Anderhalf meter afstand, mondkapjes in het openbaar vervoer, thuiswerken, het is een vreemde tijd voor iedereen. Wij als studenten hebben ook de afgelopen tijd op een andere manier college gehad en hoewel het beter is dan niets, is het minder ideaal. Helaas zal het waarschijnlijk aankomend semester weer voor een groot deel op deze manier moeten. Om het voor jullie volgend semester hopelijk ietsje makkelijker te maken heb ik hier een aantal tips om meer uit de online colleges te halen.

1. Doe het opgegeven huiswerk

Van urenlang in de bibliotheek studeren naar je best doen om iets aan je studie te doen. Heel veel studenten voelen dit met je mee. Het is echt niet makkelijk om met studeren bezig te zijn als het voelt alsof de Apocalypse zijn toppunt nog kan bereiken. Maar als je er toch al voor kiest om colleges te volgen, kun je het beter zo goed mogelijk doen. Als je je houdt aan het opgegeven huiswerk, merk je dat je veel meer meekrijgt uit een online college. Dat is handig, want dan gaat later een paper schrijven of een tentamen maken een stuk makkelijker.

2. Gebruik een schriftje om notities te maken

Net zoals je tijdens “normale” colleges beter oplet als je meeschrijft, is dit ook het geval tijdens online colleges. Het zorgt ervoor dat je beter bij de les blijft en minder snel met je gedachten naar iets anders toegaat. Ook wordt de verleiding om op internet te gaan of om je telefoon erbij te pakken minder, omdat je handen en brein al bezet zijn.

Kat helpt bij online colleges.
Mijn kat, Momo, helpt hier mijn vriend met zijn notities.

3. Neem jezelf voor om elk college een vraag te stellen

Online colleges zijn vaak korter dan “normale colleges”. De docent gaat dus een stuk sneller door de stof heen dan gewoonlijk. Ik heb vaak meegemaakt dat ik heel even afdwaalde met mijn gedachten en al snel niet meer wist waar de docent het over had. Dit is niet echt handig als je iets wil leren van het college. Als je elk college voorneemt om een goede vraag te stellen let je automatisch beter op en raak je minder snel de draad kwijt. De docent zal dit actief meedoen ook waarderen.

4. Zet je camera aan

Docenten zien graag dat je er bent, maar het is voor jezelf ook goed om je camera aan te zetten. Als niemand ziet wat je aan het doen bent is het heel makkelijk om andere websites te bezoeken, een game te spelen of op je telefoon te zitten. Zelfs als je jezelf niet kunt tegenhouden om tegelijkertijd iets anders te gaan doen, zorg je er als je camera aanstaat in ieder geval voor dat je eruit ziet alsof je oplet.

Webcam online colleges
Je webcam aanzetten kan een beetje eng zijn in het begin, maar weet dat de docent niet alleen naar jou kijkt.

5. Zorg goed voor jezelf

Volgens mij is iedereen het ermee eens dat online colleges op zich, mogelijk, eventueel iets minder geslaagd zijn dan de colleges die je normaal kunt bijwonen bij de Universiteit Leiden. Vanwege de letterlijke afstand tussen de docent en de studenten is het ook gewoon minder leuk. Het is daarom niet raar als je er tegenop ziet of snel afgeleid raakt. Zorg er dus voor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Zelf zette ik bij elk college bijvoorbeeld een grote bak koffie; als het me dus echt niet lukte om mijn hoofd erbij te houden kon die koffie me weer een beetje motiveren en blij maken. Daarnaast helpen goed slapen en voldoende naar buiten gaan (wel afstand houden hè) ook tegen de Corona-blues, waardoor die colleges meteen een stuk fijner zijn.

Ik hoop dat deze 5 tips het volgen van online colleges iets makkelijker kunnen maken. Gefocust kunnen blijven op de les is heel belangrijk bij colleges, vooral omdat ze vaak een stuk korter zijn. Weten waar de docent het over heeft, maakt het een stuk makkelijker om iets op te pikken van het college en gemotiveerd te blijven. Op dit moment is alles voor iedereen iets minder ideaal, dus wees niet te hard tegen jezelf als het even niet lukt.

Heb jij verder nog tips om online colleges vol te houden? Laat het achter in de reacties!