Laatst haalde ik meeloopstudenten op van het station. Hun eerste vraag: ‘Hoeveelstejaars ben jij?’. Ik voelde me een oude taart toen ik vertelde dat ik alweer vierdejaars Filosofie- en IBO studente ben. Ik zag ze ook een beetje schrikken, alsof ze dachten: ‘zó oud al?!’. Voor mij was ’t duidelijk: time flies when you’re having fun. Voor je het weet is je studententijd voorbij.

Ik weet nog heel goed hoe ik als sjaars van een klein dorpje in de buurt van Hilversum naar Leiden kwam. Ik ging met mijn studievereniging van mijn eerste studie Internationale Betrekkingen en Organisaties (de SPIL) op eerstejaarsweekend. Al tijdens de EL CID schreef ik me in bij studentenvereniging Augustinus. Vlak daarna ging ik in de kleinste kamer in een groot meidenhuis wonen. Ik begon aan mijn studie, ontmoette veel interessante, nieuwe mensen, vond een cordial en een dispuut, ging lenteroeien en deed heel veel verschillende commissies zoals de feestcommisie bij mijn studievereniging en tapcommissie op Augstinus. Er ging, kortom, een wereld voor me open en ik was compleet overweldigd.

Met mijn bestuursgenootjes van mijn dispuut: Philein!

Van sjaars naar vierdejaars!

Flashforward naar vandaag. Ik ben een tweede studie, namelijk Filosofie, gaan doen en ben nu met allebei bijna klaar. Ik woon nog steeds in hetzelfde studentenhuis. Niet meer op het kleine studentenkamertje met hoogslaper maar in de grootste kamer. Momenteel zit ik voor één van mijn drie grote ramen aan mijn bureau te bloggen voor één van mijn vele baantjes in Leiden. Vanavond ga ik met mijn cordial uit eten omdat we vandaag precies drie jaar ‘samen zijn.’ Dat dispuut? Daar ben ik inmiddels vicevoorzitter van. Ik ben ook nog steeds actief in een commissie (momenteel de Denktank van de PKvV). Ik kan het even niet laten om Drake te quoten: “Started from the bottom, now we’re here!”. Mijn wereld is, nu ik vierdejaars ben, een heel stuk groter geworden.

Vorige winter deed ik met huisgenoten mee aan het jaarlijkse curling toernooi bij de kerstmarkt op de neiuwe rijn: dit jaar zeker weer!

Lessen van een oude taart

Maar goed, mijn punt was dus dat de tijd vliegt. Ik vertelde mijn meeloopstudenten daarom dat ze vooral moeten genieten van hun studententijd. Iedereen zegt dat het de leukste tijd van je leven is en als vierdejaars kan ik dat zonder meer beamen. Hoogtepunten? Ik ben met een studietrip 48 uur naar Brussel geweest, ben last minute meegegaan op een datediner met iemand die ik niet kende, heb meegedaan aan een hockey- en curlingtoernooi terwijl ik beide sporten niet beheers en heb met een dans- en playback nummer opgetreden in de stadsgehoorzaal met mijn disupuut. Afgelopen woensdag stond ik nog met groene schmink op tot laat op de borrel te zooien na een cantus, waarna ik de volgende dag weer in de collegebanken zat en vanmiddag ga ik spontaan met een vriendinnetje naar een museum.

Sta af en toe even stil bij alle gekkigheid die je in je studententijd beleeft. Maak een fotoalbum, hou een dagboek bij maar bovenal: zeg vaker ja! Op een random avond uitgaan, een vreemd bijbaantje, de mogelijkheid tot een extra vak buiten je comfort zone, een leidende rol in een commissie of een spontaan weekend weg met vrienden! Hopelijk kan jij dan, net als ik, ook met trots Drake quoten.