Dat het geld niet vanzelf binnenstroomt als je student bent, weten we allemaal. En dat studeren niet goedkoop is, is ook een feit. Een baantje (of meerdere baantjes) is dus een goed idee, zeker als je net als ik ook nog een beetje wilt kunnen genieten van je studentenleven, dat immers niet goedkoop is. Maar wat is er allemaal mogelijk? Vandaag vertel ik jullie meer over de baantjes die ik allemaal heb gehad als student.

Bijles geven

Op mijn achttiende verhuisde ik naar Leiden. Al snel kwam ik erachter dat studeren toch iets duurder was dan ik had gehoopt. En als ik die ene leuke broek wilde kopen of avondje uit wilde, dan zou er toch echt brood op de plank moeten komen. Al snel begon ik dus met het zoeken van een baantje. Ik kwam al snel uit bij een typisch studentenbaantje: bijles geven. Al tijdens mijn middelbare school had ik bijles gegeven in verschillende vakken, dus enige ervaring had ik al. Bijles geven deed ik bij scholieren thuis. Het leukste aan dit werk? Omdat ik vaak voor een langere periode bij scholieren thuiskwam, bouwde ik een goede band op (en vaak ook met de ouders). De thee stond vaak al klaar als ik langskwam. Het was dan ook met pijn in mijn hart toen ik met ingang van mijn bestuursjaar moest stoppen met bijles geven…

Serveerster

De zomervakantie is de ideale periode om even flink wat bij te verdienen, vooral als je niet zo van stilzitten houdt. Een paar zomers terug besloot ik te solliciteren bij een strandpaviljoen aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Het was hard werken: regelmatig had ik werkweken van vijftig (!) uur. Maar aan de andere kant was ik iedere dag buiten, mét uitzicht op het strand. Voor mij voelde het dus echt als werken en vakantie in één! Ik hoefde niet eens naar het buitenland voor een lekker kleurtje 😊 Ik zou nu niet meer zo snel solliciteren voor een dergelijke functie, maar heel af en toe verdien ik ook nog een centje bij door te werken op feesten in het dorpshuis in de plaats waar mijn ouders wonen. Hier sta ik dan achter de bar, serveer ik en help ik met de catering.

Ik met mijn beste vriendin tijdens mijn werk aan de Zeeuwse kust!

Student-assistent

Na de zomervakantie brak mijn tweede jaar aan. Op Blackboard (hier komen regelmatig interessante vacatures voor baantjes langs!) las ik dat mijn opleiding zocht naar student-assistenten voor het vak Academische Vorming. Het voordeel van student-assistent zijn is dat het flexibele baan is die je gemakkelijk kunt combineren met je studie. Als student-assistent begeleidde ik een groep eerstejaarsstudenten die een onderzoeksvoorstel moesten schrijven op basis van twee artikelen. Later werd ik ook student-assistent van het vak Geneesmiddelentoediening en -afgifte, waar ik verslagen nakeek. Dit verslag had ik in mijn tweede jaar ook moeten schrijven, dus ik wist precies waarover het ging.

Medewerker alumnicampagne

Ooit gehoord van het Leids Universiteits Fonds (LUF)? Het LUF verstrekt subsidies aan diverse (onderzoeks)projecten. Ook studenten kunnen een beurs van het LUF ontvangen, bijvoorbeeld voor een buitenlandstage. Het LUF organiseert ieder jaar een (telefonische) alumnicampagne, waarbij studenten van nu bellen met de studenten van ‘vroeger’. Als medewerker van de alumnicampagne belde ik met diverse alumni die Bio-Farmaceutische Wetenschappen of een soortgelijke studie hadden gedaan. Netwerken en geld verdienen tegelijkertijd: ik heb ontzettend veel geleerd over de carrièremogelijkheden binnen ‘mijn veld’!

Apotheekmedewerker

Naarmate je verder in je studie komt, heb je misschien wat meer behoefte aan baantjes die (beter) aansluiten op je studie. In mijn derde jaar volgde ik de minor Farmacie. Naar aanleiding hiervan besloot ik te solliciteren bij een zorgbedrijf dat zich specialiseert in de farmacie. Ik werd ‘uitgezonden’ naar verschillende apotheken waar ik hielp met de dagelijkse gang van zaken. Ondertussen bestaat er ook de mogelijkheid te helpen met voorraadinventarisaties. Dit houdt in dat je op een zaterdag met een groep studenten alle producten in de apotheek gaat tellen. Dit is altijd hartstikke gezellig!

Assistent quality assurance

Afgelopen zomer kreeg ik via een vriendin te horen dat het farmaceutische bedrijf waar zij werkt handen tekortkwam. Een leuke kans voor mij om mijn CV wat te boosten! Zodoende heb ik een paar weken op de quality assuranceafdeling gewerkt. Hier hield ik me vooral bezig met het opstellen van productdossiers, die gekeurd moeten worden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Verder had ik ook een paar administratieve (ondersteunende) taken en hielp ik met bemonstering. Voor dat laatste moest ik altijd ‘stalen neuzen’ aantrekken (heel mooi onder een zomerjurkje).

Mijn stalen neuzen! (heel mooi onder mijn zomerjurkje)

Tot slot

Je ziet wel: als student is er een heleboel mogelijk! Het lastigst is vaak om baantjes te vinden die flexibel zijn. Zeker met veel contacturen (zoals in mijn geval) is dit soms moeilijk. Mijn tip is om regelmatig op Blackboard te kijken en rond te vragen bij studiegenoten en/of vrienden. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Ook nu ik binnenkort weer stage ga lopen en dus weinig vrije tijd heb, kan ik nog altijd wat geld verdienen door middel van het schrijven van blogs, voorraadinventarisaties en het opstellen van medische productdossiers.  

Op welke manier verdien jij een extra centje bij?