Je studeert om uiteindelijk je droombaan te vinden. Sommigen weten al vanaf hun zevende wat ze willen worden, maar voor de meeste van ons zal dat iets minder gemakkelijk gaan. Hoe bereid je je tijdens je opleiding zo goed mogelijk voor op je carrière daarna?

Als je van de middelbare school naar de universiteit gaat, dan voelt dat als een eerste stap in de Grotemensenwereld. Je hebt een richting gekozen die een groot deel van de rest van je leven gaat bepalen*. Je gaat naar een grote stad om te studeren, hebt daar misschien zelfs wel een kamer. Alle dingen die daarbij komen kijken zijn het slappe aftreksel van wat het inhoudt om daadwerkelijk een huishouden draaiende te houden. Pasta pesto is niet het antwoord op al je levensvragen.

Van de bachelor rol je in de master. Het lijkt precies hetzelfde, maar toch word je anders behandeld. Ineens ben je Groot, ja, met hoofdletter G. Je hebt het volgende stadium naar volwassen worden bereikt. Er wordt nog meer zelfstandigheid en competentie geëist van je. Een master duurt één, hooguit twee jaar. Twee jaar is niks. Voor je het weet sta je daar op een ladder in het Zweetkamertje en is er nog maar één uitgang, en dat is die naar de Grotemensenwereld.

*Dat is technisch gezien natuurlijk zo, maar leg jezelf niet te veel druk op. Er zijn genoeg mensen die niet in één keer de studie kiezen die het best bij hen past, en dat is oké.

Foto van een notitieboekje waar met rode stift in geschreven is "Wat wil ik?"

Oriënteren kun je leren

Kijk, als je dat Zweetkamertje uitkomt met geen enkel idee, is dat niet erg, maar het is fijner als je met een frisse, duidelijke blik aan je carrière kan beginnen. De meeste Masters hebben daarom ook wel iets van loopbaanoriëntatie opgenomen in hun curriculum. Bij mijn studie, Biomedical Sciences, krijg ik 2 ECTS voor het vak “Career Orientation”, waarvoor ik verplicht een aantal career events, alumnilezingen en guest lectures bijwoon en regelmatig moet reflecteren op mijn carrièremogelijkheden en -ideeën.

In de praktijk zijn er weinig guest lectures en weten mensen óf al heel goed in welk onderzoeksveld ze terecht willen komen óf ze zoeken het buiten het onderzoek en moeten alsnog 15 guest lectures over biomedisch onderzoek bijwonen. Vooral de essays die je gedurende de master moet schrijven zijn heel nuttig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je nou eigenlijk wil, en wat je al kan. Het voelt misschien onzinnig om dat allemaal neer te pennen, maar het is niet gek om er een keer goed over na te denken. Want je staat er straks wel, bij die uitgang naar de Grotemensenwereld, en dan kun je maar beter goed beslagen ten ijs komen.

Screenshot van de website van Leiden University Career Zone

Een goede start van je carrière

Naast die “verplichte” onderdelen vanuit je opleiding biedt de Universiteit Leiden zelf ook een hoop handvatten voor een glansrijke start van je carrière na afstuderen. Zo hebben ze een stappenplan opgesteld voor het loopbaanoriëntatieproces: Ken jezelf, Verken de arbeidsmarkt, Ontwikkel je skills en Vind een baan. Daarnaast kun je workshops volgen, advies vragen van een van de Career Services-medewerkers of je aansluiten bij het mentornetwerk, waar alumni tips en ervaringen kunnen delen.

In het laatste jaar van mijn Master heb ik mijn LinkedIn-profiel nieuw leven in geblazen en kijk ik af en toe actief naar vacatures, gewoon om er een beetje een feeling voor te krijgen wat er allemaal is, wat ik leuk zou vinden, en waarvoor ik gekwalificeerd zou zijn. Zo stap ik straks na het afstuderen niet compleet blanco in. Bovendien is het leuk om vacatures tegen te komen waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je in principe gewoon op zou kunnen solliciteren. Dat geeft hoop, en motivatie!

Dus als je met je handen in het haar zit, en géén idee hebt wat je nou moet na je afstuderen, is het wijs om eens in actie te komen. En als je niet weet waar je moet beginnen, kunnen de Career Services van de Universiteit een goede eerste stap zijn. Het lijkt misschien veel werk, om zo veel energie te steken in de start van je carrière, maar je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Toekomstige jij gaat je dankbaar zijn!

Hoe bereid jij je voor op het leven na je studie?