Bij praktisch iedere talenopleiding die je doet, waar ook ter wereld, word je sterk aangeraden een periode in het buitenland te verblijven. Hoe kan het ook anders? Je bent de taal en cultuur gaan leren met een reden: jezelf verdiepen in deze aspecten om uiteindelijk in het land van je dromen te kunnen reizen, studeren of zelfs wonen. De kennis die je vergaart uit je schoolboeken en colleges geven je een goede basis en theoretische kennis, maar je mist de praktijk. Het daadwerkelijk ervaren is een heel ander verhaal. In deze blog vertel ik je wat er allemaal bij een buitenlandverblijf in China komt kijken.

Kansen

Als bachelor student Chinastudies komt je eerste buitenlandervaring aan het eind van je tweede jaar. Je krijgt de keuze drie maanden in China (Xiamen) of Taiwan (Taipei) Chinese les te gaan volgen. Naast dat het je taalvaardigheid een enorme impuls geeft, maak je de cultuur van dichtbij mee en krijg je dus een vleugje praktijkervaring mee uit de theorie die je de drie semesters daarvoor zo ijverig hebt bestudeerd. De Chinese keuken, de mensen, de omgeving; alles is fundamenteel anders dan Nederland. Daarna kun je het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt. Nog een jaar weg met een beurs van het Nuffic of Confucius Instituut of een tweejarige master doen waarvan één jaar in het buitenland een verplicht onderdeel is. Mogelijkheden genoeg dus.

Enkele ‘studiebijbels’ die nog altijd in mijn boekenkast prijken.

Uitdagingen

Regelen, regelen en nog eens regelen. Een langdurig buitenlandverblijf plannen kost gewoon heel veel tijd. Voor China kost het net nog een beetje extra moeite vanwege het visum. Veel formulieren invullen, wachten op resultaat en weer andere documenten aanleveren; dat is het riedeltje. Ook moet je een gezondheidstest afleggen. Ik heb het zelfs twee keer moeten doen, voor een jaar in zowel Taiwan als China, die allebei weer verschillende regels hanteren. Daarom het logische advies: begin op tijd met een aanvraag. Hoe eerder je je vlucht boekt, hoe eerder je je visum kunt aanvragen. Dat is al een hele last minder.

De Boya Pagode aan het Weiming Meer op de campus van Beijing University.

In China

Dan ben je eindelijk in China na maanden van voorbereiding. Helaas ben je nog steeds niet helemaal klaar. De collegekaart van je universiteit aanvragen, aanmelden bij de dormitory en je verblijfsvergunning aanvragen zijn nog enkele taken die tijd zullen vergen. Als je taallessen gaat volgen, leg je een taaltoets af om je niveau te bepalen. Voor het volgen van een bepaald programma schrijf je je in voor vakken. Dit is de standaardprocedure en maken je verblijf echt officieel. Als dit eenmaal is gebeurd, mag je je in principe vrij door China bewegen en ben je klaar voor avontuur.

Welke uitdagingen heb jij ondervonden tijdens het plannen voor je buitenlandverblijf? Laat ze in een reactie hieronder weten!