Daar zit je dan, in je nieuwe kamer in een studentenhuis en je studiefinanciering budget. Toen je nog bij je ouders woonde zat je misschien op een sport en het lijkt je leuk om dit wel vol te houden. Of je zat helemaal niet op een sport, maar je vindt het wel fijn om actief te blijven. Hoe je kan sporten in Leiden, terwijl je je geld in je zak houdt, lees je in de tips hieronder. Ik vertel je vier manieren om te sporten zonder een sportschoolbudget.

1. Ga sporten bij een studentenvereniging

Ik met mijn roeiploegje uit mijn eerste jaar, in de regen
Mijn mijn roeiploegje onderweg naar de start van een wedstrijd, in de regen!

Allereerst is dit waarschijnlijk de duurste, maar ook de leukste tip. In Leiden is een immense keuze aan studentenverenigingen en bijna alle verenigingen bieden ook iets van sport aan. Bij bepaalde gezelschapsverenigingen kan je bij het hockey, voetbal of tennisteam. Dan zijn er ook nog combinatieverenigingen, die bieden gezelschapsactiviteiten én sport. Denk bijvoorbeeld maar aan studenten roeien! Dit heb ik zelf gedaan in mijn eerste jaar. En dan zijn er ook nog verenigingen die volledig gefocust zijn op sport, zoals voetbal, tennis, hockey, atletiek of zwemverenigingen.

Alhoewel studentenverenigingen uiteraard gepaard gaan met een bepaald kostenplaatje, is het waarschijnlijk wel de makkelijkste manier om gemotiveerd te blijven om te sporten.

2. Ga sporten bij het USC

Als lid zijn van een vereniging je niet zo trekt, maar je wel een sportschool-achtige motivatie nodig hebt om van de bank af te komen, dan kan je lid worden bij het Universitair Sportcentrum. Dit is eigenlijk een soort sportschool, maar dan voor een gunstig studentenprijsje. Naast werken aan conditie en fitness, kan je hier ook nog inschrijven in een groot aanbod aan groepslessen. Heb je altijd al eens Afrikaanse dans willen leren of ben je geïnteresseerd in Ultimate Frisbee? Dan kan dat bij het USC! Meer informatie over de mogelijkheden van het USC, vind je hier.

3. Ga hardlopen

Afgezien van de kosten voor goede schoenen (absolute aanrader) en hardloopkleren, is lopen op de straat verder helemaal gratis! Leiden heeft super fijne hardlooproutes. Of je ervan houdt om in de stad te rennen of in de natuur, vanuit Leiden kan je beiden bereiken. In de stad kan je bijvoorbeeld de singelroute lopen. Het singelpark is een aaneengesloten route om Leiden heen. Er is zelfs wat extra motivatie om te gaan trainen, want een keer per jaar kan je meedoen aan de singelloop! En zelfs als hardlopen niets voor je is, een wandeling maken is ook perfect in Leiden en omgeving.

4. Ga creatief sporten in je eigen kamer

Ik op mijn yoga mat, met een yoga kussen en drie kaarsjes.
Mijn roze thuis yoga studio

Waarschijnlijk de meest goedkope optie is om zelf actief aan de slag te gaan in je studentenkamer. Probeer bijvoorbeeld eens een squat challenge of een opdruk challenge. Rek en strek oefeningen hebben ook geen aparte sprot ruimte nodig. Zelf doe ik bijvoorbeeld vaak yoga met een youtube tutorial. Wel moet ik toegeven dat ik yoga lessen heb gevolgd, zodat ik de posities wel een beetje herken. Ook is het belangrijk voorzichtig te doen, zodat je jezelf niet bezeerd. Maar een uurtje kracht oefeningen en stretchen kan heel goed zonder de deur uit te hoeven.

Zo zie je dus, er zijn minimaal vier manieren om te sporten zonder een sportschoolbudget. Het kan een fijne pauze van het studeren zijn om actief bezig te zijn. Ook met alle biertjes op het terras kan het geen kwaad om af en toe eens te sporten.

Heb jij andere tips voor goedkoop sporten in Leiden of doe je zelf een interessante sport? Laat het me weten in de reacties!