We zitten natuurlijk zoveel mogelijk binnen, maar het kan vast niemand ontgaan zijn dat het bijna Valentijnsdag is. 14 februari: de dag van de liefde. De hartjes en knuffelberen vliegen je om de oren en overal zijn deals voor weekendjes weg en acties van je favoriete restaurant. Maar hoe leeft Valentijnsdag onder de Leidse studenten, zeker tijdens een pandemie?

Zelf vier ik Valentijnsdag niet. Er is niks veranderd sinds de blog die ik eerder heb geschreven, dus er is voor mij ook geen reden. Persoonlijk bestempel ik het altijd als een commerciële feestdag, maar ik weet heel goed van mezelf dat ik het waarschijnlijk wel zou vieren als ik niet alleen zou zijn. Wie niet, toch?

Dit jaar gebruik ik het als een excuus om eten te bestellen bij een leuk restaurant (een beetje self-care is nooit verkeerd), maar verder ben ik er niet veel mee bezig. Hoe leeft Valentijnsdag verder onder Leidse studenten? Ik besloot om eens even rond te gaan vragen. Corona-proof natuurlijk.

Aangezien het vanwege de coronamaatregelen en de heftige sneeuwval niet echt mogelijk was om elke vrijwillige student op straat aan te spreken, bleef mijn vragenrondje beperkt tot mijn vrienden en studiegenoten. De opvattingen waren toch verrassend wisselend.

Iets te vieren

Sinds Annemarie zijn hart brak in groep 5 heeft Daan (25) geen Valentijnsdag meer gevierd. “Dat heeft me echt voor het leven getekend”, grapt hij. “Daarnaast is het ook lastig om Valentijnsdag in je eentje te vieren, dus laat ik de dag volledig aan me voorbijgaan.” Hoewel hij het zelf een beetje hypocriet vindt klinken, zou hij het misschien wel vieren als hij samen was met iemand.

Simone (21) viert Valentijnsdag dit jaar wél, samen met haar vriend. “Vanwege corona is het een heel gek jaar, en juist daarom wilden we er wat leuks van maken. Normaal gaan we altijd uit eten, maar deze keer hebben we bedacht om naar een luxe hotel te gaan, en daar eten te bestellen.” Ze heeft ook een klein cadeautje voor hem gekocht.

Een foto van hartjessnoepjes in verschillende kleuren met woorden erop zoals "Zoen" en "Love"

Ook Linda (21) besteedt dit jaar aandacht aan Valentijnsdag. “Het klinkt misschien stom, maar sinds ik een vriend heb, vind ik het wel leuk om erbij stil te staan.” Hoewel ze er door corona een minder uitgebreide dag van kunnen maken, vindt ze het al fijn dat ze samen kunnen zijn. “Ik denk dat we even de stad in lopen om wat lekkers te halen. Verder liggen we lekker op de bank met een dekentje een serie te kijken, dat is ook prima.”

Flip (23) viert Valentijnsdag normaliter niet, maar vindt het juist dit jaar wel leuk om iets te ondernemen. “Ik ga lekker chique eten bestellen van een restaurant, de tafel opmaken alsof ik in een echt restaurant zit en chique kleding aandoen. Zo heb je tijdens corona toch nog iets om te vieren.”

Dag van liefde?

Alle vier zijn ze het erover eens dat Valentijnsdag vrij commercieel is. “Je moet elke dag de liefde kunnen vieren en als je je partner een cadeautje wil geven, hoort de dag niet uit te maken”, zegt Simone. “Het is wel leuk om die dag iets extra’s te doen.”

Linda vindt het een leuk moment om stil te staan bij de relaties die je hebt, romantisch of vriendschappelijk. “Verder is het natuurlijk wel erg commercieel. Ik schrik wel eens van de hoeveelheid reclames voor de duurste cadeaus. Net als zo veel in Nederland wordt het vooral gebruikt om geld mee te verdienen.”

Ik kwam deze Valentijnsdagdisplay tegen in de Albert Heijn.

Ook Flip vindt dat de manier waarop winkels en restaurants met zijn allen op inspelen op Valentijnsdag veel te veel gevoed wordt door commercie en marketing. “Het is zeker leuk dat er aan liefde gedacht wordt, maar ik word er een beetje anti van dat het er allemaal zo dik wordt opgelegd. Iedereen mag zelf kiezen om het te vieren of niet.”

“Ik vind dat het een ongezonde druk op alleenstaanden legt”, zegt Daan. “Je wordt doodgegooid met de waarschuwing dat je vóór Valentijnsdag iemand moet vinden om het mee te vieren. Dat wordt versterkt door televisie en reclames. Ik zie daar geen oprechte viering van de liefde in, en zeker niet als het op één specifieke dag moet.”

Valentijnsdag 2021

Dit laatste riep de vraag op of het in tijden van corona en eenzaamheid bij onder andere studenten, wel zo leuk is om bij Valentijnsdag stil te staan. “Ik vind het best vervelend. Je merkt dat het vanzelfsprekend gevonden wordt dat iedereen een relatie nodig heeft om gelukkig te zijn. Dat is onzin”, meent Linda. “Dat is voor alleenstaanden natuurlijk helemaal niet leuk, zeker niet als Valentijnsdag overal zo benadrukt wordt.”

“Mensen met een relatie kunnen het hoe dan ook vieren”, zegt Simone. “Ik snap dat veel mensen zich alleen voelen en dat dat erger kan worden door Valentijnsdag.” Daan is het daar mee eens. “Ik denk dat het dit jaar bij veel mensen een extra vervelende dag zal zijn. Eenzaamheid is bij velen, inclusief mijzelf, nog verder toegenomen door corona. Door Valentijnsdag te promoten, denk ik dat mensen daar alleen maar meer last van gaan krijgen.”

“Als je een dag als Valentijnsdag gaat uitlichten in tijden van corona en eenzaamheid, zou je het een andere naam moeten geven”, vindt Flip. “Geef het een naam die slaat op álle mensen waar je waarde aan hecht, zoals vrienden, familie, eenzame ouderen en buren. Dan wordt de essentie beter en is het een veel fijnere dag in deze tijd!”

Wat vind jij van Valentijnsdag dit jaar? Laat een reactie achter met jouw mening, je gemaakte plannen of iets anders dat je kwijt wilt!