Een dagboek, dat is toch iets voor 12-jarige meisjes waarin ze in het geheim over hun crushes vertellen en over de laatste roddels op het schoolplein? Dat is allang niet meer zo. En met deze blog wil ik beargumenteren waarom een dagboek je ook (of juist) als student enorm kan helpen. 

Ik ben een paper lover: ik heb een papieren agenda en nooit genoeg notitieboekjes. Als ik het overzicht kwijt ben, maak ik altijd handgeschreven lijstjes. Ook als ik aan een van mijn schrijfprojecten werk, heb ik soms de neiging om op papier te schrijven (dan haper ik minder gauw dan op de computer). Waar je achter een computer vaak aarzelend boven de toetsen van je toetsenbord blijft hangen, wil je met een pen in je hand vaak meteen wat op papier zetten.

Als je op papier schrijft, word je gedwongen langzamer te denken om je pen bij te kunnen benen. Hier kun je gebruik van maken als je ergens mee zit of een belangrijke beslissing moet maken. 

Een dagboek geeft overzicht

De belangrijkste functie van een dagboek is mijns inziens overzicht houden. In de breedste zin van het woord. Jezelf dwingen om even te zitten en na te denken over het een of het ander. Wat gaat er in je om, wat houd je bezig? Wat wil je deze week doen, komende maand bereiken? Waar zie je jezelf over vijf, tien jaar (een vraagstuk waar ik binnenkort aandacht aan wil besteden op deze blog)? Het helpt dat je jezelf niet zomaar doelloos van week naar week sleept, of verdrinkt in een doolhof van lange- en kortetermijndoelen. Het biedt focus en sturing. En dat doe je dus eigenlijk allemaal zelf, hè!

schrijvend in een dagboek

Een dagboek brengt je creativiteit op gang

Moet je een essay, een verslag of gewoon een stukje schrijven en wil het maar niet vlotten? Staar je al veel te lang naar die agressief knipperende cursor in je maagdelijk witte Word-document? Klap die laptop even dicht en pak pen en papier erbij. Begin gewoon te schrijven. Dat mogen ook gewoon lukraak wat woorden zijn. Als je eenmaal bezig bent en wat opschrijft, komt er vanzelf iets uit wat bruikbaar is.

Als schrijver heb ik een paar maanden geprobeerde elke dag drie pagina’s in een notitieboekje vol te schrijven. Het is me slechts een aantal dagen niet gelukt. Soms schreef ik een paar pagina’s voor een verhaal waar ik nu mee bezig ben, meestal schreef ik gewoon over mijn dag of mijn gevoel. Je hebt een schrijfspier en die kun je tot op zekere hoogte trainen, simpelweg door die pen op het papier te zetten.

lijstje met mooie momenten op een dag

Een dagboek helpt je met een positieve mindset

Wij mensen hebben de neiging de negatieve dingen die we meemaken te onthouden en de positieve als onbewust vanzelfsprekend af te wimpelen. Onze generatie in het bijzonder eist heel erg veel van zichzelf, en een succes, hoe klein of hoe groot ook, wordt nauwelijks gevierd. Bewust stilstaan bij de leuke en fijne dingen geeft je meer zelfvertrouwen en leert je meer genieten van je succesjes. Schrijf bijvoorbeeld elke dag een aantal dingen op waar je blij van werd of waar je dankbaar voor bent. Dit hoeven helemaal geen grote dingen te zijn – misschien juist niet. Had je bijvoorbeeld iets heel lekkers gekookt? Of heb je genoten van het warme zonnetje toen je op de trein stond te wachten? Schrijf het op!

Ik hoop dat ik je overtuigd heb om wat vaker naar het papier te reiken, en je hoofd even leeg te maken.