Afgelopen zaterdag ging ik met een vriendin naar Museumnacht in Leiden! We hebben een oriëntaals ligconcert bijgewoond, naar live muziek geluisterd tussen Griekse beelden en naar een dansvoorstelling gekeken tussen de tropisch planten. Lees er meer over in dit artikel!

We begonnen bij het Academiegebouw. Daar mochten we oude fotoboeken inkijken van een student van vroeger. Een aardige mevrouw vertelde ons alles over hoe het studentenleven er vroeger aan toe ging. Zo waren er foto’s van een student die met een soort houten kar van kamer verhuisde en ontzettend veel foto’s van diners, waarbij iedereen heel statig, zonder lach, de camera in keek. Erg leuk om te zien!

dans in de Hortus
De elf-achtige danseressen in de hortus

Onze volgende stop: De Hortus. Het leek wel een soort Efteling. Alles was verlicht en er klonk hele mooie klassieke muziek in de verte. We gingen op de muziek af en er bleek een dansgezelschap te zijn. De dans ging over elfjes, wat ons Efteling gevoel alleen maar meer versterkte.

Na een hard applaus liepen we door naar de sterrenwacht. In een gebouwtje was er een cursus lachtherapie, maar dat vonden we toch een beetje ongemakkelijk. Snel naar het volgende gebouw. Daar vertelde een meneer ons over de enorme telescoop die in een torentje staat en over hoe de zon en het heelal uitdijt. Hij riep aankomende studenten op om meer sterrenkunde te gaan studeren want er is heel veel data beschikbaar over het heelal. Dus mocht je dit lezen en je geroepen voelen: ga sterrenkunde studeren! (Lees hier mijn blog over waarom een tweede studie doen een goed idee is)

sterrenwacht bezoekerscentrum
In het bezoekerscentrum van de sterrenwacht

Na deze info over het heelal voelde we ons nogal klein en onbelangrijk, zoals een mens dat altijd doet als wanneer hij zich realiseert hoe groot het universum wel niet is. Dus op naar het museum van Volkenkunde om even bij te komen tijdens een ligconcert. Het ligconcert was in een donker zaaltje waar drie dames in het midden oriëntaalse, akoestische muziek speelde. Rondom hen lagen yoga matjes waar mensen op konden liggen. We waren met veel maar ontdekte snel genoeg dat er ook twee mensen op een matje pasten: gezellig toch!? Er hing een soort meditatie-achtige sfeer. Ik viel bijna in slaap, zo rustgevend was het.

RMO bandje
De band in het RMO, midden tussen de museumstukken!

Weer helemaal tot rust gekomen besloten we de avond af te sluiten in Rijksmuseum van Oudheden. Daar speelde een bandje tussen de oude Griekse beelden, een heel surrealistisch beeld, maar erg cool om te zien en horen. Op weg naar buiten werd er in de hal van het museum, voor een oude tombe, aan mensen een middeleeuwse volksdans geleerd. In hele rijen danste men door de museumzaal: een heel vrolijk gezicht!

Zoals je leest heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad tijdens Museumnacht Leiden. Was jij er ook? En zo niet, zou je volgend jaar gaan? Laat het me weten in een reactie!