We hebben er al bijna een jaar aan online college opzitten, maar ik zie het nog best vaak “mis” gaan. Dat kan beter, jongens. Voor eens en voor altijd: zó ga je met online meetings om.

Er zijn weinig mensen die het afgelopen jaar niet op een of andere manier hebben deelgenomen aan een online meeting, vergadering of college. Helemaal onder studenten. Ik viel er vorig collegejaar een beetje onverwacht in; ik had eerst mijn stage afgerond en had alleen kleinschalige meetings, maar in juni en juli volgde ik nog een parttime vak, en dat was met allemaal mensen die er al wat uurtjes online onderwijs op hadden zitten.

Als er dus al regels waren, had niemand mij die verteld. Ik heb ze gaandeweg tot mij genomen. Nog altijd zijn er in colleges weleens mensen die hun microfoon aan hebben, een slechte verbinding hebben of anderszins niet helemaal bij de les zijn. Dat is niet alleen vervelend voor de andere studenten, maar ook voor jezelf! Omdat er nergens echt uitgebreide regels staan (al heeft de Universiteit wel een gedragscode opgesteld!), vermoed ik dat het ook wel een soort common sense moet zijn. Toch gaat het mis. Dus hierbij. De grote Zoom-etiquette!

Als je wat wilt zeggen, moet je je natuurlijk wel unmuten 😉

Mic uit

Waar Mark Rutte het steeds over de basisregels van de coronamaatregelen heeft (afstand houden, niezen in elleboog, handen wassen), is dit toch wel de basisregel van online meetings! Ik heb al zo vaak gehad dat iemand nog z’n microfoon aan had en lekker een appel zat te eten, of zat te kletsen met iemand die in dezelfde ruimte was. Ja, in online colleges is het gewoon storend, maar ik kan me voorstellen dat dat in wat kleinere, formelere meetings ronduit ongepast is. Mijn advies: als je in je hoofd plek hebt voor één Zoom-etiquette-regel, houd je dan aan deze.

Camera aan

Eigenlijk valt of staat een effective online meeting bij deze regel: doe je camera aan. Het maakt je bewuster van wat je doet (uitgebreid praten met iemand in je kamer ziet er niet heel netjes uit, net als nog even gauw je ontbijt naar binnen harken, trouwens), en dat is positief voor zowel jou als de rest van de deelnemers! Als iedereen z’n camera aan heeft, ben je sneller geneigd dat ook te doen. Het maakt dat je misschien wat meer oplet!

In de collegebanken

Ik schreef al eerder over hoe je dat thuisstuderen overleeft, maar deze geldt ook voor de etiquette: doe alsof je gewoon in de collegebanken zit. Dus kleed je aan (broek is niet optioneel!). En weet dat je wordt bekeken. Denk niet dat je kan multitasken; dan kun je net zo goed niet naar het college “gaan”. En als je normaal ook aantekeningen maakt op papier, doe dat nu dan ook!

Pauze? Dan kan je camera even uit

Goede verbinding

Ik snap dat een goede internetverbinding soms afhankelijk is van het toeval, maar zorg dat je in ieder geval snel genoeg internet hebt (ook als je met je hele huis tegelijk aan het Zoomen bent). Dat is toch wel een soort van eerste levensbehoefte geworden in deze digitale tijd. O, en nog een bonustip: zorg voor een goede microfoon. Ik weet bijvoorbeeld dat de microfoon van mijn laptop vrij ruk is, dus ik probeer meestal oortjes in te hebben, dat weet ik in ieder geval dat ik goed te verstaan ben! Want niets is vervelender dan je helemaal te moeten inspannen om iemand te kunnen verstaan.

Kom op tijd

Je hebt misschien de neiging om precies om half negen in te tunen als je online college om half negen begint, maar als iedereen dat doet, duurt het gerust een minuut of tien voor er ook daadwerkelijk begonnen kan worden aan een les. Vooral in kleinschalige lessen is dat best irritant. Ik had afgelopen semester bij één vak altijd een soort “wachtkamermuziek”, met elke week een andere playlist samengesteld door de docent. Dan wil je best een kwartier van tevoren alvast de les in, zodat je met die muziek nog rustig even wat water en thee kan pakken voor jezelf. Lekker hoor!

Hoe ga jij om met online college en meetings?