Je studententijd is dé tijd om je zo breed mogelijk te oriënteren en ontwikkelen. Dit is dan ook de reden dat veel studenten naast hun studie extra activiteiten ondernemen. Interesse in het doen van een bestuursjaar? Daarom hier een blog over het bestuursjaar: waarom wel/niet?
Je studententijd is bij uitstek geschikt om te experimenteren met verschillende interesses voordat het werkende leven begint. Als student kan je dan ook extra vakken volgen, gaan sporten bij één van de vele sportverenigingen, aan een commissie deelnemen bij je studenten- of studievereniging of een bestuursjaar doen bij één van de twee. Zelf heb ik in het tweede jaar van mijn bachelor een bestuursjaar gedaan bij mijn studievereniging Itiwana. Wat zo’n bestuursjaar precies inhoudt, verschilt per vereniging en per functie, maar in het algemeen ben jij samen met je bestuur degene die de vereniging draaiende houdt. Super leuk natuurlijk, maar ook een hele verantwoordelijkheid! Ik heb er ontzettend veel van geleerd, maar ben mezelf ook wel behoorlijk tegen gekomen. Daarom gaan dit blog over het bestuursjaar: waarom wel/niet?
EEN BESTUUR: HOE ZIT DAT IN ELKAAR?
Voor het bestuur van een studie- of studentenvereniging worden elk jaar nieuwe mensen aangenomen. Deze nieuwe bestuursleden gaan een jaar aan de slag om de tijd van de leden binnen de vereniging zo aangenaam mogelijk te maken. Zo’n bestuur bestaat uit verschillende functies. Uit hoeveel personen een bestuur bestaat en welke namen er aan de verschillende functies wordt gegeven verschilt per vereniging. De 3 functies die je altijd in een bestuur terug zal vinden zijn de Voorzitter (Preases), Secretaris (Abactis) en Penningmeester (Quaestor). Mijn bestuur bestond daarnaast uit een assessor Publicatie, een assessor Activiteiten, een assessor Onderwijs en een assessor Extern. Met je bestuur zit je wekelijks samen om de voortgang binnen de vereniging te bespreken, te brainstormen over nieuwe activiteiten en ideeën. Je kan je voorstellen dat deze nauwe samenwerking zorgt voor een hechte band. Dit vond ik dan ook één van de leukste dingen tijdens mijn bestuursjaar.
EEN BESTUURSJAAR: WAT ZIJN DE VOORDELEN?
Naast de hechte vriendenclub die je overhoudt aan een bestuursjaar, kan een bestuursfunctie je ook heel veel vaardigheden brengen. Zo leer je als Voorzitter ontzettend goed communiceren met zowel andere verenigingen als externe partijen. Ook leer je hoe het is om een grote vereniging te representeren. Als secretaris en penningmeester leer je de ins en outs van de administratieve kant van een vereniging. Daarnaast leer je als bestuurslid samen te werken, je professioneel op te stellen en activiteiten te organiseren. Dit kan je zeker van pas komen in je werkende leven en staat ook zeker niet verkeerd op je CV. Alhoewel dit natuurlijk niet de enige motivatie moet zijn om aan een bestuursjaar te beginnen. Bovenal is het doen van een bestuursjaar namelijk ontzettend leuk. Je mag bij alle toffe workshops, borrels, feestjes en andere activiteiten aanwezig zijn. Sterker nog, je mag ze zelf organiseren! Je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen en alle complimenten van tevreden leden maken al die uren hard werk en stress zeker de moeite waard. Zeker een reden dus om een bestuursjaar te doen!
EEN BESTUURSJAAR: WAT ZIJN DE NADELEN?
Je kunt je voorstellen dat zo’n bestuursjaar best wel wat tijd in beslag neemt. Daarom zou ik je dan ook sterk afraden een bestuursjaar te doen enkel, omdat dit goed staat op je CV. Je moet je beseffen dat alle tijd dat een bestuursjaar inneemt ten koste gaat van tijd die je hebt om te studeren. Voordat je solliciteert moet je je dan ook bedenken of je gebrand bent al je verplichte studiepunten te halen of dat je het ook prima vindt om een jaartje langer door te studeren. Bovendien is er minder tijd te besteden aan een eventuele sport of bijbaan. Het afspreken met vrienden die studeren in andere steden zal wellicht ook wat lastiger worden. Thank god voor whatsapp video chat. En je kan ze uiteraard meenemen naar een zelf georganiseerd feestje!
BALANS VINDEN
Daarnaast is zo’n bestuursjaar, zoals eerder genoemd, best een hele verantwoordelijkheid. Er zijn continue dingen die geregeld worden en dit kan best voor wat slaaptekort of stressmomenten zorgen. En te weinig slaap kan weer leiden tot irritaties of frustraties. Zorg dat je dus ook tijdens het jaar een goede balans weet te vinden en op tijd je grenzen aangeeft. Je kunt namelijk geen energie ergens instoppen als je deze niet meer over hebt. Een goede balans vinden? Lees dan dit blog! Met een goede balans is de keuze voor een bestuursjaar en waarom je het wel/niet zou doen snel gemaakt.
HOE MAAK JE DE KEUZE?
Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over de indeling van jouw jaar voordat je begint aan een bestuursjaar. Is het runnen van een vereniging iets waar je je honderd procent voor wilt inzetten zou ik er ten alle tijden voor gaan. Ongeacht enige moeilijkheden die je gedurende het jaar zal tegenkomen is het het ongetwijfeld waard. Sterker nog, deze moeilijkheden zijn ontzettend leerzaam en maken daarom ook zeker onderdeel uit van wat een bestuursjaar je kan leren. Wil je graag al je studiepunten halen, actief een sport beoefenen of geld verdienen, is het belangrijk om te kijken of een bestuursjaar in de planning past. Dus nu ben jij helemaal ready om te bepalen voor dat bestuursjaar en waarom je het wel/niet zou moeten doen.
Zelf ervaring met een bestuursjaar? Deel het hieronder!