Laat ik maar meteen mijn ongezouten mening geven: dieren zijn fantastisch. De vraag of ik een huisdier zou nemen op kamers was dan ook een overtuigende JA!! Maar hoe (on)handig is zo’n beestje hebben als student nou eigenlijk? En welk dier kies je dan, als je net als ik deze beslissing allang hebt genomen?

Zal ik een huisdier nemen?

Zoals ik al noemde, voor mij was deze vraag vrij snel beantwoord. Ondanks pruttelende protesten van sommige mensen die het ‘onverstandig’ en ‘een beperking van je vrijheid’ vonden heb ik twee ratjes in huis gehaald. Geen moment heb ik er spijt van gehad.

Maar die pruttelende mensen hadden natuurlijk wel een punt: een huisdier nemen heeft ook nadelen. Nadelen die als student nog eens extra groot kunnen zijn.

Kosten

Studenten staan niet bepaald bekend als de rijkste mensen die deze planeet bewandelen. Tenzij je een rijke papa hebt die alle kosten op zich wil nemen zal een huisdier toch een hap uit je bankrekening zijn. Denk hierbij aan de aanschaf van het dier zelf, speelgoed, eten, verzorgingsproducten en huisvesting voor het dier. Sommige kosten zullen eenmalig zijn, zoals bijvoorbeeld een kooi. Andere kosten blijven zich herhalen, zoals eten. En natuurlijk moet je rekening houden met onverwachte dierenartskosten en spullen die stuk gaan en je dus opnieuw moet kopen.

Samen snacken met je huisdier

Afhankelijkheid en tijd

Student zijn: de tijd van grote vrijheid en een nog handelbare verantwoordelijkheid. Met een huisdier wordt dit weer wat ingeperkt. Na een avondje feesten kan je niet bij een vriend blijven slapen want de hond moet nog uitgelaten worden. Een weekendje naar je ouders? Wie geeft de gerbils dan te eten? Je bent verantwoordelijk voor het leven van een ander wezentje en je moet bereid zijn daar goed mee om te gaan als je besluit een huisdier te nemen. Het is niet de bedoeling dat ze half verhongeren of gestrest raken omdat je ze steeds meesleept in de trein. Daarnaast is een gebrek aan aandacht ook niet de bedoeling. Zo liet ik mijn ratjes minstens een uur per dag los lopen in de kamer (onder streng toezicht om geknaag aan al mijn meubels te voorkomen). Bedenk dus of je genoeg tijd hebt voor je nieuwe vriendje.

Ruimte

De inloopkasten die men studentenkamers noemt zijn niet het ideale formaat om te delen met nog een levend wezen. Natuurlijk is het wel te doen, maar het brengt wel problemen met zich mee. Zo heb je simpelweg geen ruimte voor een hond in je kamertje van 10 m3. Het aquarium dat je halve muur bedekt zorgt ervoor dat je studieboeken nu op een slordige hoop naast je bed staan.

Maar welk dier dan?

Of je nou een slangenvrouw of een kattenman bent, de lijst met potentiële huisdieren is enorm. Dit maakt het ook meteen lastig om je nieuwe roomie te kiezen. Misschien had je vroeger altijd cavia’s en wil je dat leuke gepiep weer in huis halen, dan is je beslissing snel gemaakt. Maar voor degenen die moeite hebben met kiezen zijn er wat dingen om te overwegen.

Knuffelen of kijken?

Wil je lekker met je kat op de bank kunnen liggen of kijk je liever naar de prachtige kleuren die rondzwemmen in je aquarium? De ‘knuffelen of kijken’ vraag was voor mij de belangrijkste. Ik wilde per se een zacht diertje dat aaibaar en mensgericht was. Ratjes zijn bijvoorbeeld een goede optie, net als cavia’s en konijnen. Sommige dieren zien er aaibaar uit maar houden hier helemaal niet van, dus lees je goed in voor je een keuze maakt.

Ruimte en overlast

Zoals ik al eerder noemde zijn studentenkamers meestal niet bepaald groot. Door slimme keuzes te maken kun je hier omheen werken. Ratjes zijn bijvoorbeeld goede klimmers waardoor ik een hok kon kopen dat vrij hoog was en zo ruimte bespaarde. Natuurlijk is creatief omgaan met je ruimte ook een goede oplossing. Zet de caviakooi op een ladekast zodat je genoeg ruimte eronder hebt. Of neem een hoogslaper en zet het terrarium er lekker onder. Waar je wel rekening mee moet houden is dat een kleine ruimte overlast kan veroorzaken. Jouw kleine herrieschopper interesseert het echt niet of je morgen een tentamen hebt. Dit kan een reden zijn om voor een stil dier te kiezen, zoals een vis.

Hoeveel te besteden

Daar hebben we weer de geldkwestie. Hoewel elk huisdier kosten met zich meebrengt zullen deze onderling behoorlijk verschillen. Zo ben je met een hondje wel 50 euro per maand aan eten kwijt terwijl dit voor een hamster maar een euro of 2 zal zijn. Maak van te voren een lijstje met kostenposten voor het dier waar je interesse in hebt en kijk of dat in jouw financiële plaatje past. Het is verstandig om altijd wat geld achter de hand te houden voor onverwachte (dierenarts)kosten.

Aandacht

Hoeveel tijd heb je voor het dier? Mijn ratjes eisten elke dag hun renuurtje door de kamer op en vonden het heerlijk op schoot te zitten en over de bank te wandelen terwijl ik Netflix keek. Als je veel van huis bent is het raadzaam om geen dier te nemen dat veel aandacht nodig heeft. Meer dan één diertje nemen kan hier wel bij helpen. Voor veel dieren is het sowieso een vereiste om er minstens twee te nemen omdat het groepsdieren zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor ratten, cavia’s en konijnen.

Dus wel of geen dier?

Tsja, die keuze zul je uiteindelijk zelf moeten maken. Zoek vooral veel op op internet en praat met andere studenten die al een huisdier hebben. Wat is hun ervaring met een huisdier als student?

Lees ook eens deze blog om kennis te maken met Fikkie het konijn!