Het eerste blok is voorbij, de tentamens zijn geweest en de cijfers druppelen langzaam binnen. Voor sommige mensen is dit het moment dat ze in paniek raken. Matige cijfers, een lege bankrekening of totaal uitgeput: we hebben allemaal weleens last van deze valkuilen.
Er zijn natuurlijk een hoop redenen waarom het eerste blok niet succesvol was, of niet zo soepel liep als je had gewild. Misschien had je enorm heimwee naar je ouders, als je nu voor het eerst op kamers woont. Of je hebt keihard geleerd en tóch zijn de tentamens tegengevallen. Hoe kan dat dan, denk je bij jezelf? Wat heb ik verkeerd gedaan? Na uitgebreid overleg met studenten van Universiteit Leiden, TU Delft en zelfs uit Schotland, ben ik tot de conclusie gekomen dat er drie valkuilen zijn waar iedereen minimaal één keer in is getrapt: werken, vrienden en studeren. Huh?
Werken
Als je op jezelf woont, ligt alle verantwoordelijkheid bij jou. Huur, elektriciteit, eten… de waslijst aan uitgeven gaat maar door. Veel studenten zullen daarom een baan nemen naast de studie. En hoe meer geld, hoe beter, toch? Ai. Daar gaat het misschien mis. Werk is een grote valkuil, omdat het niet alleen tijd in beslag neemt, maar ook energie kost. De hele dag glimlachen naar vreemden, of rondlopen in een warenhuis… Ja, dat kan ten koste gaan van je cijfers. Zeker als je online werkt, kun je dat heel makkelijk inplannen wanneer jij tijd hebt. En op die momenten dat je écht geen zin hebt om te studeren, kun je prima ‘productief’ zijn door een uurtje geld te verdienen. Hoe ideaal online werk ook klinkt, het kan je cijfers ten negatieve beïnvloeden. Dan wordt werken typisch studie-ontwijkend gedrag!
Maar niet iedereen heeft zo’n zelf-invulbaantje. Het merendeel van de studenten wordt gewoon ingeroosterd door de baas. In dat geval is het een gevaar dat je jezelf te vaak beschikbaar stelt om te werken. Dan word je ook vaak ingeroosterd. Misschien voortaan een dagje minder?
Vrienden
Nee, ik ga je niet vertellen dat je niet meer met je vrienden mag afspreken. Toch is het wel goed om te bedenken dat iedere afspraak met vrienden uitloopt. Het is altijd gezelliger dan je dacht, en je blijft altijd langer hangen dan je van plan was. Iedere dag ’s middags afspreken met vrienden, is dus niet handig. Dan kom je nooit aan studeren toe (behalve als je een waanzinnig gemotiveerde vriendengroep hebt waar je mee kunt studeren).
Ook andere vormen van socialisenkunnen je de das omdoen. Familie bijvoorbeeld. Als je ieder weekend naar huis gaat, zijn er vast familieleden en vrienden-van-thuis die je willen spreken. Dan plan je je weekend al snel vol, en heb je geen tijd om energie op te doen na een studieweek. Of denk eens aan de vereniging waar je bij zit. Een leuke vereniging organiseert veel activiteiten waar je natuurlijk bij wilt zijn. En na de activiteit een borrel… zo gaat de tijd snel voorbij. Zoek dan maar eens een moment om te studeren!
Studeren
En hier komt de wildcard, de onverwachte oorzaak van veel leed. Studeren. Iedere zichzelf respecterende docent en ouder waarschuwt een beginnende student tegen te veel werken en te veel gezellig doen. En ik, doorgewinterd derdejaarsstudent, waarschuw jou tegen te veel studeren.
Natuurlijk is het belangrijk om goede cijfers te halen, om je studie goed af te kunnen ronden. Maar onthoud, studie gaat niet boven je eigen gezondheid. Je hebt slaap nodig. Je hebt rust nodig. Je moet soms gewoon op je luie kont op de bank zitten met thee en chocola (of bier en bitterballen – jouw keuze). Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat je een kluizenaar wordt. Vrienden kunnen je motiveren om aan de slag te gaan. Gezelligheid kan je energie geven.
En de laatste reden waarom te veel studeren wel degelijk een gevaar is, is dat te lang achter elkaar studeren toch niet werkt. Op een gegeven moment komt er echt geen nieuwe informatie meer binnen. Dan heb je een paar uur achter elkaar geblokt, en de dag erna ben je het alsnog vergeten. Daar word jij niet gelukkiger van en je cijfers niet beter. Sla je boek dicht en ga naar YouTube – je hebt wel wat kattenfilmpjes verdiend.
Valkuilen vermijden
Oké, de valkuilen zijn duidelijk. Maar ja, hoe zorg je dan voor die balans? Ook hier hadden mijn vrienden een antwoord op. Volgens de één is het belangrijk om iemand (vriend, familielid of huisgenoot) te hebben die je op het juiste spoor houdt. Een ander houdt van een structuur in je week, bijvoorbeeld door op vaste dagen te werken. Het derde veelvoorkomende antwoord was om tijdsblokken vrij te houden voor leuke dingen en de rest van de tijd te werken en studeren. Zo zou je bijvoorbeeld ’s avonds of in het weekend kunnen afspreken met vrienden, en overdag en doordeweeks volop studeren.
Al met al leek het neer te komen op structuur en slaap. En, een heel belangrijk advies, je hoeft niet overal vol in te gaan. Het is oké om een herkansing te doen, of om niet naar elke borrel te gaan. Nou goed, nu maar tijd voor een kattenfilmpje van dertig minuten…
Wat zijn jouw valkuilen? Deel ze samen met jouw tips om hiermee om te gaan!