Mijn motto is inmiddels wel bekend: iedereen kan koken. Weet je niet waar je moet beginnen? Houdt het op bij pasta pesto? I got you, lees snel verder!

Ik heb koken en eten eigenlijk altijd leuk gevonden, en durf te zeggen dat ik inmiddels beter kan koken dan mijn ouders (sorry, pap en mam). Een blog schrijven over de basics van het koken is dus best op mijn lijf geschreven. Maar aan de andere kant heb ik echt géén idee hoeveel de gemiddelde student weet over koken en eten! Inmiddels heb ik een klein beetje een beeld, door een artikel van Vice van een aantal jaar geleden.

tafel vol met eten, wat mijn vrienden en ik allemaal zelf koken
Etentjes met vrienden is vaak een allegaartje aan lekkere gerechtjes

Bij het begin beginnen

Nou ja, laten we dan maar bij het begin beginnen. De echte basics: hoe kook je een ei? Je brengt een pan met water aan de kook (ik kook het water vaak voor in de waterkoker), en laat dan je eitje(s) voorzichtig met een lepel in het water glijden. Als het water dan opnieuw kookt, gaat de kooktijd in. 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei, 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei, en 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei. Na het koken spoel je de eitjes af onder koud water, en kun je ze pellen. Dat lukt wel toch?

Mijn broertje (nog geen student, maar af en toe moet hij wel eens koken bij mijn ouders thuis) heeft me een keer half in paniek opgebeld. “Manon, hoe lang moeten sperziebonen koken?” Dat lijkt een simpele vraag, maar ik moest hem een simpel antwoord schuldig blijven. Ten eerste houd ik van sperziebonen met een bite, terwijl ik weet dat mijn ouders liever wat zachtere sperziebonen hebben. Ten tweede zet ik voor bijna niets een timer. Ik doe het op gevoel, en proef vooral. Prik in je sperziebonen (of andere groenten), en proef een stukje. Dan merk je het snel genoeg. Dit houdt overigens wel in dat je een beetje in de buurt van je pannen moet blijven, maar dat lijkt me sowieso een goed idee. Als ik afgeleid ben, gaat de rookmelder ook wel eens af (of er gebeuren andere ongelukken)!

Wil je toch een beetje een indicatie hebben, omdat je écht geen idee hebt, dan kun je hier kooktijden van de meeste groenten vinden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Kijk, ik ga niet beweren dat zelf een maaltijd koken sneller of makkelijker is dan iets afhalen/laten bezorgen of een boterham/zak chips als volwaardige maaltijd beschouwen. Maar afgezien van snel en makkelijk, is het wel gezonder en goedkoper! En je hoeft ook niet de hele avond in de keuken te staan om iets heel lekkers op tafel te zetten. Het kost wel wat voorbereidingswerk (tenminste, als je helemaal gaat voor dat gezonde en goedkope). Eet bijvoorbeeld zo veel mogelijk in het seizoen; dat is het goedkoopst (zeker als je je groenten en fruit op de markt haalt), maar ook het duurzaamst – win-win!

Neem op een vast moment even de tijd om de aanbiedingen van jouw favoriete supermarkt door te spitten. Baseer daarop je weekmenu, het geeft je gelijk inspiratie (tik dat ene ingrediënt bijvoorbeeld in op Allerhande en zie wat voor lekkers er verschijnt). Maak een boodschappenlijstje en haal zo veel mogelijk in één keer. Dat is het goedkoopst en zorgt voor minder impulsaankopen. Doe het ook niet op een lege maag, dat gaat gegarandeerd fout!

naast koken houd ik van bakken, zoals een appeltaart
Ik tover met regelmaat taarten uit onze oude oven!

Het belang van een sterke basis

Mocht ondanks al die voorbereiding er toch iets fout lopen (iets vergeten, iets aangebrand, je gaat met anderen eten…), niets aan de hand! Als je voldoende houdbare producten op voorraad hebt (uien, knoflook, sausjes, olie, pasta, rijst, blikken bonen en tomatenblokjes, etc.) en langzaamaan je vriezer (als je die hebt) vult met restjes pastasaus, curry en soep, sta je zelden voor verrassingen en kun je binnen no time iets lekkers op tafel toveren.

Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Als je bijvoorbeeld enorm fan bent van pasta, master je gewoon jouw favoriete pastasaus (kom op, je kunt beter dan pasta pesto!), en varieer je hier af en toe op om het afwisselend te houden. En een pastabasis (vooral een rode) kun je, afhankelijk van de vulling, ook prima met rijst of couscous eten. Experimenteer binnen jouw eigen kader en je zult zien dat dat kader groter wordt! Investeer in wat kruiden en ontdek de wondere wereld van de kruiden en specerijen – ze zullen het verschil maken.

Er zijn op internet genoeg simpele recepten te vinden waar je niet veel ervaring en ingrediënten voor nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld eens bij “Gewoon wat een studentje ’s avonds eet” of “Lekker en simpel“, of gewoon in de app van Albert Heijn!

Succes met koken!