Langzaam leven in een steeds sneller draaiende wereld. Steeds meer mensen, en ook studenten, hebben er behoefte aan. Wat is slow living precies, en hoe kan je je leven nú vertragen?

Als ik één belangrijke verandering zou moeten noemen van afgelopen jaar, dan is het dat ons leven wat simpeler is geworden. Minder geheen-en-weer, meer thuis zijn. Het leven is wat rustiger geworden, op een bepaalde manier. We zitten meer dan ooit thuis op onze stoel achter onze laptop, maar de avonden zijn van ons. We kunnen niet met vrienden naar de bios of uiteten, maar wat we dan wel doen, dat is helemaal aan ons.

In het begin van de lockdown had ik nog een raam in mijn voordeur, en zat ik aan het eind van de middag op een stoel in de gang in het zonnetje te lezen of te borduren. Dat was even mijn momentje om tot rust te komen na een dag hard werken.

Langzaamaan is daar de klad in gekomen, mede omdat we inmiddels een dichte voordeur hebben, en dus een pikdonkere gang. Terwijl ik nog steeds (of meer dan ooit) enorm verlang naar die offline activiteiten die je hoofd leegmaken, waar je helemaal in op kan gaan. En ja, het liefst met een beetje zon, dat werkt als een soort katalysator. Dat zagen we in dat weekend van 20 februari, toen het, na een weekend schaatsen, ineens lente was. Leiden had zo’n gelukzalig deken van lentekriebels over zich heen.

Het boek Seeking Slow van Melanie Barnes met als achtergrond een Perzisch tapijt
Dit boek is een mooie introductie in slow living

Leef langzaam

Dit jaar kwam ik een beetje in aanraking met het begrip slow living, of langzaam leven. Het is een leefstijl. Het staat haaks op de snelle, productieve wereld die we allemaal proberen bij te benen. Voor je weet is je leven één grote checklist die je zo snel mogelijk af wilt vinken. Bij slow living kies je bewust welke dingen je gaat doen en schenk je die dingen je volledige aandacht. Zo leveren de kleine, doodgewone dingen het geluk en het plezier in je leven waar we zo naarstig naar op zoek zijn met zijn allen.

Slow living hoeft niet alleen over je vrije tijd te gaan. Het kan gaan over alle aspecten van je leven. Slow cooking, slow technology, slow fashion. Een belangrijk onderdeel van slow living is het inbouwen van rituelen in je dagelijkse leven. Mijn ochtend en avond hebben een standaard ritueel en ik moet zeggen, zonder die routines had ik het niet al een jaar in lockdown volgehouden. Ik kan inmiddels niet meer zonder mijn halfuur op de bank met koffie en een boek voor ik ’s ochtends aan de slag ga.

Toen mijn interesse gewekt was ben ik wat onderzoek gaan doen. Ik kan me in veel dingen van slow living vinden. Ook minimalisme en mindfulness, waar slow living wat raakvlakken mee heeft, interesseren mij. En ik merk dat het rust geeft, om je over te geven aan waar je mee bezig bent (een boek hardop lezen, zelf brood bakken, planten verpotten). Ik denk dat we dat allemaal wel een beetje kunnen gebruiken.

Foto van mij die een boek leest
Lezen is voor mij een manier om te vertragen

Tijd voor actie

Hieronder volgen wat tips waar je nú iets mee kan. Ze gaan vooral over kleine momentjes die de drukte van de dag wat kunnen breken en voldoening kunnen geven. Dat ligt mijns inziens ten grondslag aan slow living.

  • Plan een avondje waarop je lekker en uitgebreid voor jezelf gaat koken. Zet een lekker muziekje op en schenk het gerecht al je aandacht. Zorgvuldig de groenten snijden, langzaam aanbakken. Gebruik je zintuigen tijdens het koken én het eten.
  • Lezen ontspant, misschien was je daar al achter. Lees je boek eens hardop. Dat zorgt ervoor dat je nog meer vertraagt. Je kunt ook voorlezen voor iemand anders natuurlijk. Ik doe het zelf niet altijd, maar soms wel, en dat zorgt voor meer rust vanbinnen.
  • Een offline hobby zorgt voor flow, en flow is wat je wil. Denk bijvoorbeeld aan borduren, breien, gedichten schrijven, plantjes stekken. Het gaat erom dat je je volledige aandacht erop kan richten, dat wat je op dat moment doet, alles is wat telt. Er zijn genoeg hobby’s te verzinnen, dus kies iets wat bij jou past, zolang het maar offline is.
  • Pak jij ook vaak gedachteloos je telefoon? Maak het wat moeilijker. Door bijvoorbeeld iets op je telefoon te leggen, zoals een steen. Dan kost het meer moeite om je telefoon te pakken, en moet je bewust even stilstaan bij het feit dát je je telefoon pakt. Of probeer eens een telefoonvrije zaterdag of zondag. Je kunt je telefoon op ‘niet storen’ zetten, zodat je wel nog bereikbaar bent voor noodgevallen (zoals een telefoon vroeger bedoeld was).
Leg iets op je telefoon om jezelf bewuster te maken van je telefoongebruik

Als ik je interesse heb aangewakkerd, raad ik je aan om je er ook eens in te verdiepen! Er zijn voldoende websites en boeken te vinden over dit onderwerp. Dan rest mij de vraag: hoe vertraag jij?