Wat is de perfecte ‘activiteit’ in dit gure weer, waarvoor de stormen vluchtig getrotseerd moeten worden? Waai even binnen bij de bioscoop en kijk een film! Er draaien momenteel hele indrukwekkende (en hele uiteenlopende) films. Ik heb er hiervan drie gezien tijdens LIFF (Parasite, Jojo Rabbit en Knives Out). En drie de afgelopen week (1917, Bombshell en Little Women), dus als de keuzestress je teveel wordt, lees dan verder…

Parasite

Toen ik in november ravede over Parasite, die toen al de Gouden Palm had gewonnen op het Cannes filmfestival, was het toch nog een ‘vage arthouse’-film. Maar nu deze Zuid-Koreaanse parel de grote winnaar is geworden bij de Oscaruitreiking vorige week is het mainstream ook geaccepteerd om een bezoekje te brengen aan Trianon en de film in volle glorie te zien in al zijn komische en tragische absurditeit. Een rijke familie bestaat uit personages die haast persiflages zijn van de sociale klassen die ze vertegenwoordigen. Hier maakt een arme familie gretig gebruik van.. tot er op de deur wordt geklopt op een regenachtige avond. Deze film levert voldoende stof tot nadenken dus is zeker ook geschikt om alleen te kijken!

Jojo Rabbit

Deze satirische (Engelstalige!) film speelt zich af in Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over tienjarige Johannes “Jojo” die een bijzondere denkbeeldige vriend heeft, zijn grote held: Der Führer. Doordat Hitler een denkbeeldig personage is, kon hier een karikatuur-versie neergezet worden die Hitler extreem parodiëert. Terwijl je lacht om de grappen, schaam je je tegelijkertijd een beetje omdat je maar al te goed op de hoogte bent van de gruwelen van de oorlog. Toch zitten er ook zware momenten in de film en waren jongetjes als Jojo die idolaat zijn van Hitler helaas niet de uitzondering in het Derde Rijk. Misschien maar niet je grootouders heenbrengen, maar deze film is perfect voor een vrienden-/huisuitje!

Knives Out

Een murder-mystery film met een indrukwekkende sterrencast, waaronder Daniel Craig als detective. De film is een lust voor het oog betreft shots en decor. Het verhaal is niet erg diepgaand, er zit geen sociaal commentaar achter (of het is zo’n goede mystery dat het mij niet is opgevallen). Maar dat is ook weleens fijn! Als je houdt van Agathe Christie verhalen à la Murder on the Orient Express, i.e. met constante plot-twists tot op het einde wordt ontrafeld wie het dan echt heeft gedaan… Dan moet je hier zeker heengaan! Een perfecte film voor een date-night. (Draait niet meer in Leiden maar nog wel in Den Haag bij Pathé.)

Als je twijfelt over een Cineville-pas, die kosten haal je er wel uit bij een filmfestival!

1917

De eerste film in het rijtje zonder komische (onder-)toon. 1917 speelt zich af in de loopgraven en landschappen van niemandsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als kijker wordt je letterlijk meegenomen met de hoofdpersonages, dit komt doordat de film is gemonteerd als één shot. Twee Engelse soldaten zijn op missie om tijdig een belangrijk bericht bij de frontlinie te bezorgen nadat de Duitsers zich terugtrokken achter een nieuwe verdedigingslinie. Absoluut een film om in de bioscoop te kijken om de volledige immersie tot z’n recht te laten komen.

Wil je meer zien en lezen over deze linie? Een tip van deze Kunstgeschiedenis-student: Recente foto’s van landschappen langs deze Hindenburglinie, gecombineerd met verhalen uit dagboeken van soldaten vormen samen een boek en fototentoonstelling van fotograaf Creyghton en historicus van Duijnhoven.

Bombshell

Deze #MeToo film gaat over het waargebeurde verhaal van Fox News CEO Roger Ailes, die ten val werd gebracht na seksuele intimidatie-claims van vrouwelijke medewerkers bij Fox. De stijl van de film lijkt op The Big Short (2015), waarin de kijker ook direct wordt aangesproken en op de hoogte wordt gebracht van de context door de vierde wand te breken. Margot Robbie speelt een gefictionaliseerd karakter die aan het begin van haar carrière staat. Met haar worden we geconfronteerd met seksuele intimidatie in een scène waar je liever wilt wegkijken. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat de presentatrices ook niet bepaald lieverdjes zijn. Presentatrice Megyn Kelly (gespeeld door Charlize Theron) zegt op een gegeven moment bijvoorbeeld: “For all you kids watching at home, Santa just is white.” Helaas waren er maar een paar mannen in de zaal toen ik deze film ging kijken, dus mannen kom op! (Draait niet meer in Leiden maar nog wel in Den Haag bij Pathé.)

Little Women

Er draait weer een nieuwe verfilming van Little Women: een coming-of-age kostuumdrama ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Het verhaal gaat over ambitie, moraal en de betekenis van liefde in het leven van vier zussen. Alle vier zijn ze erg getalenteerd, Jo kan goed schrijven, Beth kan prachtig piano spelen, Meg acteert de sterren van de hemel en Amy heeft een talent voor schilderen. Maar, er valt met deze talenten moeilijk geld te verdienen als vrouw. Het verhaal wordt vooral verteld vanuit het oogpunt van tomboy Meg, die nooit wil trouwen en haar eigen geld wil verdienen met haar verhalen. Een redelijke tearjearker als je daar gevoelig voor bent, dus neem genoeg tissues mee!

Overtuigd? Draaitijden zijn te vinden op bioscopenleiden.nl. Zijn films niet echt iets voor jou? Een museumbezoek is ook een goed idee!