Het lijkt wel alsof alle studenten de laatste tijd alleen maar van college naar afspraak rennen. Het standaard antwoord op de vraag ‘Hoe gaat het?’ luidt steevast: ‘Goed, maar wel druk’. De laatste tijd krijg ik dan ook al de kriebels als iemand het woord ‘druk’ uitspreekt. Maar waarom is dat? En is het erg om druk te zijn?

Wat betekent ‘druk’ zijn? Iedereen gebruikt het woord druk op een andere manier. De één heeft het al druk als-ie twee afspraken op een dag heeft, voor de ander is het pas druk wanneer hij of zij na een hele dag college’s, nog een huisavond heeft en een vergadering moet bijwonen.

Druk versus me-time

Als ik een drukke week heb, dan is mijn agenda vol met afspraken en heb ik weinig ruimte voor spontane uitjes, me-time momentjes en zelfs… slaap! Want tja, een drukke periode is natuurlijk niet compleet zonder korte nachten. Tijdens deze late en vroege uurtjes pak ik toch nog even een feestje mee, drink ik een theetje bij een vriendin of maak ik dat essay even af waar ik overdag niet aan toe kwam.

Na een aantal jaar student zijn, ben ik dan ook een natuurtalent geworden in alle minuten van de dag effectief in te vullen. Als ik een halfuurtje in de trein zit, ga ik cv’s checken van studenten als student-assistent bij de Career Service. Ben ik tien minuten te vroeg voor college, dan beantwoord ik snel mijn appjes en mailtjes. En als ik moet wachten totdat mijn lasagne klaar is, dan ruim ik vlug mijn studentenkamer op. En zelfs als ik op een dag superefficiënt met mijn tijd om ga, dan heb ik eigenlijk nog uren tekort om alles te doen wat ik wilde doen.

Waarom hebben wij het zo druk?

De agenda’s van vele studenten, waaronder die van mij, staan vaak zo vol, omdat we volop willen genieten van onze studententijd. We doen toch nog maar even die extra commissie, nemen dat bijbaantje of volgen dat extra vak. Leuk toch? En bovendien belanden al die extra activiteiten ook nog eens op ons cv.

Daarnaast denk ik dat dat de huidige student ook zijn tijd zo effectief en efficient mogelijk wilt indelen. We hebben het gevoel alsof we onze tijd niet mogen verspillen, omdat steeds meer studenten onder een grotere tijdsdruk moeten studeren en het studeren vaak niet goedkoop is. Aan de ene kant willen we vaak de eeuwige student zijn, die maximaal wilt investeren in zijn of haar sociale en toekomstige leven. Tegelijkertijd wordt de financiële druk ook groter.

Ook kennen we allemaal de keuzestress waar veel studenten mee te maken hebben. We kunnen zoveel verschillende dingen tijdens onze studententijd doen! Alles is leuk! Ik ben één van die studenten die moeilijk “nee” kan zeggen en het liefst iedere kans aangrijpt. Door al deze activiteiten, kan mijn agenda aardig vol komen te staan. Daarom plan ik het liefste een vergadering direct achter mijn college. Want wat moet ik met een overig half uur ertussen?

Tijd als beweging

Door op deze manier naar tijd te kijken, gaan we tijd zien als onze vijand. Vorige week las ik een artikel in het tijdschrift FLOW. In een interview met de filosofe Christine Carol, werd onze samenleving vergeleken met de Chinese maatschappij. Ze zag dat mensen in China heel anders met hun tijd om gaan dan in het Westen. Nederlanders vinden het vervelend als ze ineens een paar uur over hebben of als er een afspraak niet door gaat. Vaak proberen we gelijk deze leegte op te vullen. In China zien ze tijd als beweging en verandering. Niemand vindt het erg als een afspraak verzet moet worden.

Carol stelt dat we volgens de Chinese filosofie onze tijd niet kunnen verdoen. De tijd is namelijk niet van ons, het is gewoon ‘de tijd’ en die kunnen we dus ook niet verspillen.


Tijd is nooit verloren

Na het lezen van dat FLOW-artikel denk ik: ‘Laten we het dus eens omdraaien en de tijd gaan omarmen’. Stel dat je trein een kwartier vertraging heeft of dat je inderdaad een half uur moet wachten voordat je vergadering begint. Benut die tijd dan eens om om je heen te kijken, te observeren, na te denken en van je wachttijd te genieten. Hoe jij je tijd ook invult, die is nooit verloren en geen enkele ontmoeting is nutteloos.

Misschien klinkt dit voor menig studenten onder ons een beetje zweverig. Maar waar het eigenlijk allemaal om draait, is dat soms even stil staan niet erg is. Ik vind het helemaal niet erg om een drukke week te hebben, maar daarna moeten er snel weer wat me-time momentjes worden ingepland waarin ik rustig een theetje kan drinken of een rondje door het bos kan lopen. Een avondje Netflix, ’s ochtends lekker uitslapen, of gewoon even muziek luisteren in de trein, heeft iedereen dus gewoon nodig om zijn batterij weer op te laden. Zelfs ik!

Tenslotte, denk ik we ook anders naar het woord ‘druk’ kunnen kijken zonder dat we er direct de kriebels van krijgen. Druk zijn is namelijk niet erg, je druk maken wél. Je kan dus heel de dag van afspraak naar afspraak rennen en gestresst je to-do lijstje afwerken. Met als gevolg dat jij jezelf aardig drukt maakt over de vraag of je het allemaal wel op tijd af krijgt. Of je kan je hele dag vol plannen, maar genieten van alles wat je doet.

Kortom, druk zijn is in mijn ogen dus helemaal niet erg, je druk maken wél!

Wanneer heb jij een drukke agenda? En wat is jouw favoriete me-time momentje?