China is in trek. Dit valt niet te ontkennen. Steeds vaker hoor ik om me heen: ‘China, ja daar ben ik ook geweest.’ De Chinese Muur, de Verboden Stad, Beijing, Shanghai, echt fantastisch.’ Toch is het even wennen. Andere cultuur, andere mensen, ander eten. In deze blog geef ik je enkele voorbeelden van dingen die mijn leven aanzienlijk makkelijker hebben gemaakt.
TIP 1: KOOP EEN CHINESE SIM-KAART
Zodra je in China landt, waarschijnlijk in de hoofdstad Beijing of metropool Shanghai, zijn er altijd plekken in de luchthaven waar je een Chinese SIM-kaart kunt aanschaffen. Dit zijn vaak kleinere counters van een bepaalde provider. China Mobile en China Unicom zijn veel gebruikte aanbieders zijn. Voor een habbekrats heb je dan meerdere GB’s aan bel- en internet minuten zodat je A. bereikbaar bent en B. de weg overal kunt vinden. In de grotere steden red je het misschien nog wel met Wifi hotspots en lijkt een Chinees nummer overbodig. De meeste restaurants hangen de naam van hun Wifi-netwerk en wachtwoord gewoon op de muur. In kleinere streken echter, met minder winkelcentra en restaurants, is dit zeker niet altijd het geval en komt een mobiel netwerk maar al te goed van pas.
TIP 2: REGEL EEN CHINEES REKENINGNUMMER
Naast een Chinese SIM-kaart is het ook handig om een Chinees rekeningnummer aan te vragen. Het is de vraag of dit kan met een toeristenvisum, maar zeker de moeite waard om uit te zoeken. Je kunt deze rekening vervolgens koppelen aan een application op je telefoon, WeChat of Alipay in het bijzonder, waardoor je overal fietsen kunt huren, hotels kunt boeken, treinkaartjes kunt kopen en noem maar op. Het is verstandig dit te doen bij een van de grotere banken in China, zoals Bank of China (BOC) of Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Deze hebben ook een vestiging in Nederland. Je kunt je Chinese rekeningnummer of creditcard koppelen aan de twee genoemde applicaties en zo overal betalen. Digitale overboeking kost vaak veel tijd en is duur. Chinese Yuans pinnen met je Nederlandse bankpas en vervolgens storten op je Chinese rekening is een gangbaar alternatief.
TIP 3: DOWNLOAD HANDIGE APPLICATIES
Waar wij Nederlanders nog Tikkie’s versturen, spullen bestellen via Bol.com en fietsen huren via treinstations, zijn de Chinezen al wat verder op technologisch gebied. Zij hebben slechts een enkele application nodig die dit allemaal kan. De meest bekende zijn de eerdere genoemde WeChat en Alipay, die ook in het Engels te gebruiken zijn. Ook zijn trip.com voor hotels, trein -en vliegtickets en booking.com voor hostels en hotels erg handig om op je telefoon te hebben. Vergeet ook niet een VPN te downloaden, aangezien China Google, Facebook, Youtube en Instagram blokkeert. Voor een kort verblijf kun je gratis versies gebruiken. Bij een langer verblijf is het betalen voor een VPN geen overbodige luxe. Google Translate is inmiddels ook aardig bedreven in het vertalen van Chinees, dus zet deze ook vooral op je telefoon. Chinezen gebruiken een equivalent zodat wanneer hun Engels of jouw Chinees tekort schiet, je in ieder geval nog elektronisch met elkaar kunt communiceren.
TIP 4: REIS SLIM
Reizen naar China is één, reizen door China is weer wat anders. De meeste Chinese steden zijn inmiddels wel zodanig ontwikkeld dat ze over een behoorlijk metronetwerk beschikken en goed bereikbaar zijn met de trein vanuit andere Chinese steden. Schaf een metrokaart aan en gebruik de hierboven genoemde applicaties voor het boeken van tickets. Dit scheelt enorm veel wachttijd op stations en frustratie bij uitverkoop. In de meer rurale gebieden zal de metro geen optie zijn en moet je met de bus. Deze kosten vaak weinig, maar je bent tegelijkertijd afhankelijk van verkeersdrukte. Een volle bus op een onbegaanbare weg is ook allesbehalve comfortabel. Plan alles ruim in, heb genoeg cash geld op zak, neem een eigen toiletrol mee en een power bank voor het geval dat.
TIP 5: LET GOED OP
Helaas is oplichting nog steeds iets van alledag. Dit is natuurlijk niet per se iets Chinees, maar een wereldwijd fenomeen. Volg daarom altijd de borden op stations naar taxi, bus en metro plaatsen en negeer de opdringerige mannen die in aankomsthallen staan. Spreek altijd van tevoren een prijs af met de chauffeur. Normaal gesproken gebruiken taxi’s meters. Zo niet, vraag dan of deze aan kan. WeChat en Alipay hebben ook een functie voor het boeken van een zogeheten Didi. Dit zijn gelicenseerde chauffeurs die hun eigen auto gebruiken voor het vervoeren van personen. Je kunt ze boeken via de application en de prijs van je rit wordt vooraf bepaald. Zo betaal je zelden veel meer dan het aangewezen bedrag.
TOT SLOT
Het belangrijkste van alles blijft natuurlijk: gewoon ervaren en over je heen laten komen. China is, in ieder geval wat betreft de grote steden, een schoon en veilig land. Mensen zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam. Er zijn nog tig andere nuttige (Chinese) applications. Voor mij waren bovengenoemde de noodzakelijke om te kunnen overleven. Ze zijn in China inmiddels zover dat je je portemonnee thuis kunt laten.
Heb jij nog goede tips voor het reizen in een land als China? Laat je reactie dan hieronder achter!