Dit jaar wordt het een Koningsdag zonder festivals, zonder vrijmarkt en zonder gezellige straatborrels. De Coronacrisis gooit helaas wat roet in het eten. Dat is jammer, zeker met het mooie weer nu. Gelukkig zijn er nog heel veel manieren om er een leuke koningsdag van te maken. Ik geef je hierbij een aantal tips.

Alles in oranje

Het is maar één dag in het jaar waarop oranje dé kleur is en dat is dit jaar niet anders. Koop dus oranje tompoezen, schenk een oranje drankje in voor jezelf en doe een oranje shirt aan. Je kunt het nog feestelijker maken door thuis wat gezellige vlaggetjes op te hangen en zelf wat lekkers te bakken. 

Huisfestivalletje

Voor studenten die deze tijd doorbrengen in een studentenhuis is het leuk om het gezellige te maken met huisgenoten. Doe dit door middel van een heus huisfestival. Wellicht iets minder uitvoerbaar als je nu thuis bij je ouders zit, maar wie weet hebben jouw ouders ook wel zin in een feestje en doen ze gewoon lekker mee. Zet een leuke live set op van één van de vele festivals of dj’s die dat nu online plaatsen of maak een heerlijke Spotify lijst met je favoriete muziek. Mocht dat te veel moeite kosten, zoek dan gewoon een kant-en-klare lijst op Spotify uit (bijvoorbeeld deze) en dans met al je huisgenoten alsof je op een heerlijk festival staat. Laat iedereen zich klaarmaken alsof het net zo is, tover een ruimte in huis/het dakterras/de tuin om tot een dansvloer en ga lekker los. Heel groot voordeel: drankjes zijn een stuk goedkoper en de wc’s een stuk schoner! 

Burgers met zoet aardappelfrietjes
Maak speciaal voor Koningsdag een heerlijke oranje maaltijd. Bijvoorbeeld met zoete aardappelfrietjes!

Woningsdag

Natuurlijk heeft ook de Oranjebond een alternatief programma bedacht voor Koningsdag: Woningsdag. Daar kun je vanuit huis mooi aan meedoen. Hang de Nederlandse vlag buiten, luister om 09.45 uur naar de klokken die door het hele Koninkrijk zal luiden en zing om 10.00 uur vanuit het raam mee met het Wilhelmus. Check overdag de digitale vrijmarkt (of doe het lekker modern op United Wardrobe, Vinted of Marktplaats). Om 16.00 uur sluiten we Woningsdag af met een nationale toost op de koning!

Extra tips

Hoe je koningsdag dit jaar ook viert, denk deze dag een beetje extra aan alle ondernemers die al weken een heleboel inkomsten mislopen en dit ook helaas niet kunnen opvangen door met Koningsdag open te mogen gaan. Kijk dus of je het gebak en de drankjes bij de plaatselijke ondernemers kunt afnemen. Koop een bos oranje tulpen bij de lokale bloemist en haal alle hapjes voor je borrelplankje bij de kaasboer en de lokale slager. 

Koningsdag foto #Oranjebal 2019
Terugblik naar mijn Koningsdag vorig jaar bij #Oranjebal Shanghai

Maak er een leuke dag van, ondanks de coronacrisis. Denk terug aan hoe je Koningsdag de afgelopen jaren hebt gevierd en vier het volgend jaar dubbel zo hard!