Jannet Harthoorn Design, dat is de (niet heel erg creatieve naam) van mijn onderneming. Als grafisch vormgever maak ik allerlei ontwerpen voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast volg ik een master Journalistiek. Tegelijkertijd studeren en ondernemen zorgt ervoor dat ik me nooit hoef te vervelen, maar vraagt wel om een goede planning.

Inschrijven bij de KvK
In februari dit jaar besloot ik om me eindelijk in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit vond ik best wel spannend. Het runnen van een eigen bedrijf brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Zoals het doen van de belastingaangifte, het versturen van facturen en het regelen van allerlei ingewikkelde geldzaken. Maar ook vond ik het spannend omdat ik het ondernemen moest combineren met het volgen van een master. Toch besloot ik deze stap te zetten.

Dit magazine maakte ik in opdracht van mijn vorige opleiding. Het is een uitgave voor studentondernemers, zoals ik

Ondernemen en studeren
Zoals ik al verwachtte, vereist studeren en ondernemen een goede planning. Plannen is meestal niet echt mijn sterkste punt, maar dat was nu toch wel echt nodig. Daarom zorg ik ervoor dat ik duidelijke afspraken maak met een opdrachtgever, wanneer ik een nieuwe opdracht aanneem. Ik geef bij mijn opdrachtgevers aan wanneer ik een hele drukke periode heb (bijvoorbeeld een tentamenweek). Meestal zijn mijn opdrachtgevers dan wel bereid om iets langer te wachten op hun grafische producten.

Naast het maken van duidelijke afspraken, zorg ik ervoor dat ik een vast moment op de dag of in de week heb waarop ik werk aan grafische opdrachten. Dan weet een opdrachtgever waar hij of zij aan toe is. En dan kan ik voor mezelf ook een goede en duidelijke planning maken. Per week probeer ik ook minimaal een dag per week vrij te plannen, een dag waarin ik niet werk aan mijn studie en ook niet in m’n bedrijf werk. Dat valt niet altijd mee, maar ik doe mijn best.

Met je hobby je huur betalen
Ondanks dat het soms een hele planningspuzzel is, is ondernemen naast je studie wel echt vet. Ik betaal mijn kamerhuur met mijn hobby. Het werk dat ik vanuit mijn bedrijf doe, vind ik namelijk oprecht heel leuk. De passie voor vormgeven zat er tien jaar geleden al in, toen ik begon aan mijn mbo-opleiding tot grafisch vormgever. Tegenwoordig mag ik vaak hele toffe projecten doen. Zo maakte ik afgelopen jaar een plattegrond voor een kunstroute van Universiteit Leiden. Komend jaar staat er al een magazine voor Archeon op de planning.

Bijkomend aangenaam voordeel aan ondernemen? Mijn uurtarief bepaal ik helemaal zelf. Daardoor heb ik niks te maken met een minimumuurloon. Heerlijk.

De plattegrond die ik heb gemaakt voor de 444 kunstroute, in opdracht van Universiteit Leiden

Zelf ondernemen?
Ook van plan een onderneming te starten? Denk voordat je begint goed na. Het is zeker een voordeel dat je je eigen tijd kan indelen en je eigen uurloon bepaalt. Maar het is tegelijk een gevaar. Je bent al gauw te veel tijd kwijt aan je bedrijf. Het kan zomaar zijn dat je tot drie uur ’s nachts zit te werken. En dan is er niemand die tegen je zegt dat je moet stoppen moet werken. Want je baas, dat ben je zelf.

Er zijn nog heel veel andere manieren om je huur mte betalen, lees daarover meer in de blog van Manon: ‘baantjes als student’.