Mijn stageperiode bij de jeugdredactie van de AVROTROS zit erop! Van het helpen in de studio’s, kamperen met de finalisten van het Junior Songfestival tot video’s monteren voor op het YouTube kanaal. Ik mocht het allemaal doen! Hoe leuk dit ook klinkt, ik moest mijn leven als student wel even stop zetten. Een fulltime stage combineren met mijn dagelijkse bezigheden in Leiden was dan ook niet altijd even makkelijk. 

De wekker gaat om 7:00 uur. Snel gris ik mijn kledingstukken bij elkaar, stop ik mijn lunch in mijn tas en spring ik op mijn fiets naar het station. Net op tijd zit ik weer in de trein op weg naar Hilversum Media Park en word ik langzaam wakker. Ik eet mijn klaargemaakte bakje havermout op, check de berichtjes op mijn telefoon en begroet mijn medereizigers. Om 9:00 uur loop ik de jeugdredactie van de AVROTROS in Hilversum op. Mijn stagedagje kan weer beginnen! 

Op zoek naar een stage

Ik begon dit jaar met de minor Journalistiek en Nieuwe Media en kreeg de mogelijkheid om een stage te gaan lopen. Zonder enige twijfel greep ik die kans aan. In januari zag ik op mediastages.nl een vacature langskomen van de online jeugdredactie bij de AVROTROS. Ik was direct enthousiast en diezelfde avond nog stuurde ik mijn motivatiebrief op.

Een paar weken later kreeg ik onverwachts een mailtje dat ik op gesprek mocht komen. Ik was door het dolle heen, maar al snel vroeg ik mij af of ik wel tijd had om een stage te gaan lopen. Ik moest nog vakken volgen, werken en een commissie draaiende houden. Laat staan dat ik hiernaast ook nog een fulltime stage van vijf maanden zou gaan beginnen. 

Eenmaal thuis aangekomen na het sollicitatiegesprek, raapte ik al mijn moed bij elkaar en belde ik de redactie op. Ik vroeg: is het mogelijk om in de zomer voor drie maanden bij jullie stage te komen lopen? 

Een week later kreeg ik groen licht! Ik werd aangenomen om vanaf mei te gaan helpen bij de kinderprogramma’s Junior Songfestival, Zappsport, De Eindmusical en Jill. (OMG, het is gewoon gelukt!)

Waar was de tijd?

Het was begin mei en mijn eerste stage dag ging beginnen. Na een vreselijke nacht, want ik was doodsbang dat ik mij zou verslapen of dat ik de trein zou missen, kwam ik half vermoeid en strak van de spanningen aan op Hilversum Media Park. Mijn stagebegeleider haalde mij in de hal op en ik kreeg direct een officiële AVROTROS pas, een werkplek toegewezen en werd aan iedereen voorgesteld.

Ondanks het enthousiaste gevoel wat overheerste, keek ik ook als een berg op tegen de komende drie maanden. Als student had ik altijd alle vrijheid van de wereld gehad en kon ik mijn dag indelen zoals ik zelf wilde. Ik had het gevoel alsof deze vrijheid mij in een klap werd afgenomen. Ineens moest ik 5 dagen per week naar Hilversum en ook nog eens twee uur reizen op een dag. Help! Wanneer had ik nog tijd om met vrienden af te spreken? Mijn laatste tentamens te leren? Te werken? Te sporten? Was er überhaupt nog tijd om te ontspannen? 

Dit was inderdaad wennen. Ik verliet om half 8 mijn studentenhuis en kwam om half 7 thuis. Helaas stond er dan niet een lekker klaargemaakt maaltje van mijn ouders klaar, maar moest ik ook nog zelf boodschappen doen, koken en als ik dan op mijn horloge keek was het alweer bijna tijd om te gaan slapen. Ik voelde mij al snel een brave student die keurig volgens de regels het burgerlijk leven aan het ontdekken was. Een borrel en een feestje sloeg ik regelmatig af en spontane chill sessies overdag in het park zaten er ook niet meer in. In mijn vriendengroep was ik dan ook al snel omgedoopt tot dé burger. 

Het hele weekend bijkomen

Hó stop! Maar dat gaan we mooi even niet doen! Ik kreeg als snel door dat ik het op die manier niet vol zou houden. Dus in de trein werkte ik mijn to-do lijstjes af en had ik ’s avonds tijd om met vriendinnen af te spreken. Ongemerkt was ik daardoor soms van half 8 tot half 12 weg van huis. Met als gevolg dat ik na 5 volle dagen vaak het hele weekend nodig had om weer bij te komen.

En zelfs een feestje meepakken, heb ik een keer gedaan. Misschien niet het slimste idee achteraf gezien. Ik lag om 4 uur in mijn bedje en de wekker ging alweer om 8 uur. Nou ja! Dat ene dagje daarna met 4 uur slaap overleef ik ook wel weer! Het was fijn om ’s avonds even de student te zijn en van je vrienden op de hoogte worden gehouden van alle gebeurtenissen overdag. 

Een fulltime baan voor mij?

Toch ben ik achteraf blij dat ik dit burgerlijk leven even heb mogen meemaken als student. Het kan ook een goed excuus zijn tegenover je vrienden om een keer op tijd je bed in te gaan. Daarnaast leerde ik keuzes te maken en genoot ik extra van de kleine dingen in het leven, zoals een mooie zonsondergang op het strand van Katwijk. Ik kwam erachter dat ik blij ben met de praktijk ervaring, maar dat ik voorlopig nog lekker even van het vrije leven als student wil genieten. Voorlopig nog geen fulltime baan voor mij!

Ga jij binnenkort stage lopen? Heb je er zin in of juist niet? Laat het weten in de reacties!