Je wilt graag bestuur worden van een dispuut of iets dergelijks. Maar je vraagt je af of dat wel te combineren is met je studie en of je de verantwoordelijkheid aan kan. Of: je bent gewoon benieuwd hoe een jaar bij een dispuut eraan toegaat. Dan heb ik hier een overzicht voor je!

Afgelopen jaar was ik voorzitter (ook wel Praeses) van mijn dispuut bij SSR. Samen met drie dispuutsgenoten zorgde ik het hele jaar door dat er van alles geregeld werd. Dit viel sinds maart natuurlijk een beetje in het water. Toch neem ik je graag per maand mee door mijn bestuursjaar:

Juli

Voordat je bestuur wordt moeten er een aantal dingen gebeuren. Tijdens de vakantiemaanden waren wij hier voornamelijk mee bezig. Want: er moeten persoonlijke vestjes komen waar stoffen voor gehaald moeten worden en volgens traditie krijg je van het huidig bestuur een lijstje met bestuursopdrachten die voltooid moet worden.

Augustus

In augustus kregen we al wat echte verantwoordelijkheden. Bij de EL CID hoort namelijk wat promo in de vorm van activiteiten. En eind augustus vindt bij SSR dan de kampweek plaats. Met je dispuut sta je dan allemaal met eigen tentjes op een terrein en als bestuur ben je dan verantwoordelijk voor de boodschappen en een fijn gezamenlijk kamp met partytent en bankjes. Hier begint de echte samenwerking dus al. Want om boodschappen te doen in Drenthe heb je toch echt een auto nodig en daarnaast probeer je ervoor te zorgen dat je dronken dispuutsgenoten in de avond zich nog aan de regels houden. Een heuse beproeving dus…

September

Dan breekt het moment aan om te wisselen met het huidig bestuur, onze eerste taak is het begeleiden van de groep naar de club. Niet al te moeilijk met Google Maps bij de hand. Maar september is ook de maand dat studie weer begint en je na moet denken over je prioriteiten. Het wordt namelijk wel van ons verwacht dat we iedere dinsdag het dispuut voorzien van eten én we ze voorzien van meters bier als we eenmaal op SSR zijn. Gelukkig ben je niet alleen: duidelijke afspraken maken met je bestuursgenoten voorkomt problemen. Zo hoef je er echt niet altijd tot de vroegste uurtjes bij te zijn, sterker nog: je kan je dispuutsgenoten ook wat verantwoordelijkheid geven, zolang het maar aangestuurd wordt. Ook probeerden we vaker met z’n vieren te vergaderen. Dit klinkt serieus, maar betekende eigenlijk meer dat we gezellig samen gingen eten en ondertussen wat zaken bespraken.

Oktober

Na een paar weken ben je al wat wijzer in je bestuurstaken. Je weet hoeveel zakken chips voldoende zijn voor 30 personen, waar de goedkoopste kratjes bier te vinden zijn én hoe je de bestuurstaken het best onderling verdeeld. Ondertussen is de vereniging een nieuwe lichting rijker en is ook de tijd aangebroken om je dispuut te promoten. Flyers maken, activiteiten organiseren en sinds corona ook werken aan je online presence; het hoort er allemaal bij.

November

In november breekt voor ons de drukste periode aan. Dan wordt er naast het eten op dinsdag ook nog zo’n twee keer in de week een activiteit georganiseerd, zodat de eerstejaars kunnen meelopen. Om ervoor te zorgen dat mijn studie hierdoor niet in de soep liep, was een strakke studieplanning nodig. Wat ga je wanneer precies doen? Ieder uurtje vrije tijd is er weer een die je aan studie kan besteden.

December

Deze maand is voor iedereen druk, dus er wordt niet te veel ingepland. Er wordt gestemd over de eerstejaars (zie de blijdschap op de coverfoto) en vlak voor de kerstvakantie een diner georganiseerd voor alle leden. Dit vergt goede planning met je bestuursgenoten want het organiseren van een diner voor 70 gaat niet vanzelf. Er moet voor locatie, eten en drank, versiering en entertainment gezorgd worden. Het is dan goed om met elkaar af te stemmen wie wanneer dingen kan doen. Zo voorkom je dat alles op één persoon valt wanneer het druk wordt met tentamens.

Kerstkaart met de tekst "Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! Kusjes, h.t. Wild Geraas". Een foto van de vier bestuursleden lachend in kerstkleding en -versiering. De foto is omlijst me zuurstokken.
Een jaarlijkse kerstkaart voor alle leden hoort er ook bij

Januari

Een rustige maand: iedereen kan lekker bijkomen van de drukke kerstperiode. Toch zijn we graag bij elkaar en wordt oud en nieuw bijna altijd samen gevierd. Een extra themafeestje mag in deze maand ook niet ontbreken.

Februari/Maart

Het nieuws over het coronavirus kwam steeds dichterbij en er moesten stappen worden gezet. Voortaan niet meer samen eten en naar SSR gaan op dinsdag. Zoomborrels werden de nieuwe norm.
Ondanks alles zat de sfeer er goed in, er werden online spelletjes gedaan en soms de hele nacht door gezoomd. Als bestuur vonden we de rust eigenlijk helemaal niet zo erg.

April-Augustus

Normaal gesproken vrij rustige maanden, op een weekend en vakantie die niet doorging na. Het aankomende bestuur werd bekend gemaakt en zij namen taken als de EL CID al op zich, het tweede half jaar is dus een stuk relaxter. Wij kiezen er ook voor om subcommissies aan te stellen, zodat mensen zelf wat inspraak hebben in wat er gebeurd. Zo werd de vakantie dit jaar gevuld met activiteiten die door de vakantiesub georganiseerd zijn.

September

Dan is het alweer tijd om te wisselen en merk je toch dat de tijd voorbij gevlogen is. Ik vind het niet erg om mijn verantwoordelijkheden over te dragen, maar ik kan het ook niet laten om betrokken te blijven door hier en daar wat subjes te doen. Mijn dispuut blijft toch mijn grote liefde. Niet alles is rozengeur en maneschijn, we hebben zeker onze frustraties en stressmomenten gehad. Maar desondanks heb ik enorm genoten van de aanwezigheid van mijn favoriete mensen. En toen werd plotseling op één avond h.t. Wild Geraas ineens s.c. Uitgeraasd, het was voorbij. Lieverds, bedankt!

Vier bestuursleden met de rug naar de camera toegekeerd. Op de achterkant van hun vestje staat "9X7 bestuur 19-20 Wild Geraas"
Toen de vestjes nog vers waren

Meer te weten komen over verenigingen in Leiden? Check dan de Plaatselijke Kamer Van Verenigingen. Meer over je studententijd lezen? Kijk dan eens bij Charlotte’s blog!