Blogger bij Leids Kwartiertje is mijn nieuwste bijbaan in mijn laatste studiejaar. Daarom leek het me toepasselijk om mijn eerste blog dan ook aan het onderwerp ‘bijbaantjes’ te wijden!

De goeie ouwe kassajuf-tijd

Ik heb altijd een bijbaantje gehad sinds ik op mijn veertiende heel “rebels” mijn eigen geld wilde verdienen en een folderwijk ging lopen. Het werk was vreselijk maar ik weet nog hoe trots ik was toen ik na een jaar mijn iPod Nano (R.I.P. 2010) kon kopen. Later had ik wat meer keuze in soorten werk en ben ik – zoals veel meisjes (en jongens) wel herkennen – caissière geweest bij Albert Heijn. Hier leer je niet alleen heel handig allemaal PLU-codes en het magische bonuskaartnummer uit je hoofd voor mensen die deze ‘even zijn vergeten mee te nemen’. Maar kom je er ook achter dat buiten je eigen bubbel veel mensen in je omgeving wonen die in sociaal of cultureel opzicht anders zijn dan jij. Ik vind het dan ook jammer dat er steeds meer onbemande kassa’s zijn onder het mom van efficiëntie (maar dat is een onderwerp voor een andere keer).

Het studentenleven is een duur grapje

En dan ga je studeren, je komt in een nieuwe bubbel waarin drankjes doen, lunchen en uitstapjes opeens een groot deel van je vrije tijd in beslag nemen en waarin studiefinanciering niet meer vanzelfsprekend is (R.I.P. basisbeurs 2015-2016). De vrije tijd die nog resteert, moet besteed worden aan manieren om jouw studentenleven te kunnen bekostigen. Ik wilde lenen zoveel mogelijk beperken en ging bijles geven aan middelbare scholieren, iets waar ik helemaal geen voldoening uithaalde. Ook een horeca-baantje hield ik welgeteld twee dagen vol. Deze ervaringen hebben mij geleerd hoe belangrijk werkplezier en motivatie zijn voor een bijbaan. Natuurlijk wil je geld verdienen maar hoe fijn is het als je werk niet voelt als werk? En hoe vervelend is het – niet alleen voor jezelf maar ook voor jouw collega’s, klanten of leerlingen – om met tegenzin naar je werk te gaan?

Een biertje is goedkoop, maar een meter bier tikt toch wel aan..

Niet een bijbaan maar een blijbaan (haha..)

Uiteindelijk vond ik twee leuke bijbaantjes waarbij ik helemaal niet bezig hoef te zijn met studeren. Ik word erg vrolijk van oppassen en mijn baantje als weekendhulp in een schoenenwinkel. Soms wordt me wel gevraagd waarom ik niet iets anders zoek dat meer raakvlak heeft met mijn studie of iets laat vallen. Maar waarom zou ik dat doen als ik met zoveel plezier naar mijn werk ga? Nee, ik ambieer geen Al Bundy te worden of een crèche op te gaan richten. Maar ik leer wel van de verschillende klanten die binnenkomen en van mijn opgroeiende oppaskinderen. In ieder geval haal ik er absoluut mijn neus niet voor op (moet je ook niet teveel doen in de schoenen business). Bovendien weet je nooit waar je nu nét die ‘netwerk’-connectie maakt met iemand die jou later aan jouw droombaan kan helpen. Dat kan juist ook iemand zijn die niet direct in jouw vakgebied werkt (lees verder voor mijn ervaring hiermee..).

Oppassen leert je ook hoe Photobooth werkt

Studie-gerelateerd werk

Wel is het natuurlijk mooi meegenomen om dingen te doen die relevant zijn voor je studie om praktijkervaring op te doen. Vorig jaar sprak ik een verslaggever van SleutelstadFM. Ze vertelde hoe jammer ze het vond dat er weinig studenten geïnteresseerd zijn om daar aan de slag te gaan omdat het ‘maar’ lokale radio is. En dit terwijl Journalistiek en Nieuwe Media wordt aangeboden aan de Universiteit Leiden met genoeg gemotiveerde journalisten in spé. Volgens haar heb je juist bij een lokaal radiostation de mogelijkheid om veel te leren. Bij een groot radiostation heb je waarschijnlijk veel minder vrijheid om van alles uit te proberen. Ik kan me hier wel in vinden. Zo coördineer ik momenteel een kunstproject bij een waterbedrijf. Dit heeft raakvlak met mijn master Arts & Culture maar ook met mijn persoonlijke interesse in duurzaamheid. Het is niet het Rijksmuseum, maar zou ik daar leiding over een project krijgen? Hoogstwaarschijnlijk niet. Ik werd onverwacht gerecruit door naar het Sustainability Career Event te gaan. Het kan dus echt lonen om naar dit soort carrière-dagen te gaan! Zo ben ik op een mooie plek terecht gekomen die je niet meteen zou relateren aan mijn studie.

En nu ben ik ook blogger bij Leids Kwartiertje om over mijn ervaringen als Leidse student te schrijven naast die taaie papers. Mijn tips als je een bijbaan zoekt? Eis niet van jezelf om de ‘beste’ bijbaan te vinden. Je mist misschien een baantje waar je veel van kan leren. Hou je ogen en oren open, jouw ideale (bij-)baan kan uit een onverwachte hoek komen. En bovenal, heb plezier in wat je doet. Wat vind jij de belangrijkste kwaliteit in jouw bijbaan? Ik word nu gelukkig al enthousiast als ik nadenk over mijn volgende blog, en dat is het belangrijkste!