Studentenwoningen zijn er in alle vormen en maten. Toch zijn er 2 verschillende categorieën te vinden: de (onzelfstandige) kamers in studentenhuizen en zelfstandige studio’s van bijvoorbeeld DUWO. Als jij op zoek bent naar een studentenwoning, vraag je je vast af voor welke soort woning je moet gaan. Ik heb zelf beide opties uitgeprobeerd – de eerste zelfs 2 keer – en zet hier de grootste verschillen op een rij. Volg de checklist en zie wat het beste bij jou past.

Gezelligheid?

Het is gemakkelijk om in een studentenhuis vrienden te maken; vaak zie je zelfs in een rustig huis elkaar in ieder geval weleens in de keuken. Veel studentenhuizen regelen dingen zoals huisetentjes, waardoor je elkaar snel beter kunt leren kennen. Als je goed leert opschieten met je huisgenoten is in een studentenhuis wonen dus ontzettend gezellig.

Nieuwe vriend.
Misschien is je nieuwe huisgenoot wel je nieuwe beste vriend.

Dit betekent niet dat in een studio wonen een eenzame opsluiting hoeft te zijn. Juist als je in een zelfstandige studentenwoning woont kun je gemakkelijker een feestje geven en vrienden uitnodigen. In een studentenhuis moet je dit altijd bespreken met je huisgenoten. Als een van je huisgenoten de volgende dag een tentamen heeft gaat het feestje niet door.

Daarbij is het ook zo dat niet alle huisgenoten even leuk zijn. Vooral als je niet via een hospiteeravond bent uitgekozen voor de kamer, kan het zijn dat jij en de andere huisgenoten niet bij elkaar passen. Hierdoor is de communicatie minder goed, ga je je sneller aan elkaar irriteren en is het juist minder gezellig. Zelf heb ik ook 1 keer in een horrorhuis gewoond, waarbij iedereen lid was bij een bepaalde studentenvereniging en ik niet. Ik irriteerde me aan hun verenigingsavondjes en zij zich aan mijn aanwezigheid. Als zoiets gebeurt kun je maar beter verhuizen naar opnieuw een studentenhuis en dan hopen dat het daar wel klikt met je huisgenoten of naar een studio om met zelfgekozen vrienden plezier te maken.

Kun je tegen andermans troep?

Herrie is helaas niet de enige mogelijke bron van irritatie in een studentenhuis. Laat ik eerlijk zijn: studentenhuizen zijn goor. Er hoeft maar 1 sloddervos tussen je huisgenoten te zitten en je leeft in een bende. Niet dat jij alleen het slachtoffer hiervan kan zijn; ook jij moet letten op welke troep en hoelang jij die troep achterlaat op een openbare plek. Afwas laten staan, vergeten je aan het schoonmaakrooster te houden en vieze was laten slingeren zijn geen opties als je het leuk wilt houden in een studentenhuis. In een studio kun je je troep laten liggen tot je zin hebt om het op te ruimen en krijg je alleen te maken met de schimmel die je zelf kweekt.

Hoe belangrijk is genoeg eigen ruimte voor je?

Een derde punt om over na te denken is het verschil in privacy. In een studentenhuis heb je een kleinere hoeveelheid ruimte voor jou alleen. Je hebt daar dus ook minder privacy dan in een zelfstandige studio. Als je het prima vindt om weinig ruimte voor jezelf en weinig privacy te hebben, dan is het geen probleem. Maar als je dit wel belangrijk vindt, zul je je snel niet op je gemak voelen in een studentenhuis en zul je je willen terugtrekken in je minuscule studentengrot. Als dat het geval is zul je het veel meer naar je zin hebben in een studio dan in een studentenhuis.

Er zijn dus een hoop verschillen tussen studentenhuizen en zelfstandige studio’s en ze hebben beide hun sterke en zwakke punten. Het ligt vooral aan je karakter met welke soort studentenwoning je gelukkiger gaat worden. Als je graag nieuwe mensen wil leren kennen, netjes bent en andermans troep kunt accepteren en niet zo veel waarde hecht aan privacy, dan is een kamer in een studentenhuis een goede keus. Als je tevreden bent met de vriendenkring die je al hebt, graag niet wordt geconfronteerd met andermans rotzooi of een probleem hebt met je eigen rommel opruimen en juist graag wat privacy hebt, zou een studio veel beter bij je passen. Ik zou hoe dan ook beide opties uitproberen.

Klein huis
Gelukkig zijn zelfs de kleinste studentenkamers groter dan dit.

Weet jij al welke studentenwoning beter bij jou past? Laat het achter in de reacties!