In de eerste paar weken van de coronacrisis volgde ik elke persconferentie en keek ik elk uur wel een keer op de liveblog van nu.nl. Van al dat nieuws werd ik angstig en ongerust van. In deze blog tips over hoe je met een teveel aan (nieuws)prikkels omgaat in deze rare tijd.

Ik ben kwijt hoeveel weken ik nu al thuis zit. Het is één grote uitgesmeerde vlek van aaneengeregen dagen die allemaal op elkaar lijken. Ik vergeet dat ik sommige vrienden of opa’s en oma’s al twee weken niet gebeld heb (sorry!! It’s not me, it’s de sleur!). Vòòr ik thuis kwam te zitten, de twee weken daarvoor ongeveer (maar pin me er niet op vast, mijn tijdsbesef is volledig naar de kloten), volgde ik het nieuws en alle ontwikkelingen omtrent corona op de voet. Op een gegeven moment heb ik mijn lunchpauze opgeofferd om op mijn PC een persconferentie van de Tilburgse burgermeester gekeken. Om het halfuur checkte ik de liveblog van nu.nl voor nieuwe ontwikkelingen. ‘Ik ben niet in paniek, maar wil wel goed geïnformeerd zijn,’ zei ik tegen iedereen die het horen wilde. Ik was een echte nieuwsjunkie, maar net zoals met junkfood consumeer je veel, maar bevredigt het nauwelijks.

Klein talent voor zorgen

Later bleek dat ik wel degelijk een klein beetje in paniek was, maar dat ik dat gevoel de kiem in smoorde omdat ik zo ongeveer de enige leek in mijn omgeving. Zoals we inmiddels weten was mijn initiële reactie helemaal niet zo overdreven. Ik denk dat de meesten van ons inmiddels wel episodes van paniek en angst en zorgen hebben gehad. De eerste paar weken sliep ik écht slecht (en ik ben vaak moe, maar slaap zelden slecht) en had ik moeite met me concentreren. Onbewust maakte ik me blijkbaar veel zorgen. Daar heb ik sowieso een klein talent voor, dus je kunt me gerust een ervaringsdeskundige noemen.

Nieuws: een delicate balans

Die paniek en stress die bij veel mensen de kop op doet steken, heeft alles te maken met de onduidelijkheid en onzekerheid die deze hele crisis met zich meebrengt. Door onzekerheid gaat men irrationeel reageren door massaal toiletpapier en pasta in te slaan. De nuttige, praktische informatie moet je met veel moeite tussen de non-informatie, roeptoeters en nepnieuws vandaan vissen. Dan maar niet kijken? Jezelf tot in bepaalde mate op de hoogte houden is óók belangrijk. Dat is – zoals alle dingen in het leven – een delicate balans. Mijn advies: beperk je informatietoevoer. Ik had in de eerste weken nu.nl en de RIVM-website vastgepind in mijn browser, maar nu.nl geeft véél te veel info, en eigenlijk kan je ook niet zo veel met de RIVM-cijfers. Corona is geen bingo. Houd jezelf op de hoogte van de praktisch informatie als maatregelen en regels, zodat jij en je omgeving veilig blijven. Die hoor je ook wel op de radio langskomen, of check de wekelijkse persconferentie van de minister-president. Besteed verder zo veel mogelijk aandacht aan positieve verhalen, die deze crisis ook met zich meebrengt.

lijst met hoe je tegen jezelf moet praten over deze crisis

Je zorgen mogen er zijn

Zoals ik al eerder schreef, probeer jezelf niet met een onuitputtelijke werklust door deze crisis te slaan. Je zorgen maken is ontzettend normaal!! En ook niet per definitie ongezond. Als je merkt dat je te veel last hebt van je stress en angst, heb het er dan over met familie en vrienden. Schrijf het op (in je dagboek!). Deel het. Ga vooral niet hardop piekeren met anderen. Met angst zaaien oogst je alleen maar meer angst, en daar hoeft de wereld nu niet nog meer van te hebben. Beperk de hysterie. Je zegt misschien tegen jezelf dat de wereld vergaat, maar dat zou je toch niet tegen een vriend zeggen die totaal in paniek is? Doe dat dus ook niet tegen jezelf!

Je best doen is genoeg

In lijn met het vorige: hou vol, wees positief. Focus op dingen waar je wél invloed op hebt. Was je handen. Beperk contacten. Dat grote boze, miniscule virus heeft de wereld in zijn greep, maar laat die greep niet groter zijn dan goed voor je is. Over sommige dingen heb je geen invloed, en je daar extra veel zorgen over maken heeft een soort dubbel effect op je gemoed en stressniveau.

Doe je best in alles wat je doet, en weet dat dat genoeg is! Verwacht geen wereldwonderen van jezelf in deze zeeën van tijd, wees vooral lief voor jezelf. Houd je geest en lichaam gezond, juist nu. Eet gezond, wandel en beweeg. Zorg voor structuur en routine; sta op hetzelfde moment op en begin en eindig je dag met een fijne routine. Let wel: creër geen sleur. Blijf jezelf uitdagen. Leer iets nieuws, kijk of je per dag een beetje kan schuiven in je werkzaamheden/bezigheden, om zo niet elke dag op elkaar te doen lijken.

Een hoop van deze tips helpen overigens ook in “normale” tijden, maar nu kan het al helemaal geen kwaad om ze even aan de man te brengen.

Heb je echt serieuze problemen, dan is het natuurlijk het allerbest om professionele hulp te zoeken. Voor zelfhulp, kun je bijvoorbeeld de module van Therapieland volgen over coronastress, of een kijkje nemen op wijzijnmind.nl.