Spaghetti met ketchup, noodles, of een tosti met kaas. In een fase waarin ome duo nog even op zich laat wachten, is dit voor veel studenten geen onbekend weekmenu. Klein probleempje hierbij is, dat je hiermee niet aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente komt. Toch is gezond en goedkoop eten als student helemaal niet moeilijk, ik leg je in deze blog uit hoe je dat kunt doen.

Bezoek de markt

Voordat ik in Leiden woonde kwam ik eigenlijk nooit op een markt, zeker niet voor eten. Toch is de markt dé plek voor jouw groente, fruit en brood (en overheerlijke nootjes). Groente en fruit is heel goedkoop hier, je hebt bijvoorbeeld al 7 paprika’s voor €1. In de supermarkt betaal je hier ongeveer vier keer zoveel voor. Daarnaast worden op de markt natuurlijk alleen seizoensproducten verkocht, wat ook nog eens een stuk beter is voor het milieu. In Leiden is de markt op woensdag en zaterdag op de kades van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn.

Zelf vind ik het altijd echt heel leuk om even naar de markt te gaan. Ik raad je wel aan om op woensdag te gaan, dan is het vaak een stuk rustiger dan in het weekend. Daarnaast is het verstandig om je eigen boodschappentas mee te nemen. De meeste marktkraampjes hebben wel plastic zakjes, maar daar wordt het milieu ook niet blij van. Pinnen kan tegenwoordig ook gewoon op de markt, dus je hoeft geen contant geld mee te nemen.

Blij met m’n aardbeien van €1,50!!

De Turkse bakker

Als je boodschappen gaat doen, hoeft dat niet altijd bij een enorme supermarkt te zijn. Vlakbij mijn huis zit bijvoorbeeld een Turkse bakker. De vrouw achter de balie lacht me altijd lief toe zodra ik binnenkom. De producten van deze bakker zijn echt heerlijk en ook nog eens heel goed te betalen. Hier haal ik dus met regelmaat mijn brood, voor een heel laag bedrag. Dus voordat je weer naar de Appie fietst, kijk eens om je heen. Er zijn zoveel lokale winkeliers die er erg blij van worden als jij daar je producten koopt!

Voorbereid winkelen

Ga voorbereid op pad en bedenk voordat je naar de supermarkt gaat wat je nodig hebt. Zo kun je thuis nog even checken wat je nog op voorraad hebt. Hiermee voorkom je dat je dingen koopt die je niet nodig hebt. Ik heb zelf inmiddels bijvoorbeeld 3 pakken penne in de kast staan, zo’n typisch iets waarvan ik altijd denk dat ik het nog nodig heb. Niet dus. Ga trouwens ook nooit met honger naar de supermarkt, dan ga je nog meer dingen kopen die je niet nodig hebt.

Kook grotere porties

Iets wat ik ook regelmatig doe is grote porties koken, deze kan je prima invriezen voor een later moment. Bovendien hoef je geen eten weg te gooien wanneer je grotere porties kookt. Zelf maak ik heel graag soep, het is een tijdrovend klusje, maar vaak kan ik er wel drie keer van eten. Dit is mijn lievelingssoeprecept!

Courgettesoep in de maak!

Hopelijk kan je iets met mijn tips om gezond en goedkoop te winkelen als student in Leiden. Hierbij ook nog 5 goedkope alternatieven voor junk food.