Lijstjes. Mijn leven hangt aan elkaar met lijstjes. Boodschappenlijstjes, takenlijstjes, bucketlist, verlanglijstjes, en nog meer takenlijstjes. Lijstjes geven rust en orde in de chaos van mijn bovenkamer. Maar soms draaf ik door en zorgen de lijstjes voor meer chaos. Herkenbaar? Lees de tips in deze blog!

Wat een héérlijk gevoel geeft het als je in een productief moment het ene na het andere item van je takenlijst kan strepen. Toch ervaar ik deze “productiviteit” vaak als zeldzaam. Wat er vaker gebeurt: ik maak een monsterlijke takenlijst met 30 taken erop. Op een dag kan ik er dertien afstrepen. Maar er komen er ook weer tien bij. En er staan dingen op die al tijden in mijn hoofd zitten, maar die te groot of te ver weg zijn om er nu ook daadwerkelijk iets mee te doen. Het houdt nooit op. En dat bevredigende gevoel van het afstrepen van taken wordt daarbij teniet gedaan. Hoe doe je het dan wel? Hoe maak je een takenlijst die werkt, overzichtelijk is, en je hoofd geordend houdt?

lijstjes

Schrijf alles uit je hoofd in één lang lijstje

Als je veel om het hand hebt, kan het werken om in korte steekwoorden een lijstje ervan te maken. Je hoeft echt niet alles op te schrijven; één bullet point met een aantal woorden is voor je brein genoeg om al die info toch aan te kunnen zonder het allemaal tot in de details te hoeven onthouden. Begin dus met een zogenaamde braindump. Ga zitten, pak pen en papier en schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Dingen die je moet doen (lees hier hoe je die deadlines haalt!), afspraken die je niet moet vergeten, ideeën waar je nog eens iets mee wilt doen, boodschappen die je nog moet halen. Neem hier echt de tijd voor, zorg dat je hoofd zo goed als leeg is. Lucht dat op? Waarschijnlijk wel. Tot je die immense lijst ziet die voor je neus ligt. Zo veel te doen, zo weinig tijd! Geen zorgen; het gaat allemaal om prioriteiten stellen.

Organiseer je lijstje

Ik denk dat je mij niet als rolmodel moet nemen als het gaat om prioriteiten stellen. I suck at it (keuzes maken ben ik gewoon niet zo goed in). Maar er zijn genoeg tools die kunnen helpen. The Eisenhower Box bijvoorbeeld is een simpele en veelgebruikte tool bij het maken van takenlijstjes. Wat komt er bovenaan je lijst? Taken die urgent én belangrijk zijn. Moet je bijvoorbeeld een verslag schrijven die binnenkort af moet? Dan staat dat bovenaan. Verder zullen er een hoop niet-urgente, belangrijke taken zijn die niet meteen hoeven te gebeuren, maar waar je wel tijd voor moet maken, anders ga je ze waarschijnlijk vergeten. Hoe gaat de rest van je studie eruit zien bijvoorbeeld? Zulke langetermijngedachten laten zich gemakkelijk wegdrukken, maar zijn toch erg belangrijk en verdienen je aandacht! Zijn er dingen voor een commissie die je zou moeten doen, maar kom je er niet uit of heb je momenteel écht geen tijd? Met een beetje geluk kan iemand anders dat voor je doen dit keer. Delegeren kun je leren. En misschien staan er ook taken op je braindump waar je nu niets mee kan. Zet die dan even op een apart lijstje.

Bron

Haal weerstand uit je lijstje

Vaak zijn taken op je braindump lijstje veel te groot om concreet iets mee te kunnen. De taak dreigt als een onweerswolk boven je productiviteit, maar je weet niet hoe je hem kan verdrijven. Maak hem klein en behapbaar! Schrijf niet op “Onderdeel Neuroanatomy leren”, maar verdeel het in subonderwerpen als “Kijken naar MRI-plaatjes”, “Colleges doornemen”, “Objectives bekijken” en “Boek doornemen”, om maar een voorbeeld te noemen. Dat geeft dan veel eerder een bevredigend gevoel en dat is dan weer bevorderlijk voor je productiviteit!

Eat that frog

Een uitspraak van Mark Twain waarmee wordt bedoeld: begin met die taak waar je het meest tegenop ziet. Als je je dag begint met het eten van een kikker, dan kan de rest alleen maar meevallen, toch? Vaak hikken we veel te lang aan tegen vervelende taken, waardoor we het ook erger maken dan het waarschijnlijk is. Eet die kikker, en je zal zien dat je meteen een voldaan gevoel hebt. 

Evalueer je lijstje

Maak aan het einde van de dag de balans op. Wat heb je vandaag voor elkaar gekregen? Wees realistisch met je lijstjes, en stel de hoeveelheid taken bij als je merkt dat het niet lukt. Zo kun je met een goed gevoel naar bed en kun je alvast plannen wat je de volgende dag moet doen. Ik vind dat altijd erg fijn opstaan. 

niet vergeten: jezelf

Wat je niet moet doen

In de edele kunst van het lijstjes maken kan, zoals eerder gezegd, veel misgaan. Hierbij drie dingen die je niet moet doen.

Multitasken. Eén taak tegelijk. Dat houdt het overzichtelijk en geordend in je hoofd. Bovendien is het veel productiever!

Meerdere lijstjes. Ik heb wel eens digitale én papieren lijstjes, die dan een beetje door elkaar beginnen te lopen, tot ik het overzicht kwijt ben. Kies wat je fijn vindt, papier of digitaal (Evernote is een hele fijne app voor notities, synchroniseerbaar op telefoon, laptop en web!), en blijf daarbij.

Overal ja op zeggen. Je hoeft niet alles op de wereld te doen. Neem niet te veel hooi op je vork, leer nee zeggen en zorg dat er tijd overblijft voor niet-urgente, maar belangrijke dingen als sport, ontspanning en vrienden.

Hoe maak jij je takenlijst haalbaar?