In Utrecht gaan ze erheen om een bierbuik op te bouwen, in Leiden om ‘m weg te werken. Rara, wat is het?

Juist, het USC! De afkorting van het ‘Utrechts Studenten Corps’ en het ‘Universitair Sport Centrum’. De gelijkenis gaat niet veel verder. Behalve dat ik nooit te vinden was op beide USC’s, ondanks mijn lidmaatschap bij laatstgenoemde.

#goals #motivation

Want ja.. dan heb je een sport-abonnement, maar het sportcentrum is toch wel een héél kwartier fietsen. En zijn van die groepslessen niet heel ongemakkelijk? Staart niet iedereen elkaar aan bij fitness? Mijn eerste tip voor mensen die een abonnement willen nemen, is om concreet te beslissen wat je eruit wil halen. Wil je een nieuwe vaardigheid opdoen? Fit worden in de gym? Bij een sportteam dat traint op USC-velden? Dit klinkt misschien vanzelfsprekend maar voor mij (en vast voor veel anderen) was dat niet zo. Ik wilde gewoon ‘gaan sporten’ zonder concreet doel. En toen kwam er dus bar weinig van.

De laatste jaren gebruik ik mijn abonnement gelukkig wél. Ik heb tennislessen genomen bij het USC en ben competitie gaan spelen bij S.T.V. Qravel. Yes, dit past bij mij! Maar afgelopen jaar heb ik geen competitie gespeeld, dus wat kan ik dan eigenlijk met mijn abonnement doen, naast die sporadische keer zwemmen of zumba? Voor deze blog heb ik drie uiteenlopende dingen uitgeprobeerd en mezelf uit mijn comfortzone gehaald.

B-zaal dansen

Woensdagavond is het tijd voor stijldansen. Als middelbare scholier heb ik dit een paar jaar gedaan, toen gingen er veel meer meiden dan jongens naar de les. Dit valt bij het USC heel erg mee! De verdeling is bijna gelijk en voor de paar mannen die tekort komen, meten een paar gevorderde meisjes zich de rol als heer aan. Op een avond dansen we verschillende ballroomdansen: Engelse wals, tango, quickstep, cha cha, en jive. Je rouleert na elk nummer dus krijgt telkens een andere danspartner. Behalve de basis van stijldansen onder de knie krijgen, is dit ook een goede training voor jouw houding en armen.
Pluspunten: Altijd iemand om mee te dansen, er zitten ook mensen bij die gevorderd zijn.
Minpunten: Klamme handjes, je hebt geen vaste danspartner.

Alvast oefenen voor de openingsdans van jouw droombruiloft?

#fitgirl @plexfit

Het hoofdgebouw mag dan wel uit het centrum liggen maar Plex-Fit zit in Plexus dus dat maakt de drempel al iets lager (lees: de smoesjes iets lastiger vol te houden). Ik weet dat veel studenten naar de sportschool gaan maar ik heb altijd gezegd dat ik nooit in mijn leven heb gefitnesst en dat graag zo wil houden. Aan de andere kant, een beetje conditie opbouwen kan eigenlijk geen kwaad. Voor deze blog ben ik dus gegaan en ik heb meteen een grote beginnersfout gemaakt. Namelijk: niet van tevoren een trainingsschema opzoeken. Eenmaal daar heb ik maar wat buikspieroefeningen gedaan en stapte ik op de ergometer omdat ik dat nog kende van mijn roeitijd bij Asopos (zie het bezwete bewijs op de coverfoto #nofilter). Uiteindelijk was het dus wel een goede work-out. Maar als er ooit een volgende keer komt, dan moet ik wel met een trainingsplan komen en een fitness-instructie vragen.
Pluspunten: Genoeg apparaten en materiaal voor zowel krachttrainingen als conditietrainingen, ruime openingstijden.
Minpunten: Hoog awkwardnesslevel (maar ik vind de UB ook ongemakkelijk dus dat kan aan mij liggen), poortjes gaan niet logisch open waardoor je de eerste keer heerlijk kan stuntelen.

#rustmomentje #zen

Als afsluiting heb ik een meditatie-uurtje meegepakt op zondagmorgen. Het leek me een goed idee in deze stressvolle periode van studie-deadlines. Ik volgde een les waarin ‘beweging’ centraal stond. De vorige lessen gingen over zintuigelijke bewustwording, in de volgende lessen staan emoties en gedachten centraal. Ik was aangenaam verrast, het was niet zo ‘zweverig’ als ik dacht en had niet alleen raakvlak met mindfulness (waarbij het erom draait jouw aandacht in het ‘nu’ te plaatsen), maar ook met yoga. Op de website van het USC wordt meditatie beoordeeld als laag in intensiteit. Ondanks dat je er niet van zweet vond ik het eigenlijk wel erg intens op een andere manier: ik voelde een enorme emotionele en fysieke ontlading. De meditatie-lessen zijn vooral bedoeld om jou de handvaten aan te reiken om zelf thuis te mediteren, best solitair dus. Dan is zo’n groepstraining wel fijn, na elke oefening werden we gevraagd hoe we het vonden en was er ruimte voor vragen.
Pluspunten: Het is makkelijk thuis te doen, het werkt stressverlagend en je leert beter omgaan met jouw lichaam en emoties.
Minpunten: Je moet meditatie eigenlijk in jouw levensritme verwerken om er echt baat bij te hebben op lange termijn.

Voor sommige oefeningen is een matje nodig, that’s all!

Cursusblokken zijn 8 weken bij het USC. We zitten nu in het laatste blok maar je kan altijd iets uitproberen (check het actuele rooster) en kijken wat je volgend semester wil volgen. Was je een van de 425 deelnemers van de open Sportweek in mei en smaakt dat naar meer? Er is nu ook een zomer-abonnement voor jouw #summerbod, klik hier voor info!