In de kerstvakantie las ik het boek van Jelmer Mommers, ‘Hoe gaan we dit later uitleggen’. Jelmer schrijft over de opwarming van de aarde en de klimaatverandering die dit zich met zich mee brengt. Een confronterend boek, het maakte mij als mens wederom bewust van mijn gedrag. Gedrag dat ik heel makkelijk kan veranderen, door duurzaam te leven. In deze blog wil ik je daarvoor wat tips geven.

Verminder je afval
Dat de zee vol ligt met ons plastic, hoef ik je denk ik niet meer te vertellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties, waarmee jij jouw plasticgebruik kan verminderen. Allereerst een herbruikbare beker voor je koffie, bij de AH to go heb je al een beker voor 8 euro. Ik heb deze beker onlangs zelf ook gekocht en hij is ideaal, na gebruik kun je ‘m namelijk opvouwen en neemt die nog nauwelijks plek in in je tas. Als we het toch over drinken hebben: koop een drinkfles. Herbruikbare drinkflessen zijn zelfs verkrijgbaar op de Universiteit, voor nog geen 3 euro heb je er 1 van Join the Pipe (stuk goedkoper dan een Dopper).

Andere opties om je afval te verminderen zijn door een broodtrommel te kopen. Bespaart een heleboel plastic en is ook nog eens vet leuk met bijvoorbeeld Spongebob erop. Ook door een katoenen tas mee te nemen tijdens het winkelen bespaar je een hoop onnodig plastic (en geld). Laatste afvalvermindertip: koop make-up doekjes die je kan uitwassen, Hema heeft dit onder andere. Door dit te gebruiken bespaar je een heleboel wattenschijfjes.

Mijn ge-wel-dige koffiebeker van Appie

Eet bewust
Ondanks dat ik zelf vegetarisch eet ga ik nu niet een heel betoog houden over waarom jij dat ook zou moeten doen. Dat is een keuze die helemaal aan jezelf is. Toch denk ik wel dat het voor niemand teveel gevraagd is om bewust te eten. Vraag je bij jezelf af of het eten dat je in de supermarkt koopt, echt is wat je nodig hebt. Kijk daarnaast ook eens naar het Beter Leven logo op verpakkingen. Het verschil in prijs tussen iets met 1 en 3 sterren is vaak niet heel groot, maar het plezier van het leven van het diertje wel. Maak die keuze bewust.

Een andere duurzame eettip die ik je wil meegeven is om zoveel mogelijk seizoensproducten te eten. Ik snap dat aardbeien in december ook heel erg lekker zijn, maar ze zijn vaak overgescheept uit een ver warm land en dat is niet echt goed voor het milieu. Seizoensproducten komen grotendeels uit Nederland en zijn daarom een stuk minder schadelijk voor milieu (en ook veeeeel goedkoper). Een overzicht van seizoensproducten vind je hier.

Tot slot een heel leuke tip om voedselverspilling tegen te gaan. Een paar jaar terug is de app Too Good to Go gelanceerd, in deze app kan jij eten redden van de vuilnisbak. Klinkt een beetje vaag he? Het idee is dus dat je een box koopt en die box vult een organisatie dan met producten die ze van die dag over hebben. Zo kocht ik eerder deze week een box bij het Rijksmuseum van Oudheden, ik betaalde 3 euro voor de box en ontving daarvoor 5 lunchproducten uit het restaurant. Doordat ik dit kocht hoeft het museum het niet weg te gooien. Ik ben echt heel erg fan van dit concept, het is goedkoop en heel duurzaam. In Leiden vind je inmiddels steeds meer organisaties die zijn aangesloten bij de app.

Een Too Good To Go bestelling!

Reis verantwoord
Toen ik nog studenten-ov had (die mooie fase van m’n leven is helaas voorbij), pakte ik voor elke 3 meter de bus. Niet echt duurzaam. Tegenwoordig probeer ik veel dingen lopend te doen of gewoon de fiets te pakken. Stuk beter voor m’n conditie en ook voor het milieu. Ook in de zomervakantie maak ik graag een duurzame keuze, dit jaar ga ik een treinrondreis maken door Europa. Heel vet en ook veel minder vervuilend dan een reisje met het vliegtuig. Over duurzaam op vakantie gaan schreef ik trouwens eerder een blog.

Het belangrijkste wat ik je eigenlijk wil meegeven in deze blog is dat duurzaam leven helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Met een paar kleine aanpassingen in je leven kan je de wereld al een beetje mooier maken. Heb jij nog duurzame tips? Ik hoor ze graag.