Je hebt de kamer gekregen, gefeliciteerd! Voor het eerst op kamers gaan is naast heel erg leuk ook heel erg spannend. Vooral als je nog nooit eerder in Leiden, Den Haag of misschien zelfs in een stad hebt gewoond. Zelfs als je verhuist binnen dezelfde stad moet je wennen aan een andere situatie: of met mensen samenwonen of voor het eerst volledig voor jezelf zorgen. Maar naast deze leuke dingen moeten er ook een hoop lastige dingen worden geregeld. Speciaal voor jou zet ik een aantal zaken in volgorde achter elkaar over wanneer je je er zorgen over hoeft te maken als je op kamers gaat. 

1. De verwarrende dingen regelen 

Als je gaat verhuizen moet je dit doorgeven bij de gemeente. Bij zowel de gemeente Leiden als Den Haag kan dit gemakkelijk via de website. Wees er wel snel mee, want als je langer dan 5 dagen al verhuisd bent zonder dit door te geven kunnen gemeenten een boete geven van 325 euro!  

Tenzij je een geweldig inkomen of oom Dagobert Duck’s spaargeld op je bankrekening hebt, kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit doe je net zoals het aanvragen van andere toeslagen via Mijn toeslagen van de belastingdienst. Het krijgen van huurtoeslag is wel iets lastiger. Als je in een studio gaat wonen, kun je ook dit weer aanvragen bij de belastingdienst. Maar als je in een studentenhuis met meerdere studenten gaat wonen kan dit niet. Je moet namelijk een eigen voordeur hebben. Het klinkt oneerlijk, maar dit is natuurlijk omdat anders iedereen in bijvoorbeeld een gezin huurtoeslag voor hetzelfde huis zou kunnen krijgen. Wel kun je in aanmerking komen voor beetje korting op je kamerhuur als je je hebt ingeschreven bij de gemeente. Vaak zit in je kamerhuur namelijk ook servicekosten voor afvalstoffenheffing en rioolheffing en daar kun je een deel van terug krijgen via Tegemoetkoming woonlasten kamerhuurders. Alle kleine beetjes zijn meegenomen!

2. Spulletjes kopen! 

Nu alle irritante, maar noodzakelijke dingen geregeld zijn, kun je het allerleukste van op kamers gaan doen: spulletjes kopen! Maar hoe doe je dit betaalbaar? Het allergoedkoopst om aan spulletjes te komen is natuurlijk je ouders of voogd smeken of zij iets af willen staan. Op deze manier kom je alleen vaak niet aan de belangrijkste dingen, zoals een bed. Je kunt wel vaak dit soort spulletjes overnemen van de vorige huurder van je nieuwe kamer. Het fijne hieraan is natuurlijk dat je grote spullen niet hoeft te laten verhuizen. 

Kleine kamer in Leiden.
Als je echt een hele kleine kamer hebt is een stapelbed van levensbelang. Gelukkig kon ik deze van de vorige huurder overnemen, want ik heb geen idee hoe ik het ooit in elkaar had kunnen zetten.

Als dit allemaal niet lukt kun je, als je in een studio van DUWO gaat wonen, je aanmelden voor de facebookgroep van het gebouw waar je gaat wonen. Voor zover ik weet bestaat er een facebookgroep van elk DUWO-gebouw. In deze facebookgroepen zijn er veel studenten die spulletjes aanbieden als zij weg gaan verhuizen; vaak geven zij deze spullen ook gratis weg! Als je niet in een studio gaat wonen of je moet heel snel spullen hebben kan ik ook marktplaats, de lokale kringloop en IKEA aanbevelen. IKEA-spullen zijn niet alleen makkelijk in elkaar te zetten, maar ook weer makkelijk uit elkaar te halen als je eerste kamer poep blijkt te zijn door bijvoorbeeld een te kleine ruimte, een rottige huisbaas of vervelende huisgenoten. 

3. Jezelf in leven kunnen houden 

Nu je zowat alles geregeld hebt om op kamers te kunnen gaan, moet je ook nog weten hoe je de eerste paar dagen overleeft in je nieuwe kamer. Ook hiervoor heb ik een aantal tips. Leer allereerst zo snel mogelijk als je in een studio van DUWO gaat wonen waar je de wasruimte kunt vinden. Alle DUWO- studentenwoningen hebben een wasruimte waar je tegen betaling kunt wassen en drogen. Als je van tevoren je wasmachine/droger reserveert, krijg je een kleine korting en je kunt gegarandeerd je was doen. De website ziet er een beetje eng uit, maar hij doet het wel. Alleen op je computer dan, niet op je telefoon. Vraag ook even aan je ouders of voogd hoe je moet koken. 

Washok van een DUWO gebouw in Den Haag.
Elk gebouw van DUWO heeft dit soort washokken met flinke wasmachines, zodat je niet elk weekend je moeder hoeft lastig te vallen met je was.

Als je bij medestudenten gaat inwonen komt er wel meer bij kijken, omdat je rekening moet houden met elkaar. Maak duidelijke afspraken met elkaar over wie er wanneer schoonmaakt, wanneer er plek is om te koken en of en wanneer je mensen mag uitnodigen. Lastig, maar het voordeel is wel dat je af en toe samen kunt eten en het leren koken dus kunt uitstellen. 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en dat het je niet te veel duizelt van alle informatie. Om even alles samen te vatten: schrijf je dus eerst in bij de gemeente, vraag dan de toeslagen aan waar je recht op hebt, regel je spulletjes goedkoop en vind dan uit hoe alles werkt in je nieuwe huis. Oja en vergeet niet om te genieten van je nieuwe vrijheid!

Als jij al langer op kamers woont en nog je tips hebt die ik vergeten ben, laat ze dan achter in de reacties!