Eén van de redenen waarom ik voor Universiteit Leiden koos is omdat ze hier het Practicum Artium aanbieden, dat je de mogelijkheid geeft om vakken te volgen aan de kunstacademie. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik erg heb getwijfeld tussen kunstacademie en de Universiteit. Na mijn keuze voor de Universiteit miste ik het tekenen en schilderen toch wel heel erg. Het was dan ook perfect dat ik een vak schilderen van het Practicum Artium aan de kunstacademie in Den Haag kon volgen!

Wat is het Practicum Artium?

Het Practicum Artium is een samenwerking tussen de Koninglijkse Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en Universiteit Leiden om creatieve Leidse studenten de mogelijkheid te geven één of meerdere vakken te volgen aan de kusntacademie voor punten. Je kunt kiezen uit fotografie (zie hier ook de blog van Wilke die dit vak volgde!), grafisch ontwerpen, tekenen en schilderen. Elk vak duurt een semester (14 weken dus) en wordt afgesloten met een tentoonstelling. Als je het vak voldoende hebt afgerond krijg je er 5 ECT’s voor.

Voor één les moesten we met losse stroken een model portreteren. Ik had zoiets nog nooit gedaan maar ben erg blij met het eindresultaat.

Eerst nog toelating doen!

Hoewel ik alle vakken wel wilde doen had ik daar helaas geen tijd voor. Na lang twijfelen koos ik om het vak Schilderen te volgen. Vooral omdat ik tot dan voornamelijk had getekend en gefotografeerd en ik wel iets nieuws wilde leren. Voor elk vak moet je toelating doen, wat nog best spannend was aangezien ik bijna geen schilderwerk had om te laten zien. Maar blijkbaar spraken mijn tekeningen en werkjes met ecoline en waterverf genoeg tot de verbeelding want ik werd toegelaten! Dit betekende dat ik elke dinsdagavond naar de kunstacademie in Den Haag afreisde voor 2,5 uur schilderles.

De lessen

De lessen waren met een groepje van 12 andere studenten. Elke les werkten we aan twee schilderijen en per les was er een ander thema. Zo hadden we lessen in abstracte kunst, landschappen, kleurgebruik, perspectief, portretschilderen en lessen met een naaktmodel. De laatste paar lessen konden we vrij werken aan één groter eindwerk voor de expositie. Elke les kregen we ook een korte powerpoint ter inspiratie en aan het eind van elke les bespraken we elkaars werk. Dit was erg leerzaam omdat iedereen hetzelfde onderwerp telkens op zo’n andere manier invult.

Als eindwerk maakte ik een groot schilderij op doek (A1) van een vrouw in bad.

De eindexpositie

De laatste les was een expositie voor vrienden en familie. We bouwden met zijn allen het lokaal op de kunstacademie om tot een expositieruimte en kochten wat hapjes en drankjes in. Mijn opa, oma en ouders kwamen kijken naar mijn werk. Het was heel leuk om iedereens werk uiteindelijk als geheel te zien hangen. Iedereen had een hele eigen stijl en je herkende hun werk dan ook echt als geheel. Ik had als eindwerk een vrouw in bad gemaakt op doek. Dit was best een uitdaging want ik maakte geen foto na maar bedacht de compositie zelf. Er zaten veel lastige elementen in, zoals het water, een glimmende huid en een glas wijn, maar ik ben tevreden met hoe het uiteindelijk (na heel vele uren werk) is geworden. Ik heb veel complimenten van vrienden gekregen en verzoekjes of ik iets voor ze wilde maken. Nu heb ik dan ook besloten om een website (www.ceelot.nl, vanaf 3 januari online) te maken waarop ik mijn portfolio zet en hopelijk wat werk kan gaan verkopen!

Ik vond het superleuk om weer creatief bezig te zijn omdat ik toch merkte dat ik uit dat uit mezelf veel minder deed zodra ik ging studeren. Soms was de dinsdagavond wel wat vermoeiend maar als ik eenmaal in het lokaal stond te schilderen was ik mijn moeheid snel vergeten. Ik zou het iedereen aanraden die iets creatiefs naast hun opleiding mist, om ook een vak te gaan volgen aan de kunstacademie!

Je kan natuurlijk ook meerdere vakken doen als minor. Lijkt dit jullie wat of hebben jullie vragen? Ik hoor het graag!