Door de coronapandemie hebben we te maken gekregen met veel situaties die we ons niet hadden kunnen voorstellen. Zo deden leerlingen van het voortgezet onderwijs afgelopen jaar geen eindexamen. Hoe werd dit ervaren? Ik vroeg het aan Melanie die vorig schooljaar slaagde voor haar VWO zónder eindexamen te doen.

Hoi Melanie! Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: hoe voelde het om geen examen te hoeven doen?

Heel lekker eerlijk gezegd. Ik ben een stresskip van mezelf dus ik zag heel erg op tegen die eindexamens. Toen ik hoorde dat we dat niet gingen doen dit jaar was ik heel blij en opgelucht. Gelukkig gaan gewone toetsen mij meestal wel goed af dus ik stond voor alle vakken mooi voldoende. 

Maar vind je het niet jammer dat je deze ervaring nu mist?

Toen ik het hoorde was ik echt alleen maar blij. Later ben ik inderdaad wel gaan nadenken wat een grote ervaring ik nu niet heb meegemaakt en dat ik dat als ik ouder ben misschien wel jammer ga vinden. Maarja, ik ben gewoon geslaagd en heb niet meer extra hoeven leren en stressen dus ik vind het wel prima zo. 

Denk je dat je ook geslaagd was als je wel eindexamen had moeten doen?

Nou misschien niet hoor! Ik zag er echt heel erg tegenop. Ik had zelfs ademhalingsoefeningen gegoogled om rustiger te worden. Klinkt stom, maar ik kan mezelf echt gek maken. Ik weet dus niet of ik wel geslaagd was. Misschien had ik een totale blackout gekregen door de druk. Voor mij is dit dus de betere uitkomst, maar een vriendin van me rekende echt op de eindexamens om haar cijfers op te halen. Ze is gelukkig op het nippertje wel geslaagd, maar haar cijfers zijn nu dus veel lager dan ze wilde. 

Wat heb je naast het eindexamen nog meer niet kunnen doen door corona?

Ja veel. Dat is wel echt balen. We hadden een groot eindejaarsfeest op de planning staan, dat ging natuurlijk niet door. Ik zou met een paar vriendinnen naar Spanje gaan in de zomervakantie, ging ook niet door. Dat voelt wel echt als een gemis omdat ik daar wel heel veel zin in had. We hebben afgesproken om gewoon volgend jaar onze vakantie in te halen, maar wie weet zijn we dan helemaal uit elkaar gegroeid. Je wil wel close blijven natuurlijk maar je gaat toch allemaal je eigen weg. Dit was misschien onze laatste kans.

scholier met boeken

Hoe was het om een studie te kiezen tijdens de corona periode?

Die had ik gelukkig al gekozen voor corona! Ik blijf wel een jaartje thuis wonen in plaats van op kamers te gaan zoals ik eerst van plan was. De colleges zijn grotendeels online dus ik hoef niet per se in de buurt te wonen. Mijn moeder wil ook graag dat ik het nest nog even niet verlaat. Ze is bang dat ik eenzaam word omdat je niet ‘volledig student’ kan zijn met alle studentenactiviteiten die daarbij horen. 

Maar je wil dus wel op kamers gaan uiteindelijk?

Jazeker. Ik hoop dat er volgend jaar gewoon een vaccin is zodat ik weer normaal kan hospiteren en alles doen als echte student. Tot die tijd is het ook wel lekker om thuis te wonen hoor. Nu hoef ik niet zelf te koken of boodschappen te doen en kan ik me helemaal richten op mijn studie en goede cijfers halen. Minder verandering en minder druk, dat is wel fijn.

Mooi dat je er zo positief in staat! Is er nog iets wat je wel heel erg vindt wat nu niet kan?

Heel erg is wat overdreven maar de mondkapjes in het OV zijn niet m’n favoriet. Ik vind het wel goed dat die regel er is hoor, maar ik vergeet dus altijd mijn mondkapje mee te nemen. Wil ik een keer spontaan met de bus omdat ik geen zin heb om te lopen: kan niet, geen mondkapje meegenomen. Gelukkig dat ik niet zo vaak met het OV hoef als ik volgend jaar nog thuis woon.

Ik wens je in ieder geval heel veel plezier met je studie en bedankt voor het gesprek!