Op mijn deurmat liggen regelmatig kaartjes van mensen over de hele wereld. Van Japan tot Noorwegen en soms gewoon uit Haarlem. Ik doe nu namelijk ongeveer een jaartje aan Postcrossing, en ik vertel je er meer over in deze blog.

Met Postcrossing stuur je kaarten naar mensen over de hele wereld en je ontvangt ook kaarten. Het werkt zo: in het begin krijg je vijf adressen waar je kaarten naar stuurt. Op het moment dat deze kaarten geregistreerd worden door de ontvanger, krijg je ook een kaart terug. Dat is van een andere willekeurige Postcrossing-deelnemer. Kortom, voor elke kaart die je stuurt krijg je er eentje terug.

Van Duitsland tot de Verenigde Staten

Ik heb inmiddels 131 kaarten verstuurd en 129 kaartjes ontvangen. Dat lijkt misschien veel, maar er zijn mensen die meer dan 10.000 kaarten hebben verstuurd via Postcrossing. Wow. Van deze kaarten heb ik de meeste naar Duitsland en de Verenigde Staten gestuurd, maar bijvoorbeeld ook naar Spanje, Taiwan, Rusland, Malta en noem het maar op. Hoe leuk is dat! De meeste mensen schrijven over zichzelf, over het gebied waar ze leven en hoe het weer is. Ik vraag mensen ook om te schrijven over hun lievelingsdier, -eten en -seizoen. Vaak ontvang ik de meeste uiteenlopende antwoorden op deze vragen en juist dat maakt het zo leuk.

Onlangs had ik bijvoorbeeld verteld over de Leidse markten en hoe ik daar altijd heerlijke producten kan halen, deze Engelse meneer vertelde over markten bij hen. ‘Wij hebben vooral markten waarbij ze lokale producten verkopen, maar veel daarvan gaan nu niet door. Daarom gaan we nu naar de kaasboer, zij maken veel verschillende kazen, mijn absolute favoriet is een kaas met bieslook! Soms hebben we ook markten met internationale producten, maar ik weet niet of die blijven vanwege de Brexit. Stomme Brexit!!’ Ik vind het echt fantastisch om zo’n persoonlijk verhaal te lezen.

Dit kaartje kreeg ik uit China en is helemaal zelfgetekend

Culturen en gewoontes

Veel deelnemers doen mee aan Postcrossing, omdat ze kaartjes en postzegels verzamelen, maar er zijn ook heel veel mensen die het net als ik ‘voor de leuk’ doen. Deze hobby maakt mijn dagen namelijk echt leuker. Ik kijk er altijd weer naar uit, dat er kaartjes voor me op de deurmat vallen. Bovendien leer ik er heel veel van, laatst heb ik een Chinees persoon gelukkig nieuwjaar gewenst, maar dat is natuurlijk pas veel later voor hen. Echt dom haha. Zo leer je ook weer veel over andere culturen en gewoontes. Soms wordt er zelfs iets extra’s opgestuurd, zo heb ik al een muntje ontvangen uit Rusland. Echt heel tof vind ik dat! Ik stuur zelf ook af en toe iets extra’s zoals een theezakje of een 5 cent muntje.

Post uit Japan, zelfgetekende Pokémon-kaart

Tekeningen van Pokémon

Het meest bijzondere om te ontvangen blijven toch wel de kaartjes die handgemaakt zijn, daar heb ik er nu een paar van ontvangen. De meeste hiervan komen toch wel echt uit Japan, typisch. Ook vind ik het heel leuk als mensen iets tekenen op hun kaartje. Dat is zo persoonlijk en daarnaast heeft iemand er dan echt moeite voor gedaan. Ik ontvang regelmatig tekeningen van Pokémon bijvoorbeeld. Fantastisch toch, als je dat kan? Zelf hou ik het meestal bij een stukje tekst en wat stickers her en der.

Ondanks dat het een stom jaar was, heb ik er dus wel twee hobby’s bij, Spaans leren en Postcrossing. Heeft dit jaar jou ook nieuwe hobby’s gebracht?