Koken voor meerdere mensen is goedkoper én gezelliger! En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Behoefte aan wat tips en inspiratie? Je leest het in deze blog.

Wie het goedkoopst uit wilt zijn met eten, doet er goed aan om groots te denken. Nu kan je natuurlijk een paar liter soep maken en de rest invriezen (daar heb ik eerder al eens alles over verteld), maar het avondeten is ook een goed moment om gezellig met vrienden of huisgenoten tijd door te brengen. Even geen stress over tentamens, bijbaantjes of andere dilemma’s, maar gewoon goed eten met goede mensen. En voor een goede prijs!

Ik kook best vaak voor vrienden. Soms zijn we met z’n tweeën, soms met z’n vijven (dat is dan ons “koken voor een heel weeshuis”), en dat is altijd heel gezellig. Even bijkletsen, lekker eten. Zo zie je elkaar ook nog eens; ook al is iedereen hartstikke druk met van alles en nog wat, eten moeten we allemaal.

Schort met de tekst "eet je mee?! kook je mee?!"

Vanavond koken we véél

Voor vijf personen kan je natuurlijk eigenlijk gewoon alles koken, maar sommige gerechten zijn ook gewoon erg makkelijk te verdubbelen. Pasta is natuurlijk een all-time favourite. Iedereen vindt het lekker en je kan er gemakkelijk lekker veel van maken. Maar ook soep natuurlijk. Lekker met een stokbroodje en smeersels, of een tosti. Of maak een grote pan curry. Curry is vaak wat meer werk, maar is de volgende dag vaak nog lekkerder (hard work pays off!), dus je kan het gerust (deels) al een dag van tevoren maken. 

In deze blog deel ik twee recepten met lage kosten per persoon, en die makkelijk te maken zijn. De eerste is een pilav (gebaseerd op dit recept), een gerecht waarbij je de rijst gaart in bouillon met groenten en kruiden, een echte eenpanstopper dus! Want hé, iedereen heeft een hekel aan afwassen toch? De ras el hanout kruiden maken er een heerlijk warm gerechtje van, dat nog beter tot z’n recht komt in een kommetje (komfort food, zou je het kunnen noemen).

samen eten
Kommetjeseten, heerlijk voor de naderende kou en op een druilerige dag

Pilav met tomaat, kikkererwten en aubergine (8 personen, voor nog geen 2 euro per persoon!)

Voorraad: 4 el ras el hanout kruiden / 4 el olie / 1 (groente)bouillonblokje / 2 uien, fijn gesnipperd / 2 teentjes knoflook, fijngesneden
Kopen: 600 gram Italiaanse roerbakmix / 600 gram zilvervliesrijst (of andere rijst) / 150 gram rozijnen / 500 gram cherrytomaten, gehalveerd / 2 aubergines, in stukjes / 2 blikjes kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld

Bereiding: Verhit een beetje (olijf)olie in een grote pan. Fruit de ui en de knoflook. Bak de aubergines hier in en voeg daarna ook de Italiaanse roerbakmix toe. Strooi 4 el (of naar smaak) ras el hanout kruiden toe en bak voor 5-10 minuten. Voeg daarna 1,5 L (kokend, uit de waterkoker!) water toe, met de rijst, het bouillonblokje en de rozijnen en breng het geheel aan de kook. Laat het zo’n 25 minuten garen, tot de rijst gaar is en het meeste van de vloeistof is opgenomen. Als het te droog wordt, kan je een klein beetje extra water toevoegen. Voeg als laatst de tomaatjes en de kikkererwten toe, en warm dit nog even mee. Breng op smaak met peper.

TIP: geen zin in vega? Je kan er ook twee blikjes tonijn door heen gooien, of bijvoorbeeld stukjes kip bakken met ras el hanout kruiden!

Het tweede recept wat ik deel is een romige lasagne (gebaseerd op dit recept), met ricotta in plaats van bechamelsaus (makkelijker en net zo lekker!). Lasagne is even wat werk (al valt dat ook wel weer mee eigenlijk), maar het voordeel is dat je de lasagne van tevoren (tot één dag ervoor) al klaar kan maken! Dan hoef je hem op het moment zelf alleen nog even in de oven te schuiven, en kan je dus lekker bijkletsen met je vrienden of huisgenoten.

boodschappenlijstje
Toetjes zijn ook heel belangrijk, en tiramisu gaat er altijd wel in…

Lasagne met gehaktsaus en romige spinazie (8 personen, voor nog geen 2,50 euro per persoon!)

Voorraad: 2 uien, fijn gesnipperd / 2 teentjes knoflook, fijngesneden / 6 el olijfolie / 2 tl (of naar smaak) Italiaanse kruiden / Grote ovenschaal
Kopen: 1 kg rundergehakt / 2 blikken tomatenblokjes / Lasagnebladen / 1 winterpeen, in stukjes / 250 gram champignons, in plakjes / 900 gram diepvries gesneden bladspinazie in deel blokjes / 500 gram ricotta / 200 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 4 minuten. Voeg de knoflook, Italiaanse kruiden en het gehakt toe. Bak het gehakt rul. Voeg de winterpeen en champignons toe en bak 5 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en kook 5 minuten tot een mooie gehaktsaus. Breng op smaak met peper. Maak laagjes met eenderde van de gehaktsaus, eenderde van de lasagnebladen, eenderde van de spinazie en een derde van de mascarpone. Zorg dat de bovenkant mooi bedekt is met saus of spinazie. Bestrooi met de parmezaanse kaas. Zet ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.

TIP: eten er vegetariërs mee? Vervang het gehakt dan door vega-gehakt, of maak er een extra rijke groentesaus van, met alle groente die je maar kan vinden (paprika, courgette, aubergine).

TIP: pijnboompitjes bovenop de lasagne doen het ook érg goed.

Dus waar wacht je nog op? Pak pen en papier en maak een boodschappenlijstje. Vanavond ga je gezellig voor vrienden koken. 

Meer tips voor gezond en goedkoop eten als student? Lees dan de blog van Jannet!