Alcohol en het studentenleven, deze begrippen zijn onvermijdelijk met elkaar verbonden zou je denken. Op een feestje geen alcohol drinken is toch echt de uitzondering dan standaard. Toch is geen alcohol drinken voor mij de standaard geworden. Drink je echt nooit alcohol? Dat klopt! En waarom? Dat lees je in dit blog!

‘Wat wil je drinken?’ ‘IJsthee graag!’ Mijn vriendinnen weten ondertussen dat ik geen alcohol drink, maar anderen kijken hier toch vreemd van op. ‘Drink je geen alcohol? Dat wist ik niet.’ Het is ook niet iets wat je hoeft te weten, denk ik dan. Is het zo bijzonder? Blijkbaar wel! Want deze vraag krijg ik maar al te vaak.

Als ik nu een oma of een zwangere moeder was, dan valt het vaak nog wel te begrijpen. Maar als ik vertel dat ik een studente ben aan de Universiteit Leiden, de studentenstad van Nederland, dan zie ik de fronsende rimpels op menig voorhoofd verschijnen. 

Waarom drink je niet? Ben je gelovig? Zit je aan de medicijnen? Drink je niet uit principe? Nee. Nee. Nee. 

Gezelliger zijn met alcohol?

De reden? Tsja. Ik vind alcoholische drank simpelweg niet lekker. ‘Maar alcohol moet je ook leren drinken!’ Geef me één reden waarom ik dit zou moeten leren drinken. Om gezelliger te zijn en je wat losser te voelen? Nou, nee. Ik zing even luidruchtig mee en dans net zo uitbundig als mijn vriendinnen die een drankje op hebben.

Toch kenmerkt alcohol het studentenleven. Van de introductieweek, verenigingsleven tot een gratis universitaire borrel, overal wordt er flink gedronken. Dit maakt ‘nee’ zeggen tegen alcohol er niet altijd makkelijker op. Altijd weer het uitleggen en bang zijn dat mensen het maar vreemd vinden. 

Feestjes: wijn of ijsthee?

Maar in één specifieke situatie is geen alcohol drinken een regelrechte ramp, tenminste dat dacht ik altijd. Namelijk op feestjes waar leuke jongens rondlopen. In een poging om mij te versieren, bood een jongen mij ooit heel charmant een drankje aan. Uit blinde paniek om afgewezen te worden zei ik: ‘Doe maar een glas witte wijn.’ 

Dit was het slechtste idee ooit. De jongen eiste mijn volledige aandacht op en mijn vriendinnen verdwenen in de dansende mensenmassa. Dat was niet het plan! Ik kwam niet meer van hem af en waar ik mij ook in die zaal probeerde te verstoppen, hij dook overal op! De volgende keer houd ik het toch weer bij mijn ijsthee! 

Sla jij wel eens een drankje over? Of kun je dat ene biertje toch niet laten staan?