Nederlandse studenten en internationale studenten (“internationals”) leven vooral naast elkaar heen. Er is zelfs een soortgelijke blog waarin internationale studenten hun ervaringen delen en deze blog is vooralsnog in het Nederlands. Gaat dit langzamerhand veranderen met het internationaliseringsbeleid van de Universiteit?

Versmelting met internationale studenten op studie-niveau

De laatste jaren wordt de universiteit steeds “internationaler”, dit houdt bijvoorbeeld in bij mijn studies dat Antropologie en Ontwikkelingssociologie komend jaar Engelstalig wordt op bachelorniveau. Naast Kunstgeschiedenis is een paar jaar geleden de Engelstalige variant “Arts Media and Society” ingevoerd. Of dit positieve ontwikkelingen zijn voor de kwaliteit van het onderwijs valt te betwijfelen, maar dit betekent in ieder geval wel dat steeds meer Nederlandse studenten al op bachelorniveau (de meeste masteropleidingen zijn al Engelstalig) in aanraking komen met internationale studenten. Zelf heb ik pas bij keuzevakken in de bachelor, en nu tijdens de master, vrienden gemaakt via mijn studie die niet Nederlands zijn. Dit ging uit mijn eigen ervaring zelfs gemakkelijker. Ik denk omdat Nederlandse studenten al een netwerk hebben opgebouwd terwijl studenten op exchange juist open staan voor nieuwe contacten.

Met mijn Singaporese vriendin Perry op het lustrumfeest van Quintus

Studentenleven vooralsnog gescheiden

In Leiden draait het studentenleven naast de collegebanken veelal rondom de studentenverenigingen. Al ben je nergens lid, dan zal een groot deel van je sociale cirkel dat wel zijn (vrienden, medestudenten, huisgenoten). Elke Leidse student is weleens op een (open) feest of borrelavond geweest van een vereniging. Maar hier tref je – nog – weinig internationale studenten aan. Terwijl dit nu ruim 15% van de studenten aan de universiteit Leiden zijn. Een vriendin van mij uit Singapore die hier is komen studeren, vertelde mij dat ze dit jaar de enige Elcid-mentor is als internationale student. Ik schrok hier wel van, natuurlijk bestaat de OWL (tegenhanger van de Elcid voor internationale studenten). Dit is handig omdat je dan met andere ‘nieuwkomers’ Leiden leert kennen, maar die gap wordt er niet kleiner op..

Een paar jaar geleden op bezoek in München bij mijn Koreaanse vriendin Effy!

Het moet van twee kanten komen

Afgelopen collegejaar ben ik bij Leiden United gegaan. ISN is bij de meesten wel bekend als vereniging voor internationale studenten. Maar bij Leiden United draait het juist om die menging van Nederlandse studenten en internationals. Elk semester worden groepjes gemaakt van een mix Nederlandse studenten en exchange students. Met je groepje eet je bij de grote studentenverenigingen (soms belandden we na een wat mager uitgevallen etentje in de McDonald’s, zie coverfoto). Veel Nederlandse leden zijn zelf op uitwisseling geweest en staan hierdoor meer open voor internationals. Aan de andere kant moet je als internationale student natuurlijk ook moeite doen om te integreren in het Nederlandse studentenleven. Toen ik bij Asopos zat, werd een meisje uit Korea een van m’n beste vriendinnen. Zij kon in het gesloten roeiwereldje goed haar draai vinden. Hiervoor moet je als Nederlandse student wel de “moeite” willen doen om ook buiten de collegebanken Engels te spreken.

Leiden United is in 2012 ontstaan als gesubsidieerd plan van de jaarlijkse ‘Van Bergen Prijs’: “voor het beste plan dat de contacten tussen Nederlandse en internationale studenten bevordert.” Wat denk jij dat nodig is voor een geslaagd ‘internationaliseringsbeleid’ in het studentenleven?