koopt, steun je de Leidse ondernemers ook nog. Of je organiseert gewoon een spelletjesdag, waarbij je er een echte competitie van maakt. Diegene die de meeste spelletjes wint, is de spelletjeskampioen van je huis(houden). Een spel dat je daar niet bij mag overslaan is de Leidse monopoly!

Mijn favoriete feestje van het jaar: Lowlands

Vrijheidsdansje
Vergeet deze dag ook niet stil te staan bij onze vrijheid. Praat er met je huisgenoten over tijdens deze bijzondere dag, hang je vlag uit (als je die hebt) en doe samen een vrijheidsdansje. Met een beetje geluk doen we dat dansje volgend jaar weer op een festival. Nu al zin in. Even volhouden, we kunnen dit. Samen.

Ik ben ook heel benieuwd wat jij gaat doen tijdens deze vreemde Bevrijdingsdag, laat je het me weten? Nog meer anti-verveel-tips vind je hier!