De universiteit Leiden zit al een tijdje in twee steden: Leiden en Den Haag. In mijn blogs van vorige week en de week daarvoor vergeleek ik al de cafeetjes in beide steden. In deze blogs liet ik weten dat ik een echte terrashanger ben. Maar ik doe ook zeker graag een dansje in het weekend. Sinds ik er woon heb ik goed te kans gekregen om het uitgaansleven van Leiden en Den Haag te testen en te vergelijken. Hieronder lees je mijn bevindingen. Kort samengevat: voor ieder wat wils.

Dansen

Naast leuke cafeetjes kennen beide steden ook een leuk uitgaansleven. Ja, ik hoor je denken. Leiden heeft een uitgaansleven? Ja! Uiteraard heeft Leiden een immens aanbod aan studentenverenigingen. Dit hoeft niet voor iedereen te zijn, al zijn er echt heel veel verenigingen om van te kiezen. Met een groep vrienden ben ik een tijdje lid geweest van Catena, waar we eigenlijk alleen naar de feestjes gingen. Maar ook als je niet naar een studentenvereniging kan of wil, is er genoeg te doen. In Leiden zijn vaak evenementen, zoals Leids Ontzet of verschillende feesten op de grachten. En dan is er ook nog de Next. Dit is een club waar je alleen in komt met je studentenpas, dus toch nog een beetje besloten. Eenmaal binnen word je getrakteerd op een onvervalst studentenfeestje. Ik ging hier bijvoorbeeld wel eens heen met een groepje vrienden van mijn studie, na een hele dag college te hebben gevolgd en gezellig samen te hebben gegeten. Eigenlijk echt een must-see als je student bent in Leiden.

Koningsnacht bij de Next

In Den Haag is het uitgaansleven iets uitgebreider en iets minder gericht op studenten. Hier kun je dus beter heen gaan als je zin hebt om een avondje te gaan stappen. Een aanrader is bijvoorbeeld PIP, waar heel veel verschillende soorten feesten worden georganiseerd. Hier ben ik naar een gaaf techno feest geweest, wat bijna kon tippen aan een feest in een techno club in Berlijn. Of ga naar het Plein, waar je verschillende kroegen hebt met een dansvloer. Hier heb je ook de mogelijkheid om te bar/club hoppen, wat leuk is als je zin hebt in variatie van muziek, mensen en omgeving. Voldoende keus dus, om een avondje met de voetjes van de vloer te gaan.

Culturele evenementen

Wat voor mij eigenlijk ook onder uitgaansleven valt, zijn allerlei soorten evenementen die in een stad worden georganiseerd. In Den Haag is bijvoorbeeld elk weekend wel ergens een toffe markt of een interessante expositie. Zo ben ik laatst naar een vintage markt in het voormalige gebouw van het ministerie van sociale zaken geweest. Heel veel keus in vintage kleding, zelfgemaakt gebak en gezellig gezelschap. Heerlijk! Ook op het malieveld worden vaak evenementen georganiseerd, binnenkort het Green Garden Festival bijvoorbeeld. Op het malieveld kun je ook vaak terecht voor een protest, als je liever wat meer politiek actief bezig wilt zijn.

De buit van de vintage markt in het oude ministerie van sociale zaken

In Leiden vind ik het soms moeilijk om dit soort evenementen te vinden. Alhoewel misschien minder frequent, ook in Leiden worden steeds meer toffe dingen georganiseerd. Leuk om eens heen te gaan is de Japanmarkt, waar je je kan laten onderdompelen in de Japanse cultuur. Op dit moment zijn er ook veel evenementen aan de gang rondom het 444-jarige lustrum van de universiteit Leiden. Wat ik bijvoorbeeld nog wil gaan doen deze zomer is de 444 fietstocht van de universiteit. Oké, dit is wel een fietstocht tussen Leiden en Den Haag. Maar de start is in Leiden, dus het telt!

Huisfeestjes

Een persoonlijke favoriet als het gaat om feesten en partijen zijn de huisfeestjes. In Leiden woonde ik in een studio, dus kon ik geen huisfeestjes organiseren. Maar, gelukkig had ik vrienden in een studentenflat waardoor ik wel kon mee genieten van de echte huisfeesten in een studentenhuis! Een vriend organiseerde een feest met het thema ziekenhuis. De feestgangers werden aangemoedigd in thema verkleed te komen. Er liepen feestende dokters, verplegers, patiënten, junks en nog veel meer ziekenhuis types rond. Bij de ingang werd ik ook daadwerkelijk geregistreerd zoals in een ziekenboeg, met ponskaartje en al!

Ons kostuum tijdens het Halloween feest: Cruella de Ville en handlanger

Nu ik in Den Haag (groter) ben gaan wonen, kan ik wel huisfeestjes organiseren. Wat ik namelijk een voordeel vind van Den Haag, is dat er meer woonopties zijn voor starters zoals mijn vriend en ik. Vorig jaar hebben we bij ons thuis een Halloween verkleed feestje gegeven. Het huis hadden we compleet versierd met spinnenwebben, enge clowns en nep bloed. Iemand kwam met een kattenmasker (verkleed als onze kat: cute!), een ander kwam als PC Principle van South Park en iemand had zelfs een siliconen masker op maat gemaakt. Halloween feestjes bij ons thuis gaan we er sowieso in houden. We zijn al aan het nadenken over het thema van het dit jaar.

Leiden of Den Haag?

Het moge duidelijk zijn dat er meer dan genoeg keus is in Leiden en Den Haag als je een dagje, avondje of nachtje erop uit wilt. Welke stad leuker is voor een avondje stappen ligt er maar net aan waar je zin in hebt. Wat mee speelt voor mij is dat ik veel vrienden in Leiden heb wonen, waardoor ik waarschijnlijk iets vaker uitwijk naar Leiden om met vrienden te zijn. Gelukkig liggen de steden maar op een kwartiertje met de trein uit elkaar. Hoe je de keus moet maken tussen het uitgaansleven van Leiden en Den Haag? Kijk waar je zin in hebt en het is altijd handig om even te googelen welke evenementen in de steden worden georganiseerd. Een ding is duidelijk, de steden hebben echt voor ieder wat wils.

Heb jij een voorkeur voor Leiden of Den Haag, of weet je nog een plekje in een van de steden die ik echt nog moet ontdekken? Laat het me weten in de reacties!