Het ‘Eerstejaarsweekend’ is een begrip dat bekend is bij de meeste studieverenigingen. Een leuk en gezellig weekend voor de nieuwe studenten. Veel van hen twijfelen hierover, en daarom door mij een lijstje om te laten zien waarom het juist een goed idee is om je koffers te pakken en te gaan.

Een klein beetje biased ben ik wel. Zo ging ik zelf twee jaar geleden mee als eerstejaars en organiseerde ik afgelopen weekend het Eerstejaarsweekend voor de nieuwste lichting. Maar niemand die je dus beter kan laten zien hoe leuk het kan zijn!

MENSEN LEREN KENNEN

De belangrijkste en de meest voor de hand liggende reden, is het leren kennen van nieuwe mensen. Toen ik zelf naar de universiteit kwam, kende ik niemand. Ik woonde ook niet in Leiden en had dus weinig contact. Meegaan op Eerstejaarsweekend biedt dan een echte uitkomst. Vanaf het moment van vertrek met de bus tot de spelletjes die je het hele weekend speelt, leer je allemaal nieuwe mensen kennen die voor het grootste deel in hetzelfde schuitje zitten als jij.

VRIENDEN MAKEN

Natuurlijk word je geen vrienden met alle mensen die meegaan op zo’n weekend. Afgelopen weekend gingen er uiteindelijk vijftig mensen mee, na (helaas) wat afmeldingen op het laatste moment. Vijftig mensen is erg veel. Niet iedereen zal je liggen en dat is ook nergens voor nodig. Het is wel fijn om mensen te leren kennen waar je een band mee krijgt. Zelf heb ik één van mijn beste vriendinnen leren kennen op mijn Eerstejaarsweekend. Vanaf het moment in de bus tot onze geweldige skills bij ‘30 Seconds’, we hadden elkaar gevonden. Nu, in ons derde jaar, spreken we elkaar nog steeds elke dag.

eerstejaarsweekend
Zo ging ik met haar en mijn beste vriendin van de middelbare school naar Londen vorig jaar.

OUDEREJAARS

Op het Eerstejaarsweekend van mijn studievereniging gaan ouderejaars mee om mentor te zijn van de groepjes die worden gevormd. Zo’n weekend geeft jou als nieuwe student dan ook meteen de kans om niet alleen je lichting, maar ook studenten die al langer mee gaan te leren kennen. Bij hen kan je bijvoorbeeld terecht voor vragen over je studie, het studentenleven en de vereniging. Maar hiërarchisch hoeft het niet te blijven. De leukste vriendschappen bestaan ook tussen studenten uit verschillende jaren.

Gezelligheid

Naast het leren kennen van mensen gaat het natuurlijk voornamelijk om gezelligheid. De organisatie doet haar uiterste best om jou een leuk weekend te bezorgen. Daarom zijn er spellen, kennismakingsactiviteiten, lekker eten en een leuk feest. Tenminste, zo ziet het er bij ons uit. Zo was er dit jaar een festivalsfeer bij ons Eerstejaarsweekend. Een stormbaan, een suikerspijn een waarzegger, leuke spellen zoals Mega Twister en jongleren en gelukkig mooi weer!

Festivalmiddag op het Eerstejaarsweekend van de HSVL.

GRIJP JE KANS

Het kan heel eng zijn om mee te gaan op Eerstejaarsweekend. Zeker als je niemand kent of als je van jezelf al niet zo extravert bent. Dat was namelijk mijn eigen situatie. Ik heb er zelf heel veel baat bij gehad. Ik heb de vereniging leren kennen, waardoor ik heb ontdekt dat die ouderejaars echt niet zo eng zijn als ze lijken, en ik heb heel veel nieuwe vrienden gemaakt. Een Eerstejaarsweekend blijft een echte aanrader voor iedereen.

Heb jij nog andere tips of voorbeelden waarom je mee moet gaan met het Eerstejaarsweekend? Deel ze in de comments.